• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

31.10.2021

11:13

U novembru počinje izgradnja metroa! To je veliki nacionalni projekat i važno je da svi u njemu učestvuju!

Beograd.rs

Beograd

U novembru počinje izgradnja metroa! To je veliki nacionalni projekat i važno je da svi u njemu učestvuju!

Podeli vest

U novembru počinje izgradnja Beogradskog metroa, ali po izmenjenoj trasi, najavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić

On je potvrdio da će trasa metroa biti promenjena tako što će biti urađen krak prema Vidikovcu, Ceraku, Labudovom i Petlovom brdu u kasnijim fazama izgradnje metroa. 

Povodom istupanja Građevinskog fakulteta iz projekta metroa, Vesić je rekao da je Građevinski fakultet izneo svoje primedbe od kojih su neke su usvojene, a neke nisu.

- Sami su doneli odluku da više ne učestvuju jer su ostali u manjini. Imali su jedan stav ali drugi stručnjaci sa drugih fakuktetu podržali su sadašnju trasu. Ja odluku fakulteta moram da poštujem iako se sa njom ne slažem i nadam se da vanredni profesori i asistenti koju su lično na različite načine uključenju u rad na metrou neće trpeti nikakve reperkusije zbog toga. Mislim da je to toliko veliki nacionalni projekat da bi bilo dobro da i oni učestvuju jer se ovakav projekat radi jednom u nekoliko stoleća. Vrata će im uvek biti otvorena, ima vremena da promene mišljenje - rekao je Vesić na TV Prva i dodao da bi prva faza izgradnje metroa trebalo da bude završena do 2028. godine, a druga do 2030. godine.

Prema njegovim rečima, grade se prva linija metroa duga 21,1 kilometra sa 21 stanicom od Makiša do Mirijeva i druga od 19,2 kilometra takođe sa 21 stanicom od Zemuna do Mirijeva.

Vesić je najavio da će do 2030. godine većinski sistem prevoza u Beogradu biti šinski.

- Kupujemo 100 autobusa na prirodni gas, a ove godine kupili smo 10 eklektričnih i nastavljamo da kupijemo samo vozila na gas kao i elektro vozila tako da do 2030. godine nećemo imati nijedno vozilo javnog prevoza koje neće biti ekološki podobno, što je velika mera za smanjenje zagađenja vazduha - naglasio je Vesić.

Foto: facebook

Smanjenje poreza

On je rekao da je u planu smanjenje poreza za one zgrade koje postanu energetski efikasne, kao i da su u toku razgovari sa vladom Srbije da se daju subvencije za čišćenje odžaka kako bi se i na taj način smanjilo zagađenje.

Vesić je potvrdio da su vođeni razgovori sa republičkim ministrima i sa Srbijagasom da se ukine participacija za građane koji se priključuju na gasovod kako bi se povećala enegetska efikasnost i smanjilo zagađenje. Rekao je da će grad istu odluku doneti kada je u pitanju priključenje na gradske toplane.

Mere protiv kovida

Na pitanje da li se u Beogradu sprovode mere koje su usvojene prošle nedelje je rekao da su od 25. oktobra, kada je počeo režim kovid-propusnica, izvršene 3844 kontrole i da su napisana 32 prekšajna naloga zbog nepoštovanja mera u lokalima, a na javnim mestima 35 prekršanjih naloga, od čega 28 u javnom prevozu.

- Danas ćemo preći brojku od 300.000 vakcinisanih trećom dozom vakcine. Drugom dozom je vakcinisano skoro 58 odsto stanovništva, a prvom dozom skoro 61 odsto stanovništva. Mislim da vakcinacija u glavnom gradu znatno napreduje jer se mi kao lokalna samouorava bavimo time - rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
robija bajo moj

pre 2 godine

На претпрошлим изборима су делили карте за метро. Сад нам показују и слике. Значи, скоро ће метро ?

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set