• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.11.2021

11:50

KAD SVE STANE, ONI SU TU Radio klub "Novi Beograd" sproveo obuku 20 radio-amatera

Ivan Urošević

Beograd

KAD SVE STANE, ONI SU TU Radio klub "Novi Beograd" sproveo obuku 20 radio-amatera

Podeli vest

Radio-klub „Novi Beograd“ je u saradnji sa Ministarstvom odbrane Republike Srbije u periodu od 1. avgusta do 22. novembra uspešno realizovao projekat pod nazivom „Uvećanje operativnih kapaciteta amaterske radio mreže u vanrednim situacijama“.

Cilj projekta je bio afirmisanje volonterizma i osećaja društvene odgovornosti i solidarnosti u zaštiti i odbrani ljudskih života i imovine tokom vanrednih situacija na definisan, bezbedan i organizovan način. 


Više puta je dokazano u praksi da u slučaju prekida redovnih komunikacija (interneta, fiksne i mobilne telefonije) izazvanih nestankom struje ili drugim faktorima, jedini način prenošenja informacije je putem radio-komunikacija. Na žalost, više puta u prošlosti, radio-amateri su imali bitnu ulogu u spašavanju ljudskih života i imovine. Stoga, kao organizacija čiji su  članovi bili aktivni učesnici u gotovo svim većim vanrednim situacijama od osnivanja kluba pa sve do danas (zemljotres u Skoplju 1963. godine, NATO agresija 1999. godine, poplave 2014 godine i dr), želeli smo da svoja iskustva prenesemo na druge radio-amatere, koji će biti osnova za rad u budućim vanrednim situacijama.

Foto: Ivan Urošević

 


U toku projekta, izvršena je specijalistička obuka 20 radio-amatera za rad u amaterskim radio-mrežama u vanrednim situacijama (ARMVS) i opremanje nedostajućom opremom za rad. 
Sprovedena obuka je bila podeljena u dva dela – teorijski i praktični deo obuke, tokom kojih su svi polaznici imali prilike da steknu nova znanja i veštine neophodne za rad u ARMVS. Sva iskustva stečena u prethodnim decenijama su bila predmet izučavanja polaznicima obuke, uz osvrt na zakonske okvire delovanja i akcenat na korišćenje novih tehnologija. U toku praktične obuke, polaznici su u terenskim uslovima imali prilike da nauče i uvežbaju postavljanje različitih tipova antena, bezbedan rad sa alternativnim izvorima električne energije, radne procedure i specifičnosti rada u ARMVS, osnove lične bezbednosti i drugo.

Foto: Ivan Urošević

 


Po završetku obuke, polaznici su imali prilike da svoja znanja i veštine prikažu na završnoj – pokaznoj vežbi, održanoj 7. novembra 2021. godine. Na devet lokacija na teritoriji Grada Beograda, više od 30 radio-amatera učesnika iz našeg kluba je učestvovalo u simuliranim uslovima fiktivnog zemljotresa, nakon koga se stvorila potreba da radio-amateri pomognu državnim organima. Vežba je protekla potpuno uspešno i po planu, iako su logistički zahtevi postavljeni visoko - nekoliko terenskih lokacija, istureni centri veze, veliki broj antena, opremanje mobilnih ekipa u vozilima, slanje podataka i spiskova digitalnim modovima preko radio-amaterskih uredjaja i d
 

Foto: Ivan Urošević

 


Pored obuke, nabavljena je i nedostajuća oprema za rad u vidu modernog kratko-talasnog (HF opseg) primo-predajnika, antene za kratko-talasne opsege, laptop računar, koaksijalni kablovi sa pripadajućim konektorima, merni instrumenti, lemilica, konopac za izradu antena i ostali sitan materijal. To značajno unapređuje mogućnosti našeg rada i omogućava primenu novih tehnologija, značajno podiže naše operativne kapacitete i tehničke mogućnosti, zamenom zastarele opreme za rad. 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marija

pre 2 godine

Svaka cast ovim ljudima, oni su ponos nase zemlje.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set