• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti.rs

06.01.2019

16:48

EPISKOP IRINEJ BULOVIĆ: Vera u Gospoda donosi snagu i jedinstvo! Kako mogu protesti u Beogradu da pomognu bezbednosti VIsokih Dečana?JA TO NE VIDIM!

Društvo

EPISKOP IRINEJ BULOVIĆ: Vera u Gospoda donosi snagu i jedinstvo! Kako mogu protesti u Beogradu da pomognu bezbednosti VIsokih Dečana?JA TO NE VIDIM!

Podeli vest

Naša država i Crkva dužne su da učine sve što do njih stoji kako bi srpski narod preživeo i ovu nevolju na Kosovu i Metohiji i sačuvao svoje svetinje, poruka je koju celokupnom srpskom narodu upućuje Njegovo preosveštenstvo episkop novosadski i bački, somborski i segedinski dr Irinej Bulović

U danima uoči praznika rođenja Bogomladenca Hrista, praznika ljubavi i mira, kada je srpski narod uznemirila odluka o formiranju vojske na Kosovu i Metohiji, Njegova svetost patrijarh srpski Irinej uputio je nedvosmislenu poruku da na "bezakonje Albanci ne bi ni pomislili da nisu imali jasan podsticaj SAD i drugih zapadnih sila, rukovođenih sopstvenim sebičnim interesima, koji su u krajnjoj liniji suprotni interesima i Srba i Albanaca".

- Jasno i tačno se izražavajući i dajući gotovo nepogrešivu ocenu uzroka i posledica događaja koji se tiču našeg naroda, Njegova svetost nije zapravo rekao nešto što pažljivijem posmatraču naših prilika i neprilika nije i ranije bilo očevidno. Patrijarh, da se našalim gorkom šalom, nije ni imao nameru da "otkrije Ameriku". Amerika je tu, u našoj rodnoj kući, na Kosovu i Metohiji - kaže episkop Irinej. - U našu kuću je uselila nove stanare, doduše naše susede sa obližnjih planina ili iz Albanije.

Oni su odmah založili vatru, kuvaju ručak, gaje decu i u našim sobama, često sa našim nameštajem, žive kao da su ih stekli oni, a ne naši preci. Kada se neko, ipak, osmeli da samo naiđe pored kapije sopstvene kuće, deca novih stanara dočekaju ga kamenicama i psovkama, a bude srećan ako novi domaćin ne ispali kuršum ili ga lokalna policija ne uhapsi i pripiše mu neki izmišljeni zločin.

Amerika, naravno, sve to pokroviteljski posmatra jer Kosovo, navodno nezavisno, jeste, ni manje ni više, nego "ključni partner Vašingtona za očuvanje mira i stabilnosti u Evropi", kako stoji u pismu američkoga predsednika Trampa, upućenom čoveku sa pseudonimom i nadimkom Zmija. Kako veličanstvena pohvala Evropi!

Šta učiniti u ovoj teškoj situaciji da bi naš narod i naše svetinje preživeli i opstali na KiM?

- Ni naša zavetna kosovsko-metohijska zemlja, ni naš narod u celini, ne postoje, nadam se, radi toga da služe kao poligon za razmenu ovakvih komplimenata između Evrope i Amerike, niti kao "linija vatre" između Zapada i Istoka. Mi ne znamo dokle će Amerika biti u našoj kući i tu, realno, malo šta možemo da učinimo. Znamo, međutim, da su i naša država i Crkva dužne da učine sve što do njih stoji kako bi narod preživeo i ovu nevolju i sačuvao svoje svetinje. U tom cilju odgovorni predstavnici Crkve, države i kulture treba da zakucaju na svaka vrata, a nijedna ne smeju da zalupe za sobom.

Patrijarh Irinej apelovao je na podršku nastojanjima države Srbije da sačuva mir i obezbedi opstanak naroda na KiM. Imamo li, posle svih stradanja, vere i snage za jedinstvo?

- Postoje interesi naroda i države koji ne dozvoljavaju političkim činiocima razlike u pristupu konkretnim izazovima i iskušenjima. Patrijarh je svakako imao na umu veliki pritisak moćnih stranaca na državno rukovodstvo, u trenutku proglašenja šiptarske vojske na KiM i još veći pritisak na naš preostali tamošnji narod.

Stoga je i pozvao na konsenzus političkih činilaca, makar po pitanju opstanka i očuvanja naroda i njegovih svetinja. Ja sam ne spadam, niti želim da spadam u političke činioce, tako da je moja ocena o korisnosti ili štetnosti stranačkih akcija za narod i državu privatna i baš nikoga ne obavezuje.

Ne vidim, ipak, kako će pokretanje demonstracija na ulicama Beograda pomoći bezbednosti Zočišta ili Visokih Dečana i snabdevanju bolnice u Mitrovici, dečjih vrtića i škola, ili kako će osnažiti srpsku pregovaračku poziciju...

SVEŠTENICI NA ROBIJI 

Mnogo je primera stradanja SPC i njenih velikodostojnika u periodu komunizma... 

- Kao primere terora i stradanja naše Crkve pod komunistima pominjem arhijereje stradale na različite načine: crnogorske mitropolite Arsenija Bradvarevića i Joanikija Lipovca, dabrobosanskog mitropolita Nektarija Krulja, skopskog mitropolita Josifa Cvijovića, vladiku bačkog Irineja Ćirića, žičkog Vasilija Kostića i hvostanskog Svetog Varnavu Nastića. Od 1945. do 1985. godine nije bilo ni jednog jedinog dana, a da neki sveštenik SPC nije bio na robiji. Tu treba dodati i monahe i monahinje, i stotine hiljada vernika.

Šta je to što bi u ovom trenutku moglo da nam donese snagu i jedinstvo?

- Svestan tragičnosti hronične nesloge, naš narod je grb vizantijske dinastije Paleolog - četiri u krst upisana grčka slova vita ili beta, što je bio akronim slogana koji ukazuje na Hrista Gospoda kao "cara nad carevima" - pretvorio u četiri ćirilična "S" i tako sročio naš narodni slogan "Samo sloga Srbina spasava".

Vera u Gospoda donosi snagu i jedinstvo. Za vreme svog robovanja u logoru Dahau, o ovome je razmišljao i sveti vladika Nikolaj Velimirović i zapisao: "Sloga u dobru, za kojom Srbi odvajkada teže, znači veru u jednoga dobroga Boga, koji je samo Dobro i izvor svakoga dobra. Koji tako veruju gotovi su da se slože sa svim ostalim ljudima koji takvu slogu žele, to jest slogu u ime Boga dobra, koji je izvor svakoga dobra".

Možete li da zamislite situaciju u kojoj bi bilo koji pripadnik srpskoga roda za posetu manastiru Ostrog morao da traži dozvolu crnogorskih zvaničnika?

- Treba da budemo zahvalni prvom čoveku podgoričkog režima na iskrenoj izjavi da će se država Crna Gora "temeljno i sa punom odgovornošću" baviti "obnovom autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve". Sada svi, na Cetinju i u Beogradu, znaju na čemu su. Više niko ne može da zamera Njegovoj svetosti patrijarhu zbog poređenja položaja srpskog naroda u današnjoj Crnoj Gori sa onim u negdašnjoj NDH. Đukanoviću se očigledno žuri. On trčeći spaljuje mostove prema srpskom narodu i onemogućava odgovorne ličnosti iz SPC da odigraju bilo kakvu konstruktivnu ulogu, kakvu su, po njegovoj oceni, imali ranije.

Šta je, po vašem mišljenju, glavni uzrok identitetskih poremećaja u Crnoj Gori?

- Nisam nadležan da iz Novog Sada dajem recepte za teške identitetske poremećaje u Crnoj Gori. Neki tvrde da su oni posledica čistog koristoljublja, a drugi misle da se radi o menjanju identitetskih maski. Kao tipičan primer i za jedno i za drugo viđenje, navode samog Đukanovića: on je najpre bio komunistički omladinski rukovodilac, pa jedan od vođa "antibirokratske revolucije" i srpski nacionalista, čak i vajni velikosrbin, pa huškač na pljačku Konavala, najgrlatiji prijatelj Rusije i još štošta...

A zatim, ne baš iz čista mira, crnogorski suverenista i propagator NATO, uz to anti-Srbin i tlačitelj srpskog naroda u Crnoj Gori, uvoditelj sankcija Rusiji, promoter nezavisnog Kosova, saveznik Tačija i Haradinaja... Doduše, i Edip je menjao razne identitete i uloge sve do trenutka kada se suočio sa istinom.

TRUD MITROPOLITA AMFILOHIJA

Šta bi se, u slučaju da tzv. CPC izdejstvuje autokefalnost, dogodilo sa 650 crkava i manastira? 

- Ukoliko se vernici naše crkve u Crnoj Gori odlučno i jednodušno odupru Đukanovićevoj politici, čiji proklamovani cilj jeste da Srpske crkve i srpskog naroda ne bude u Crnoj Gori, stari i novi hramovi će slobodno nastaviti svoju misiju. Pravo je čudo Božje da je naša crkva, suočena sa toliko nedaća u Crnoj Gori, smogla snage i sredstava i uspela da obnovi stare hramove i sazida nove, velelepne, u Podgorici i Baru. Takav trud mitropolita Amfilohija je za svaku pohvalu.

Koji put predstavlja izlaz iz agonije srpskog naroda u Crnoj Gori?

- Spas od agonije srpskog naroda u Crnoj Gori moguć je isključivo u jedinstvu Srba koji će, nesumnjivo, pokazati da su oni i dalje većinski narod. Đukanović je svojim postupcima već onemogućio bilo kakvu kohabitaciju i zabravio vrata svoje sobe, u kojoj su se ranije smenjivali različiti predstavnici Srba. Istini za volju, postoji kod Đukanovića i neizmenjiva konstanta. To je ateizam. Biti ateista je stvar svačije, pa i njegove, lične slobode i ličnog izbora. Problem je u tome što on, deklarisani ateista, želi da se bavi unutrašnjim pitanjima Crkve.

Sve to uprkos Ustavu Crne Gore čiji član 14. glasi: "Verske zajednice su odvojene od države"?

- Odvojenost Crkve i države, ustavna kategorija koja postoji i u ovakvoj Crnoj Gori kakva je današnja, njega, dabome, ne ograničava, a njegov naum da bude nekršteni vrhovni arbitar za crkvena pitanja, ne umanjuje mu demokratski potencijal i rejting kod njegovih pokrovitelja. Uostalom, zašto bi oni imali bilo kakav problem sa njegovom demokratičnošću i poštovanjem ljudskih prava, kad ga nemaju ni kad je reč o saudijskoj, Porošenkovoj i drugim demokratijama? Još ako bi mu pošlo za rukom da svoj bezumni naum i ostvari, mogao bi da dobije i čestitanja od nekog "dužnosnika" Stejt departmenta.

Baš kao i Porošenko ovih dana! Ali, Crkva nije politička partija koju po svojim potrebama osniva i transformiše neki nadobudni političar: ona je večni bogočovečanski organizam, a njen jedini osnivač je Hristos. Ono što nije uspelo rimskim carevima, turskim sultanima, Staljinovim i Brozovim komesarima, neće uspeti ni ovom čoveku, dostojnom sažaljenja, bez obzira na sve.

Slučaj sa makedonskom crkvom, čini se, pokazuje koliko smo kao nacija bili slabovidi u vreme komunizma?

- Nije narod bio slabovid. Narod je stradao. Stradala je obrazovana elita, stradali su i domaćini seljaci, zanatlije... Narod, obezglavljen, nije mogao da se odupre zlu. Režim je surovo sprovodio davno zacrtane antisrpske i antipravoslavne ciljeve. Srpski etnički, duhovni i kulturni prostor je u Titovo doba planski rasparčavan. Istovremeno su vršene masovne egzekucije i hapšenja, otimane teritorije, stvarane nove nacije i lažne crkve, otimana kultura...

Iduće godine obeležićemo 800 godina autokefalnosti SPC. Imamo li danas ljude mudre i hrabre poput Svetog Save?

- Sveti Sava je imao viziju puta koji vodi u život. To je vizija u kojoj srpski narod, kao organski deo Jedne, Svete i Saborne pravoslavne crkve, može biti sa Bogom i bez posrednika, ali uvek u vaseljenskoj zajednici Crkve. Ta vizija i to delo Svetog Save, autokefalnost Srpske crkve, koju sa radošću, zahvalnošću i ponosom proslavljamo, trajno i zauvek je opredelila duh srpskog naroda kao slobodnog i slobodoljubivog.

Srpski narod je pokoran samo Hristu, Bogu živome. Ta naša nacionalna osobina, stalna i plemenita težnja za slobodom, u isto vreme je i naš krst, naše raspeće, izvor mučeništva i svetiteljstva mnogih. Kada pogledamo u imenoslov svetih Srpske crkve, jasno je da je odgovor na pitanje pozitivan. Hristos se rodi! Srećna Nova godina!

TEŽAK INCIDENT NA BOGOSLUŽENJU U "NOVOJ UKRAJINSKOJ CRKVI"! NACISTIČKI POKLIČI U HRAMU u momentu kada Vartolomej proglašava nezavisnost od RUSKE CRKVE!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Biblija

pre 5 godina

Reče Isus, Petru: Petre ti si stena na kojoj ću izgraditi Crkvu svoju da je ni vatra paklena neće nadvladati…Zato su Vizantiju koja je podelila Isusovu crkvu u 11veku, Osmanlije ne samo nadvladale, nego i izbrisale sa lica zemlje a napravili su grešku i dozvolili da to vizantijsko zlo, podele i mržnje, ostane posle njih u SPC i Rusiji…

Kralj

pre 5 godina

Gledajte kako je Plenković spustio Pupovcu... PUPOVAC NA BOŽIĆNOM PRIMANJU SNV-a NA KOJEM JE BIO I PLENKOVIĆ 'Moramo se izvući iz živog blata srpsko-hrvatskih povijesnih tema' PREMIJER 'Bez istine nema pomirbe'

Net

pre 5 godina

JELENA DOKIĆ ISPOVIJEST SRPKINJE KOJA JE BILA U SAMOM VRHU SVJETSKOG TENISA 'Prežderavala sam se, nabila 120 kg, razmišljala o samoubojstvu. Spasio me moj dečko Hrvat, uskoro ćemo se vjenčati'

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17