• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.05.2022

07:55

PREDSEDNIK VUČIĆ POSVEĆEN NASTAVKU DIJALOGA SA PRIŠTINOM, KURTI ČINI SVE DA DIJALOG BUDE PREKINUT!

printscreen

Beograd

PREDSEDNIK VUČIĆ POSVEĆEN NASTAVKU DIJALOGA SA PRIŠTINOM, KURTI ČINI SVE DA DIJALOG BUDE PREKINUT!

Podeli vest

“Predsednik Vučić, kao i uvek, ide u Berlin da brani srpske interese. Kao i u slučaju krize u Ukrajini Vučić vodi srpsku politiku u interesu gradjanki i gradjana Srbije. Ne vodimo ni rusku, ni američku, ni tursku politiku. Da podsetimo naš najveći interes je da u Srbiji bude mir, da nastavimo ekonomski, da se razvijamo, da imamo više radnih mesta i bolje plate. Vučić će sve učiniti da sačuvamo ova dostignuća njegove politike u teškim vremenima koja dolaze.

Kada govorimo o Kosovu i Metohiji predsednik je više puta je isticao da je spreman za nastavak dijaloga sa Prištinom, dok Kurti čini sve da dijalog bude prekinut”, istakao je član Predsedništva Srpske napredne stranke i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić gostujući u jutarnjem programu televizije Hepi. 

On je, uoči današnjeg susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, istakao da Beograd veruje da je samo dijalogom moguće doći do kompromisnog rešenja za Kosovo. 

- Mi verujemo u rezultate koje može da donese nastavak razgovora, ali prethodno očekujemo da Priština ispuni obaveze koje je preuzela potpisivanjem Briselskog sporazuma - istakao je Vesić. 

On je podsetio da, za razliku od Beograda, Priština nije ispunila nijednu tačku Briselskog sporazuma.

- Ni posle deset godina Priština nije ispunila svoju glavnu obavezu, a to je formiranje Zajednice srpskih opština. Kurti ignoriše ignoriše Briselski sporazum pokazujući da je taj dokument za njega ništavan - rekao je Vesić i dodao da je garant Briselskog sporazuma Evropska unija. 

- To pokazuje odnos Kurtija prema Evropskoj uniji, a na kraju krajeva i prema Nemačkoj, kao jednoj od njenih najvažnijih članica. Od izvornog marksiste i anarhiste kakav je Kurti, koliko god pokušavao da pokaže da se promenio, prezir prema Evropskoj uniji i evrointegracijama je nešto što očekujem. On ne može da pobegne od toga - istakao je Vesić. 

On je izrazio zabrinutost zbog načina na koji se premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti odnosi prema Srbima na Kosovu. 

- Srbi na KiM ne osećaju se bezbedno. Pre dva dana pucano je iz vatrenog oružja u pravcu srpskih devojaka i mladića na jezeru kod Gračanice. Svakih mesec dana imamo upade jedinica ROSU na sever Kosova. Priština formira vojsku Kosova suprotno Rezoluciji 1244. Kurtijev cilj je očigledno da protera Srbe sa Kosova - upozorio je Vesić. 

On je istakao da je predsednik Vučić, kao odgovoran državnik, spreman da sedne za pregovarački sto i sa jednim takvim čovekom kao što je Kurti. 

- Vučić je spreman da to uradi zbog Srbije. On je svestan svoje odgovornosti i koliko je u ovom trenutku važno sačuvati mir i omogućiti da Srbija nastavi da se razvija - zaključio je Vesić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set