• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.10.2018

14:32

UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA: Kažite javno ko vrši politički uticaj na pravosuđe

Društvo

UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA: Kažite javno ko vrši politički uticaj na pravosuđe

Podeli vest

Udruženje sudija i tužilaca Srbije pozvalo je danas Poverenika za samostalnost, kao i izborne članove Državnog veća tužilaštva (DVT) i Visokog saveta sudstva (VS S) da javno kažu koji su to kanali političkog uticaja na pravosuđe

- Ako ima političkog uticaja na tužilaštvo i sudstvo, neka članovi VS S i DVT, koje su birale njihove kolege sudije i tužioci, izađu iz tih saveta i javno kažu ko i na koji način vrši uticaj i zašto smatraju da će se on ojačati amandmanima na Ustav - rekao je danas na konferenciji za novinare predsednik UST Nenad Stefanović.

Članovi ovog Udružnja prethodno su izneli svoje stavove povodom najnovijeg, četvrtog po redu, Nacrta amandmana na Ustav koje je predložilo Ministarstvo pravde, ocenjujući da je njime najveći broj predloga struke usvojen.

Podsetili su da je prvi Nacrt, kojim struka nije bila zadovoljna do danas pretrpeo brojne izmene. 

Potpredsednica UST sudija Ivana Josifović pohvalila je uklanjanje Narodne skupštine iz postupka izbora nosilaca pravosudnih funkcija, ukidanje izbora na trogosdišnji, probni, mandat prilikom prvog izbora sudija i zamenika tužilaca, kao i predlog prema kom su tužilački i sudijski pomoćnici prepoznati u Ustavu.

Ona se posebno osvrnula na predloženi sastav VS S, pet istaknutih pravnika-pet sudija koje biraju njihove kolege, ocenjujući da se na taj način osigurava balans uzajamne kontrole.

U tom smislu je istakla da se UST zalaže za odogovornost izbornih članova i intergritet "istaknutih pravnika". Kako je ocenila, novi Nacrt izgleda obećavajuće da će struka imati odlučujući uticaj na izbor na pravosudne funkcije.

UST se zalaže da se zakonskim rešenjima urede ključna pitanja za dalje reforme u pravosuđu, kao i da struka nađe mehanizme prema kojima bi članovi strukovnih saveta (VS S i DVT) bili odgovorni onima koji su ih birali, naglasila je Josifović.

Jelena Dunjić iz Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika rekla je d aje to udruženje zadovoljno što je Ministarstvo pravde u amandmanima prepoznalo njihov rad i što su pomoćnici postali vidljivi u pravosudnom sistemu.

Sudija Ustavnog suda Jovan Ćirić rekao da je da se reformama mora pristupiti obazrivo, napominjući da nije u poziciji da on komentariše ustavne amandamane.

- Ma kakve reforme da su u pitanju, treba biti obazriv, uz dozu konzervativnosti i i tradicije. Potrebna je i doza otvorenosti i razumevanja za stavove drugih - naglasio je Ćirić.

Stefanović je na kraju ponovio da se UST zalaže za ubrzanje reformi, uz kompromisna rešenja i dijalog za svim zainteresovanim stranama, bez isključivih stavova i nedopustive stagnacije koja, kako je ocenio, vodi urušavanju ugleda pravosuđa.

- Želimo reformu zbog nas samih i zbog svih građana Srbije - zaključio je predsednik UST.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Strahinja

pre 5 godina

Zna se ko vrsi pritisak na tuzilastvo a to su oni sto bi vesali i silovali zene. Jeremic, Jankovic, Djilas i kompanija da smire strasti.

Zika

pre 5 godina

Zelimo reformu, kako zbog nas samih tako i zbog gradjana Srbije.

Sale

pre 5 godina

E to bi zaista bilo dobro, ako zaista ima neka izadju i kazu javno.

mara

pre 5 godina

Jedini ko moze da vrsi uticaj na pravosudje jeste opozicija.

cveta

pre 5 godina

Zna se vec to su oni sto bi vesali i silovali zene.

minja

pre 5 godina

Treba da se zakonskim rešenjima urede ključna pitanja za dalje reforme u pravosuđu, kao bi bili oni zadovoljni a i građani.

Ljubicasti svet

pre 5 godina

Ako ce to resiti probleme i ako ce nam biti bolje,neka se i ostvari

Tamara

pre 5 godina

Svi zelimo reformu da bi nas pravosudni sistem bio sto bolji.

Petar

pre 5 godina

Sud mora da bude samostalan organ i ne smeju se dozvoliti bilo kakvi uticaji i pritisci

Petar

pre 5 godina

Pristisak na tuzilastvo ne sme da vrsi niko, oni su samstalni u radu i tako treba i da ostane, mada opozicija sigurno pokusava i to na sve nacine

Mara

pre 5 godina

Reforme pravosuđa ce doneti dobro svima nama...

Milan

pre 5 godina

Političkog uticaja na pravosudje je svakako bilo za vreme dosovskog rezima, sada toga srecom vise nema...

Izbori 2024

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija