• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.06.2022

13:32

BESPLATNI UDŽBENICI ZA UČENIKE PRVIH I DRUGIH RAZREDA! Vesić: Nastavlja se nabavka tableta za starije učenike!

Beograd.rs

Beograd

BESPLATNI UDŽBENICI ZA UČENIKE PRVIH I DRUGIH RAZREDA! Vesić: Nastavlja se nabavka tableta za starije učenike!

Podeli vest

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Branko Ružić najavili su na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predstavnicima dvanaest izdavačkih kuća nabavku štampanih udžbenika za učenike prvih i drugih razreda svih javnih osnovnih škola u Beogradu

Ugovori za nabavku i distribuciju besplatnih štampanih udžbenika školama potpisani su između Grada Beograda, preko Fondacije za mlade talente Grada Beograda, i dvanaest izdavačkih kuća. Kako je Goran Vesić tom prilikom precizirao, za decu je obezbeđen osnovni paket udžbenika za sledeće predmete: matematika, srpski jezik/maternji jezik, svet oko nas i strani jezik kao obavezni predmet.

Grad Beograd je za tu namenu obezbedio oko 240 miliona dinara, odnosno dva miliona evra. Kažem "oko" jer je ostavljena mogućnost da se još neko dete upiše, tako da će i za njih udžbenici biti obezbeđeni. Novac će narednih dana biti prebačen na račune izdavača čim oni isporuče udžbenike školama. Na ovaj način besplatne udžbenike dobija oko 34 hiljade prvaka i drugaka. To znači da će toliko porodica u Beogradu dobiti pomoć u vrednosti koja, u zavisnosti od izdavača, iznosi oko pedeset evra – rekao je Vesić. 

Foto: Beograd.rs

Sva deca na teritoriji Beograda, dodao je Vesić, imaće dakle iste, nove udžbenike i neće morati da ih vraćaju. Vesić je podsetio da Grad Beograd obezbeđuje takođe tablete, karticu za besplatni internet i digitalne udžbenike za učenike 3, 4, 5. i 6. razreda, a sve to je prošle godine dobilo njih 67 hiljada u glavnom gradu. 

Nastavićemo sa kupovinom tablet-uređaja, tako da će ih dobiti oni koji su sada drugaci i koji od naredne školske godine postaju trećaci, a oni koji su sada šestaci preneće tablete u sedmi razred. Na ovaj način ćemo već sledeće godine tabletima „pokriti” čitavo osmogodišnje školovanje. To što je obezbedio Grad Beograd nemaju gradovi iz mnogo razvijenijih gradova u Evropskoj uniji. Cilj je da se omogući da se škole digitalizuju i da budu još bolje opremljene – naveo je Vesić. 

Foto: Beograd.rs

On je zahvalio izdavačima koji su u ovoj priči, kako je naveo, partneri Grada, kao i resornom ministarstvu na zajedničkom radu kako bi se obezbedilo kvalitetnije obrazovanje. Udžbenici će decu čekati u školama, pojasnio je Vesić. 

Ministar Branko Ružić je ocenio da je ovo jedan u nizu zajedničkih poduhvata između resornog ministarstva i Grada Beograda na dobrobit dece. 

Nabavka besplatnih udžbenika je sjajan gest, ali i finansijsko olakšanje roditeljima na početku školske godine. Tako se vodi računa o socijalnoj komponenti u društvu – kazao je Ružić. 

On je precizirao da će ovo ministarstvo nabaviti i besplatne udžbenike za 88.900 učenika, od kojih će 29 hiljada njih ostvariti to pravo jer su iz porodica koje su korisnici novčane socijalne pomoći, dok je oko 41 hiljada učenika sa ovim pravom iz porodica sa troje, četvoro i više dece. Oko 17 hiljada njih ostvaruju pravo zato što pohađaju obrazovne planove 1 ili 2, to jest imaju potrebu za dodatnom obrazovnom podrškom. 

Novina je da će učenici koji pohađaju nastavu na osnovu individualnog obrazovnog plana 3, a reč je o najdarovitijoj deci, dobiti besplatne udžbenike. Takođe, od ove godine nabavljaju se i elektronski udžbenici na znakovnom jeziku za prvi i drugi razred – istakao je Ružić.

On je najavio isporuku opreme za digitalne učionice, napomenuvši da se do kraja godine očekuje opremanje ukupnog broja od 17,5 hiljada učionica, nabavka 18,5 hiljada laptopova za nastavnike i računarske opreme za učenike. 

Grad Beograd je, kao i uvek do sada, pravio pionirske korake, štaviše krupne iskorake u pravcu svega što je važno za budućnost države, a to su najmlađi i njihovo obrazovanje. Beograd može da posluži svima kao jedan od najsvetlijih primera šta je moguće uraditi dobrom saradnjom – zaključio je Ružić.   

Komercijalna direktorka Izdavačke kuće "Data status” Biljana Kaličanin je u ime izdavača zahvalila na prilici da učestvuju u "plemenitom poduhvatu”.

Ta "plemenita misija” znači da je cilj da se opredmeti znanje, nauka i umetnost kroz knjigu i da se tako obezbedi njihovo širenje. Izdavaštvo predstavlja snažnu podršku obrazovanju, ali i naučnom, tehnološkom i umetničkom razvoju svake zemlje – naglasila je Biljana Kaličanin. 

Događaju je prisustvovala zamenica predsednika Skupštine Grada Beograda Andrea Radulović, kao i predstavnici izdavačkih kuća. 

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set