• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/politika

30.01.2018

18:10

BIVŠI ŠEF CIA KUPUJE TELENOR: Petreus bi da gospodari informisanjem Srba, NJEGOV JE SBB, TV N1, HOĆE I PRVU TV I O2 TV!

Društvo

BIVŠI ŠEF CIA KUPUJE TELENOR: Petreus bi da gospodari informisanjem Srba, NJEGOV JE SBB, TV N1, HOĆE I PRVU TV I O2 TV!

Podeli vest

Američki investicioni fond "Kolberg Kravis Roberts" (KKR) sasvim izvesno je kupac "Telenorove" mobilne mreže u Srbiji i regionu, s tri miliona pretplatnika, piše Politika uz podsećanje da je KKR preuzeo i kablovskog operatera SBB, a poseduje i televiziju N1. Da sve bude još interesantnije zaštitno lice KKR je bivši šef CIA Dejvid Petreus

Na srpskom tržištu telekomunikacija i informisanja američki kapital će u skorijoj budućnosti biti značajan faktor, stoji u tekstu pod naslovom "Američki medijski prsti u Srbiji", objavljenom u današnjem izdanju beogradskog lista.

KKR, dodaje se, u vlasništvu ima i Total TV, Grand produkciju, Sport klub, Sinemaniju i dečiji kanal Ultra.

Mahmud Bušatlija, konsultant za strana ulaganja, smatra da je posebno interesantan politički aspekt ove kupovine, imajući u vidu da je zaštitno lice KKR bivši šef CIA Dejvid Petreus, kao i motivi ovog investicionog fonda za ulazak u poslove s telekomunikacijama u ovom delu Evrope.

- KKR ulazi u telekomunikacije i time preko interneta u sferu javnog informisanja. Već imaju televiziju N1, a priča se da su u pregovorima sa grčkim vlasnikom daleko odmakli da kupe Prvu TV i O2 - kaže on.

Komentarišući navode da KKR daje dve milijarde evra za "Telenor", objašnjava da je nejasno da li je ta suma predviđena za kupovinu norveškog operatera mobilne telefonije samo u Srbiji ili za čitav region.

- Ne verujem da toliko daju za region, jer je to malo. Ako pak toliko daju samo za Srbiju, onda su "Telenorovu" mrežu preplatili. A kada neka kupovina ima notu i političke intervencije, onda se nešto plati i više nego što vredi - smatra ovaj konsultant.

BIVŠI ŠEF CIA PLAĆA KAZNU 17.900.000 EVRA? Država Srbija češlja poslovanje kompanije američkog generala!

On ukazuje da Telenor nije nudio na prodaju svoje poslovanje u regionu, već se, kako kaže, američki investicioni fond "gura" da kupi njihov biznis.

Ono što nas treba da zabrine, ocenjuje on, jeste to da li će svoj dominantan položaj u kablovskoj mreži KKR da preslika i na šire područje, odnosno da li će zloupotrebiti svoju poziciju i neosnovano podići cene usluga.

Reuters

Ljubodrag Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, smatra da koncentracija najprofitabilnijih delatnosti, koje imaju i veliki uticaj, u stranim rukama nije dobra za jednu državu.

Šolak, Đilas i šef CIA hoće da ZABRANE INFORMER! Vučićević: OVO JE STRAŠAN PRITISAK NA ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO!

Za njega je, kako navodi, argument da "Telekom" ne treba prodati to što se za srpsko tržište bore "Telenor", VIP i sada KKR, pa zašto ne bi i naša država.

Prema njegovim rečima, jasno je da domaća mobilna mreža više donosi vlasniku od jednokratne prodaje za oko milijardu evra, koliko su investitori nudili.

Milan Kovačević, savetnik za strana ulaganja, kaže da Komisija za zaštitu konkurencije mora da vodi računa o tome koliki će tržišni udeo da dobije KKR i da ne dopusti veću koncentraciju.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija