• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Sputnjik

08.06.2018

19:53

(ANKETA) NUKLEARKA NIČE U NAŠEM KOMŠILUKU: Treba li i Srbija DA UKINE MORATORIJUM na izgradnju atomskih elektrana?!

Društvo

(ANKETA) NUKLEARKA NIČE U NAŠEM KOMŠILUKU: Treba li i Srbija DA UKINE MORATORIJUM na izgradnju atomskih elektrana?!

Podeli vest

Bugarska bi trebalo da obnovi svoje napore koji se tiču izgradnje nuklearne centrale Belene, prema novoj odluci bugarskog parlamenta. U krugu od samo 400 kilometara našoj zemlji preti 18 nuklearnih reaktora. U Evropi je aktivno 130 nuklearki, grade se četiri nove, a 24 projekta su u pripremi

Tom odlukom je takođe ministarki energetike Temenuški Petkovoj naloženo da započne pregovore sa potencijalnim investitorima.

Bugarski poslanici su saopštili da ministarka energetike ima rok do kraja oktobra da predstavi predlog o izboru strateškog investitora i o strukturi i finansiranju tog projekta, prenosi agencija Rojters.

- Imamo želju, nameru i političku volju da potražimo rešenje za to pitanje koje se tiče nuklearne centrale Belene - izjavila je Petkova u obraćanju parlamentu.

Kineska državna nuklearna kompanija CNNC i ruski Rosatom su već izrazili interesovanje za učešće u projektu.

Bugarska vlada je prošlog meseca zatražila od parlamenta da ukine zabranu na razvoj tog 10 milijardi evra vrednog projekta, nakon šest godina od njegovog otkazivanja.

Bugarska je 2012. godine otkazala projekat izgradnje nuklearne centrale Belene, snage 2.000 megavata, nakon neuspelog pokušaja da pronađe investitore.

Zvanična Sofija se, takođe, suočila sa pritiskom Vašingtona i Brisela da smanji energetsku zavisnost od Rusije, sa kojom je tada bio sklopljen ugovor o izgradnji postrojenja.

AMERI ĆE POLUDETI! DODIK: DOČEKAĆU PUTINA U BANJALUCI: Očekujem ga na osveštenju srpsko-ruskog centra u RS!

Zbog otkazivanja projekta, Bugarska je morala da plati više od 620 miliona evra ruskoj nuklearnoj kompaniji Rosatom, ali je dobila delove za dva reaktora snage 1.000 megavata.

BRITANIJA ŠALJE VOJSKU U REPUBLIKU SRPSKU: London bi da zaštiti Srbe od PUTINA I RUSKOG MEŠANJA!

U krugu od samo 400 kilometara našoj zemlji preti 18 nuklearnih reaktora. U Evropi je aktivno 130 nuklearki, grade se četiri nove, a 24 projekta su u pripremi.

Informer

Najbliži je u Mađarskoj, u Pakšu, gde pored postojeća četiri grade još dva reaktora.

U Srbiji je moratorijumom zabranjena gradnja nuklearki, ali u slučaju eventualne havarije u nekoj od susednih zemlja, za sat-dva nuklearni oblak bi mogao da stigne do naše zemlje.

PUTIN: UKRAJINA RIZIKUJE DRŽAVU, AKO UDARI NA DONBAS U VREME MUNDIJALA, Ruski predsednik skinuo rukavice!

Nuklearke su projektovane da izdrže zemljotres, poplave, udar aviona, teroristički napad. Zemlje koje imaju nuklearne objekte njihovu sigurnost pojačavaju merama zaštite od nove tehnološke pretnje, sajber kriminala pa su stalno podvrgnuti takozvanim, bezbednosnim stres testovima.

Anketa




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17