• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Novosti

19.02.2023

16:44

ZA ČETIRI SATA DNEVNO UZME 2.800, A ZA SATNICU NEKAD DAJU I PO 1.000 DINARA! Od ovog posla su svi bežali, a sada...

Tanjug

Beograd

ZA ČETIRI SATA DNEVNO UZME 2.800, A ZA SATNICU NEKAD DAJU I PO 1.000 DINARA! Od ovog posla su svi bežali, a sada...

Podeli vest

Žene koje se bave spremanjem stanova u prestonici zarađuju po satu od 600 do 1.000 dinara, dok je ranije satnica za ove usluge iznosila između 300 i 400 dinara.

Usluge čišćenja stanova sve su traženije bez obzira na to što su cene u poslednje vreme skočile. Posla ima, pa se na spremačice čeka čak i po nekoliko nedelja. Žene koje se bave spremanjem stanova u prestonici zarađuju po satu od 600 do 1.000 dinara, dok je ranije satnica za ove usluge iznosila između 300 i 400 dinara.

Sve je teže pronaći čistačicu koja radi bez posrednika, jer je mnogo njih angažovano u raznim agencijama za čišćenje stanova. Čak i kada se pronađe odgovarajuća žena za održavanje, na njenu uslugu se duže čeka.

- Imam stalne mušterije kod kojih čistim stanove jednom nedeljno ili u zavisnosti od toga kada je njima to potrebno. Posla ima dosta, nekad me čekaju. Cena po satu je između 600 i 700 dinara, ali ako donosim svoje hemikalije i sve potrebne stvari za čišćenje, onda cena ide i do 800 dinara. Zimi ima za nijansu manje posla, obično je navala oko praznika i slava, dok je leti čišćenje češće - kaže za Novosti Anđela koja se godinama bavi ovim poslom.

Zahtevi koje čistačice imaju na terenu su različiti, od čišćenja stana posle krečenja, pranja prozora i odeće, do peglanja veša. Žene koje se bave ovim poslom u proseku rade pet sati dnevno, ali to zavisi i od objekta i usluge koju poslodavci traže.

Kako su u jednoj od agencija rekli, pre svega im je važna sigurnost zaposlenih:

- Zbog bezbednosti naših spremačica, kod nas je uslov da na teren idu dve žene, koje će da rade najmanje četiri sata. Cena za ta četiri sata za obe zaposlene je 4.600 dinara. Mi sve radimo, dubinsko pranje nameštaja, tepiha, dezinfekciju stanova, čišćenje posle krečenja, kao i sređivanje objekta pre useljenja. Takođe, poslodavci nam traže "sitnije" stvari - pranje sudova, usisavanje, pranje odeće i veša. Odziv je veliki i stalno imamo nove klijente kod kojih idemo - kažu u ovoj agenciji.

Cene se razlikuju u zavisnosti od toga da li stan čisti spremačica koja je angažovana samostalno ili preko agencije.

- Za četiri sata koje ja provedem dok očistim stan, naplatiću između 2.400 i 2.800 dinara, u zavisnosti od toga koliki je stan, dok će moja koleginica koja je angažovana preko agencije zaraditi 2.300 dinara. To je jedan od razloga što sam se opredelila da radim bez posrednika - objašnjava Anđela za list.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
komsija

pre 1 godinu

Nije 2800 nego 2300 kako pise u tekstu, a plus od ovog se odbije 30 % za agenciju sto je 780 dinara pa umesto 2800 kako ste napisali zaradjuju 1520 dinara. sto je samo 54,28 % od onog sto ste napisali.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Dačić direktan: Osmani je želela da na sednici SB UN prestavi Srbe kao zločinački narod
Politika

Dačić direktan: Osmani je želela da na sednici SB UN prestavi Srbe kao zločinački narod

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da je jučerašnja sednica SB UN kasnila, zbog toga što je predsednica privremenih prištinskih inistucija Vjosa Osmani uvela na sednicu ljude koji nisu prethodno najavljeni i da je namera tog postupka bila da se Srbi pred međunarodom zajednicom predstave kao zločinački narod i da su odgovorni za navodnih 20.000 silovanja.

23.04.2024

11:56

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set