• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.05.2022

17:47

"BEOGRAD SE MOLI ZA MIR"! Za Spasovdan liturgija i litija! (FOTO)

beograd

Beograd

"BEOGRAD SE MOLI ZA MIR"! Za Spasovdan liturgija i litija! (FOTO)

Podeli vest

Liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i litijom centralnim gradskim ulicama, u četvrtak, 2. juna, biće obeležena slava Grada Beograda - Vaznesenje gospodnje, Spasovdan.

To je najavljeno na konferenciji u Parohijskom domu pri Sabornom hramu Svetog Save, a organizatori i učesnici pozvali su građane da u što većem broju učestvuju u litiji koju će predvoditi patrijarh srpski Porfirije.

Ove godine domaćin slave je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić koji je rekao da nema tako duge tradicije u Beogradu, kao što je Spasovdan koji se, podsetio je, sa prekidima slavi već 619 godina.

Vesić je istakao da svi imamo čast i obavezu da slavimo Spasovdan.

"Čast zato što biti deo ove manifestacije predstavlja čast za svakoga od nas, a obavezu zato što se na taj način sa dužnim poštovanjem odnosimo prema svima koji su pre nas slavili Spasovdan i koji su učinili nešto za naš grad i crkvu", rekao je Vesić.

Naveo je da Spasovdan znači slavljenje Beograda i zahvalio Srpskoj pravoslavnoj crkvi što su, zajedno sa Gradom, izabrali da se ove godine molimo za mir.

Foto: beograd

"Ako postoji vrednost za koju treba da se molimo u ovim nemirnim vremenima kada je rat ponovo u Evropi to je zaista mir - da se molimo da mir ostane u našoj zemlji i da naša zemlja i njen glavni grad nastave da se razvijaju", rekao je Vesić.

Istakao je da je Spasovdan slava svih Beograđanki i Beograđana bez ozbira gde radimo i kako razmišljamo, politički ili na neki drugi način.

"Naša slava je nešto što nas okuplja i tradicija koja nas ujedinjuje i tog dana svi treba da budemo zajedno, da slavimo slavu i razmišljamo o tome šta još možemo da učinimo za naš grad kako bi bio bolji, razvijao se i postao bolje mesto za život ljudi", rekao je Vesić i pozvao sve da učestvuju u Spasovdanskoj litiji.

Episkop toplički i izabrani šabački Jerotej, koji je i vikar patrijarha srpskog, rekao je da je naziv ovogodišnje Spasovdanske litije "Beograd se moli za mir", dodajući da se u ovim nemirnim vremenima mir javlja ne samo kao nasušna potreba, već i kao imperativ.

Foto: beograd

"Upravo za mir Božji, mir koji treba da doprinese okončanju svih ratova i blagostanju svih, molićemo se na ovogodišnjoj litiji noseći sa sobom u molitvenom hodu, od Vaznesenjskog hrama do hrama Svetoga Save najveće beogradske svetinje - ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice i mošti i ikone Svetoga despota Stefana Lazarevića i Svete Petke", rekao je vikar patrijarha srpskog.

Na konferenciji je, između ostalih, govorila Dragana Kosjerina, promotivno lice proslave i voditelj programa, koja je rekla da joj je izuzetna čast što je pozvana da učestvuje u ovogodišnjem programu obeležavanja gradske slave.

Upravnik Informativno-izdavačke ustanove Srpske pravoslavne crkve Dušan Stokanović je rekao da će obeležavanje gradske slave početi liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi u 9 sati, potom sledi rezanje slavnog kolača, dok će u 18 sati početi Spasovdanska litija koja će biti formirana u Ulici kneza Miloša, kod Vaznesenjske crkve.

Foto: beograd

Dodao je da će litija ići preko Slavije, gde će biti čitano Jevanđelje i kratka molitva za mir, a potom kroz Bulevar oslobođenja gde će učesnici litije pevati Himnu Svetom Savi sve do Hrama Svetog Save ispred koga će biti održan prigodan program.

Spasovdan je jedan od deset praznika posvećenih Isusu Hristu, koji se obeležava 40 dana posle Vaskrsa, uvek u četvrtak, a deset dana pre Svete Trojice (Duhova).

Kao gradska slava je utvrđen još 1403. godine kada je despot Stefan Lazarević proglasio Beograd srpskom prestonicom i uzeo Spasovdan za gradsku slavu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set