• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.11.2021

12:47

SUTRA POČINJE IZGRADNJA METROA! Projekat od strateškog značaja za Beograd i Srbiju!

Tanjug/Zoran Žestić

Beograd

SUTRA POČINJE IZGRADNJA METROA! Projekat od strateškog značaja za Beograd i Srbiju!

Podeli vest

Ministar finansija Siniša Mali oglasio se na društvenim mrežama i obavestio da je sve spremno da sutra zvanično počnu radovi na Makiškom polju, na projektu izgradnje beogradskog metroa

- Istorijski dan koji su čekale generacije naših gradjana - napisao je Mali.

Ministar je objasnio da su mnoge prethodne vlasti imale u planu izgradnju metroa, ali da niko nikada ništa konkretno nije uradio po tom pitanju.

Trasa metroa ne može da bude idealna, ali je najbolja moguća!

Mi, sa druge strane, već dugo aktivno radimo na tom kapitalnom projektu koji je od ogromnog, strateškog značaja za Grad Beograd i Republiku Srbiju - dodao je ministar.

- Metro koji gradimo će biti najsavremeniji mogući, potpuno automatizovan, bez mašinovođe. Kada u potpunosti bude završena, prva linija metroa će povezivati Železnik i Mirijevo, biće dugačka 21,1 kilometra i imaće 21 stanicu. Druga linija će povezivati Bežaniju i Mirijevo, biće duga 21 kilometra i imaće 23 stanica. Njih dve će se ukrštati na Savskom trgu. Planirano je da prva linija metroa bude završena 2028. godine, a druga 2030. godine. Inače, uvođenjem metroa u sistem javnog transporta planirana je reorganizacija postojećih linija javnog gradskog saobraćaja. Trase metroa su usklađivane sa razvojem „Bg voza“, a planira se razvoj četiri linije gradske železnice i tri linije prigradske železnice. Tako ćemo imati mnogo zdraviji grad i životnu sredinu, jer ćemo smanjiti broj autobusa i automobila na ulicama. Ovo znači da ćemo imati jedan integrisan šinski sistem, koji čine metro, tramvaj i BG voz, čime će biti rešeni saobraćajni problemi u Beogradu. Razvoj šinskih sistema u gradu ima dvojaku ulogu - da se poboljša funkcionisanje saobraćajnog sistema, smanji upotreba putničkih automobila, posebno na opterećenim pravcima i da bude generator razvoja pojedinih gradskih pravaca i zona. Ovo je najveći i jedan od najvažnijih infrastrukturnih, kapitalnih projekata, koji zahteva vreme i strpljenje i svaka faza, svaki korak koji nas vodi ka metrou, moraju se pažljivo planirati i realizovati. Izgradnja metroa, koji je deo projekta „Srbija 2025“, olakšaće život građanima i doprineti zdravijem načinu prevoza ljudi, a istovremeno će uticati na rast BDP-a Srbije - napisao je Siniša Mali na svom Instagramu.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Walter

pre 2 godine

Juče je posle 10 godina izgradnje od strane kineske državne firme CRRC ,uz kinesko finansiranje,otvorena prva linija metroa u gl. gradu Vijetnama, 8. milionskom Hanoju.SAD je preko Kamale Haris kritikovala kinesko finansiranje ovog projekta,boraveći u Hanoju,s ciljem da zavadi 2 države .Kinezi ,ujedno grade brzu prugu probijajući tunele u pograničnoj autonomnoj oblasti Gvanži Žuang na granici sa Vijetnamom u pravcu vijetnamskih luka i zemljama ASEAN-a u sklopu njihove inicijative Pojas i put .U Laosu su nedavno pusttli brzu prugu od Kine do Vijentijana kroz ceo Laos .

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set