MENJAMO ZAKON, IZVRŠITELJI VIŠE NEĆE MOĆI DA GA KRŠE: Pomoćnica ministra pravde Jelena Deretić najavljuje promene u ovoj oblasti!

Shutterstock

21:30 Društvo 8

A. Crnomarković | 20. 11. 2018.

MENJAMO ZAKON, IZVRŠITELJI VIŠE NEĆE MOĆI DA GA KRŠE: Pomoćnica ministra pravde Jelena Deretić najavljuje promene u ovoj oblasti!

Zakon o izvršenju i obezbeđenju biće promenjen do kraja godine, izvršitelji više neće moći da divljaju, biće im smanjena ovlašćenja i snižene nagrade, kaže za Informer Jelena Deretić, pomoćnica ministarke pravde

Reagujući na veliki serijal Informera, kojim smo ukazali na nepravilnosti u radu izvršitelja, Ministarstvo pravde je već počelo izradu nacrta novog zakona! On će, prema rečima Deretićeve, između ostalog, onemogućiti izvršiteljima da prodaju imovinu dužnika budzašto, da im opterećuju dve trećine primanja, da zarađuju milione zahvaljujući sukobu interesa...

Nema više zadiranja u privatnost dužnika

Izvršioci više neće moći ni da zloupotrebljavaju to što imaju pravo na uvid u sve račune dužnika.
- Te informacije se strogo koriste u svrhe pokretanja izvršnog postupka. Ako bi ih izvršitelj slučajno koristio u bilo koju drugu svrhu, on odgovara za grubo disciplinsko kršenje i može da bude razrešen. A kad bude razrešen, više nigde u pravosuđu ne može da se zaposli ni kao sudija ni kao notar, a neće ga primiti ni u advokatsku komoru. Izvršitelji moraju da budu oprezni jer im konstantno preti razrešenje za ozbiljnije greške koje naprave, a uz to i odgovaraju svojom imovinom za svu štetu koju pričine trećim licima.

Nema bahaćenja

Prema rečima Jelene Deretić, radna grupa Ministarstva pravde danonoćno radi na tome da se zaustavi bahaćenje izvršitelja.

ODLIČNA VEST! Penzionerima sa malim primanjima DVE JEDNOKRATNE ISPLATE sledeće godine!

- U toku su izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju. Uvodimo velike novine zbog kojih izvršiteljima neće biti ostavljeno prostora da krše propise. Pre svega, tu mislimo na prodaju imovine dužnika na licitaciji, koja će se ubuduće obavljati elektronskim putem, čime će sve biti mnogo čistije. Kuće i stanovi neće se prodavati po višestruko nižim cenama. Uz to će biti znatno smanjene i tarife i nagrade izvršiteljima, pogotovo tamo gde su izvršitelji uložili minimum rada - objašnjava Deretićeva.

Ona kaže da će novi zakon sprečiti izvršitelje da zbog nekoliko stotina evra duga prodaju čitave kuće i izbacuju ljude na ulicu.

AKADEMIK KOSTIĆ, PREDSEDNIK SANU: Vremena kada smo gradili filozofiju ćutanja su nepovratno prošla!

- Povreda načela srazmere spada u red teških disciplinskih prekršaja, za koje je propisano razrešenje izvršitelja. Ako se to bilo kom dužniku dogodi, neka se odmah javi Ministarstvu pravde, jer radimo nadzor 12 sati dnevno. Kod manjih iznosa, od na primer nekoliko stotina evra, javni izvršitelj je dužan da posreduje između poverioca i dužnika ne bi li se sve rešilo bez prodaje nekretnine. Može da odloži izvršenje ili da napravi sporazum da se dug vraća na rate, jer zaista nema poente da neko ostane bez krova nad glavom zbog minornog duga. I, ako nekim slučajem mora da dođe do prodaje nepokretnosti, ovaj zakon predviđa da cena ne sme da bude niža od 70 odsto vrednosti prilikom prve prodaje ili 50 odsto prilikom druge - kaže Deretićeva.

Aleksandar Jovanović/Insajder

Petoro suspendovano zbog sukoba interesa

Ministarka pravde Nela Kuburović poslednjih meseci suspendovala je čak pet izvršitelja zbog sukoba interesa.
- Zakonom je jasno određeno čime javni izvršitelji smeju da se bave uz svoj posao, a čime ne. Ministarka je poslednjih meseci razrešila pet izvršitelja jer je ustanovljeno da su vlasnici ili direktori određenih privrednih društava, što je zakonom zabranjeno - rekla nam je Deretićeva i dodala:
- Pored toga, u poslednje tri godine dobili smo 1.664 pritužbe na rad izvršitelja, zbog čega smo izrekli 36 opomena, 20 novčanih kazni, četiri trajne zabrane obavljanja delatnosti, tri privremene zabrane, a u toku je izrada još tri odluke. 

Novi zakon sniziće i tarife i nagrade za izvršitelje, koje više neće moći da budu veće od osnovnog duga.

- Tarifa je napravljena tako da se u odnosu na iznos određuju predujam i nagrada za izvršitelja. Ti troškovi nisu toliko veliki da bi se dug duplirao, osim u nekim ekstremnim slučajevima. Paralelno sa izmenom zakona menjamo i tarifu, i za ove dve godine se iskristalisalo koliko je opravdano nešto naplatiti, a koliko nije. Primera radi, kod naplate duga preko računa, izvršitelj nema nekog velikog posla osim dva klika preko NBS-a - kaže Deretićeva i dodaje da će izvršiteljima ubuduće biti onemogućeno da uvećavaju dug kamatama pravdajući se da ne mogu da pronađu dužnika:

- To se više neće događati. Izradili smo pravosudni informacioni sistem u kome izvršitelj na klik dobija informaciju o adresi dužnika. I nema više roka od šest meseci do godinu dana, koliko su mogli da traže adresu dužnika, nego sve podatke mogu da saznaju iz svoje kancelarije. Tako sprečavamo zloupotrebe sa slanjima presuda i rešenja, a uz to nemamo ni trošak ni protok vremena.

Zaštita rođaka

Pomoćnica ministarke pravde kaže da je gotovo i sa nepravednom naplatom potraživanja od imovine rođaka dužnika, pa čak i stanodavca.

Skida se maksimalno
polovina plate

Pomoćnica ministarke nam je rekla i da se za dospele dugove sa računa dužnika više neće "skidati" dve trećine nego polovina plate.
- Do sada se dužnicima zbog dospelih dugova odbijalo dve trećine od zarade ili penzije, osim kada je reč o minimalcu.- objašnjava Deretićeva.

- Niko od članova porodice, rodbine ili trećih lica ne sme da odgovara za dugove dužnika. Ne sme ničiji novac ili nepokretnost da se dira zbog tuđeg duga, već samo ono što je u vlasništvu dužnika. Jedini problem koji može da nastane jeste kada su u pitanju pokretne stvari trećih lica koji žive na istoj adresi sa dužnikom, jer izvršitelj popiše sve stvari misleći da su dužnikove. Međutim, tada treće lice može odmah da napiše prigovor i dostavi dokaz da su stvari njegove - kaže Jelena Deretić.

Šta će se promeniti u novom zakonu

1. Nagrade za izvršitelje, troškovi i tarife biće značajno umanjeni
2. Izvršitelji će svakodnevno morati da podnose izveštaje o svom radu Ministarstvu pravde
3. Neće moći da prodaju imovinu dužnika budzašto, već samo na strogo kontrolisanim licitacijama, preko interneta
4. Adrese dužnika imaće u centralnom registru, neće više moći da se pravdaju da ne mogu da pronađu dužnike i tako putem zatezne kamate uvećavaju njihov dug
5. Moći će da primanja dužnika opterete samo do 50 odsto, a ne do dve trećine, kao što je bio slučaj
6. Strogo će se kontrolisati eventualni sukobi interesa izvršitelja
7. Stvari trećih lica, dužnikovih ukućana, neće moći da se plene pre nego što se trećem licu ostavi mogućnost da uloži prigovor i dokaže da je imovina njegovaLaki

20.11.2018. 22:06

Napokon da se legalnim pod znacima navoda lopova i zelenaša stane na put ako tako bude svaka čast mada cisto sumnjam da ce tako biti!?! Treba takodje ispitati pod hitno tarife i rad javnih beležnika koji milosti nemaju na primer nekada ste u sudu ili opštini overavaju ugovor za nekih 300-400din kod beležnika samo jedan pevati i potpis koštaju min 1500din pa sad recite vi meni i ostalim građanima gde je tu pravda i cenu uopšte služe te derikoze zar nije bilo i jeftinije je i jednostavnije kao pre tih derikoze zaista ne vidim njihovu svrhu postojanja jer je i do tada sve funkcionisalo i bolje i jeftinije nego sada.


nana

20.11.2018. 22:15

Ti izvrsitelji su ko zelenasi ali ne brinite naci ce oni opet neku caku da se bogate sve dotle dok ih ne stigne Bozija kazna. Oduvek je bilo oteto , prokleto , stice ce ih suze ovog naroda , cuj oteti nekome kucu i mirno spavati.


Sara

20.11.2018. 21:47

Ne mogu da verujem da je država omogućila ovakav kriminal, a "Komori" sve bilo u redu.


Mira

20.11.2018. 22:16

I treba promeniti zakon još do juče ti izvršitelji vozili su nekog yuga sada od kako su dobili vlast voze Mercedese grade kuće i putuju po inostranstvu.


Drago

20.11.2018. 22:17

Bravo za INFORMER kojeg do sada nosam toliko cenio ali vidim da sam pogresio.Informer je naj vise pomogao da se ova velika nepravka i kriminal raskrinkaju Nije mi jasno zasto se i drugi nisu pridruzili?


maja

20.11.2018. 21:44

Konačno, duša me boli zbog ljudi o kojima ste zadnjih mjeseci pisali, to je nečuveno šta su ljudima radili.


Kamenorezac

20.11.2018. 22:09

Promena zakona o izvrsenju i obezbedjenju je vec u procesu i pre ovih natpisa sto se desava u poslednjih 10 ,dana! A kako ce funkcionisati internet prodaja kad hakuju stranicu ministarstava i komora.... ali u svakom slucaju bolje ce biti preko interneta licitacija, bar nece biti vise parazita koji zive od licitacija koji uplate jemstvo da bi od pravih kupaca uzimali pare samo da ne bi dizali cenu. Pozdravite Vucica


dejandjiki

26.11.2018. 06:02

ali mislim i na ove duznike mole za pare sluze se prevarama pa posle lazu nemaju ili sta. izvsitelji imaju prava naplate ivrate dugove.


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]