• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Milica Dakić

07.01.2019

22:09

INTERVJU! MILENA IVANOVIĆ, supruga ubijenog lidera SDP: JA ŽIVIM ZA DAN KADA ĆE NAĆI UBICE MOG OLIVERA!

Društvo

INTERVJU! MILENA IVANOVIĆ, supruga ubijenog lidera SDP: JA ŽIVIM ZA DAN KADA ĆE NAĆI UBICE MOG OLIVERA!

Podeli vest

Oni koji su ga ubili otkinuli su mi pola srca, druga polovina sada kuca za sina Bogdana. Strašno je to što Olivera koriste za lične interese i političke obračune

 

Da sam mogla tog 16. januara 2018, tog dana kada je moj Oliver ubijen, nešto da promenim... Da sam mogla da zaključam sva vrata, da ga ne pustim da izađe, da sam bar mogla da sa njim podelim te proklete metke koji su ispaljeni u njega, jer mi smo delili sve. I dobro i zlo. Uvek, svakoga dana. Da sam mogla bilo šta da uradim... Možda bi moj Oliver danas bio živ, možda bismo proslavili i ovaj Božić zajedno, sa našim sinom, našim Bogdanom, Bogijem... Ali, eto, bilo je kako je bilo, neko je odlučio da mi oduzme ono što sam najviše na svetu volela.

Ovim potresnim rečima Milena Ivanović, udovica lidera SDP Olivera Ivanovića, uoči prve godišnjice njegove smrti počinje ispovest za Informer. Sa ovom hrabrom ženom i sedmogodišnjim Bogdanom našli smo se u restoranu 'Putujući glumac' u Skadarliji, gde su ona i Oliver proslavljali najvažnije trenutke u životu - rođenje sina jedinca, godišnjice braka... Te 2011. godine, kad je Bogdan rođen, kafana se tresla od pesme. Danas sa Milenom razgovaramo o najcrnjoj godini u njenom životu, u kojoj je izgubila, kako kaže, polovinu srca. Druga polovina joj danas kuca za sina.

- Toliko mi uspomena navire, posebno u vreme praznika koje smo uvek provodili zajedno. Nije mi lako da pričam, kada ne mogu da ga poljubim, da ga zagrlim. Ali mi je važno da se ne zaboravi. Svi jednog dana odemo tamo gde je sada Oliver, ali je bitno šta ostavimo iza sebe. Moj Oliver živi i posle smrti kroz priče i sećanja na njega.

Poslednji poljubac

Kad su mi rekli da je izdahnuo, zamolila sam da me puste da ga vidim poslednji put. Tada sam ga poslednji put poljubila, još je bio topao...

Prepoznajete li ga u Bogdanu?
- Naravno, neverovatno je koliko oni liče! Vidim Olivera u Bogiju kroz svaku reč, svaki gest, osmeh. Valjda to tako Bog udesi, da živimo kroz decu. On je domaćin, kao i njegov tata! Obeležili smo krsnu slavu, Svetog Nikolu, Bogi je nasledio očevu slavu i prezime i sad ima misiju da ovako mali bude domaćin kuće. Tako će biti i za Božić.

Šta vas pita o tati, kako ga se seća?
- Trudim se da ne krijem ništa od njega i svakog dana pričamo o tati, sećamo se događanja, anegdota... Bogdan je već veliki i zreo, život ga je naterao da brzo odraste. Sa tri godine je naučio šta je Apelacioni sud, dozvola za zatvor, dok je posećivao oca u pritvoru i sa njim učio prva slova i brojeve... On je Oliveru bio najveća snaga. Oliver je imao običaj da mu na rastanku kaže: 'Ajde, zagrli me, daj tati energiju. I onda se nisu puštali, a to bi Oliveru bilo dovoljno da pregura do sledećeg viđanja. Tako smo tri i po godine, dok je Oliver bio u pritvoru, funkcionisali. Posvetili smo život njemu, da pobedi. A onda, onda nam ga je neko oduzeo zauvek.

Foto: Zoran Sinko

Brojne  su teorije o Oliverovom ubistvu. Šta vi mislite, ko stoji iza tog zločina?
- Borim se istinom i ne želim da uperim prstom u nekoga bez čvrstih dokaza. Ako izađete pred mene sa teorijama o ubistvu, morate da imate informacije i dokaze koji su 100 posto tačni da bih mogla da verujem. Svim srcem želim da se ubice otkriju, a tada će oni koji su danas najglasniji da zaćute zauvek. Budite uvereni, neću se smiriti dok ne saznam istinu - ko mi je oteo Olivera, a dete ostavio siročetom! Živim za dan kada će biti otkrivene ubice mog Olivera.

Bogdan: Za tatu naručujem 'Ja bez tebe ne mogu da živim'

 

Foto: Zoran Sinko

Oliver je voleo život, ljude, muziku. Imao je svoje pesme. Danas ih njegov sin naručuje za njega.

- Znam četiri tatine pesme: "Ružo rumena", "Pukni, zoro", "Ja bez tebe ne mogu da živim" i "Moj golube". I znam sve reči... - pohvalio nam se mali Bogdan.

Oliverova smrt se koristi u političke svrhe, najavljuju proteste za 16. januar... Kako na to gledate?
- Ako im nije važna porodica i ono kroz šta prolazimo, bar nek imaju obzira prema Oliverovom grobu. On nikad neće naći mir dok neko njegovo ime koristi za lične interese i obračune. Svi treba da se angažujemo da se sazna istina, a ne da govorimo ono što odgovara nekoj strani ili pojedincu. Deo javnosti koji napada vlast, a Oliver im je meta za prepucavanje, targetira mene kao izdajnika. Samo zato što sam odlučila da verujem svojoj državi i budem uz nju. Strašno je da neko može da zloupotrebi tragediju porodice i ime čoveka za ostvarivanje ličnih interesa.

Posle tragedije, neki su vas čak sumnjičili da ste umešani u ubistvo supruga...
- To mi je najstrašnija stvar kroz koju sam morala da prođem. Neki su počeli da me dovode u vezu sa ubistvom, tvrdili su da sam navodno navodila atentatore, što nema veze s mozgom! To su lešinari koji žele da ostvare svoje interese na našoj tragediji. Nije ljudski da me smeštaju u bolesne konstrukcije. Angažovala sam advokate i odgovaraće za svaku laž. Glavna mi je misija da svi odgovaraju za sve što su učinili. Sud će suditi onima koji stoje iza ubistva. Ali sudiće im i Bog i platiće cenu za ono što su uradili. Meni, ovom detetu koje je sa sedam godina ostalo siroče, i Oliveru.

Uporedo sa napadima iz Srbije, na vas su se obrušili i Albanci. Slučajno?
- To je bio sinhronizovani napad sa svih strana na ženu, udovicu sa maloletnim detetom. Te stvari nikad nisu slučajne, postoji skriveni cilj. Sve počinje onog trenutka kad u jednom intervjuu izgovaram da je možda Euleks sklonio Olivera. Znali su da ga nevinog drže u pritvoru i da će ih zbog toga goniti do kraja života. A držali su ga zarad političkih ciljeva, da bi napravili paralelu sa Dreničkom grupom. Možda je Euleksu zasmetala njegova borba. Kada sam to izgovorila, kreću iz svih oružja, stižu mi strašne pretnje.

Kritikovali su vas i kada ste se zaposlili u Vladi Srbije...
- Meni se Oliverovim ubistvom svet srušio. Sa sedmogodišnjim detetom dolazim u Beograd, on je promenio drugare, školu, ostao je bez oca. U takvom trenutku je posao u Vladi jedina konkretna ponuda. Prvo me je pozvao predsednik Vučić, a potom premijerka. Počela sam da radim u sektoru za kulturu jer sam završila istoriju umetnosti, pišem i doktorat. Volim svoj posao i kolege, jer me zaokupe obaveze da ne mislim na ružne stvari. Nije to pitanje novca, već korak ka oporavku. Rane ostaju duboko u nama i srce nikad ne može da se oporavi, ali moram da se borim i nastavim da živim za svog dečaka.

Kako ćete obeležiti godišnjicu ubistva?
- Osim odlaska na groblje i pomena, želim da taj dan obeležim onako kako je Oliver zaslužio. I neću ga izneveriti. Ako nas gleda odnekle, biće ponosan.

Mnogi nisu razumeli našu ljubav

Foto: informer.rs

Kako ste se upoznali Olivera, zavoleli ga?
- Upoznali smo se kod prijatelja krajem 2006. To je dan koji je promenio sve. Odmah sam znala da je on taj. Morali smo da se borimo za ljubav, jer je bio stariji 30 godina od mene i naše porodice su negodovale. Niko nije verovao u našu ljubav, ali smo verovali da je to naš život. I pokazali smo da na svetu postoji druga polovina koju nađete. Kad se rodio Bogi, svi su shvatili da smo bili u pravu. Oliver je bio najveća sreća u mom životu i to mesto više nikad niko ne može da popuni. On i Bogi bi me zvali Milijana kad im je nešto trebalo. I ja bih im sve ispunila. Kad sam bila trudna, zvao me je Krki. Posle porođaja sam smršala, a on se ugojio, pa sam ja njega tako zvala... To su bila naša imena.

Da imate priliku, šta biste mu rekli?
- Znao je koliko ga volim. Da sam ikako mogla da utičem na njega, to bih uradila. Molila sam ga posle zatvora da se preselimo u Beograd i živimo mirnim, porodičnim životom, ali nije hteo da ide sa Kosova. Ono je bilo njegov život i tu je život izgubio.

Da li ste predosetili nešto pred tragediju?
- Ne. Veče pre toga smo bili kod prijatelja. Da je išta govorilo da mu spremaju atentat, nikad ne bi doveo u pitanje Bogdanov život. Ne bi sa nama šetao po Mitrovici, jer taj koji je pucao u njega, mogao je da puca u nas troje. A Oliver bi deset svojih života dao za Bogija. Ujutru nas je poljubio i otišao na posao. A onda je usledio poziv iz stranke. Odjurila sam u bolnicu sa sinom. Kad su mi rekli da je upucan, pitala sam gde. Pokazali su na srce. Tad sam znala da su pucali da ga ubiju. Tokom 45 minuta reanimacije molila sam se da njegov inat i borbenost pobede. Prevarila sam se. Kad su mi rekli da je izdahnuo, zamolila sam da me puste kod njega. Ušla sam da ga vidim poslednji put. Kad sam ga poljubila, još je bio topao... Posle toga se malo čega sećam, dali su mi lekove za smirenje.

Foto: Zoran Sinko

Šta poručujete njegovim ubicama?
- Čak ni njegovim ubicama ne želim ono kroz šta smo prošli. Samo im želim da nikad ne nađu mir, da nemaju nijedne noći miran san! Da im pred očima budu moj Oliver i moj sedmogodišnji dečak, koji je ostao bez oca. Jer, koliko god neko bio zver, svi imamo srce i savest. Protiv toga se ne može.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Tetovirana

pre 5 godina

Mladja 30 godina? Istetovirana ljubav. Neka Oliver pociva u miru.

Bojan

pre 5 godina

Je li vam žao bar malo vama iz informera što ste pisali da je on izdajnik i strani plaćenik? Je li vas grize bar malo savest? Sumnjam.

Ramus Taci

pre 5 godina

a ti ne znas ko ga je ubio? slikaj selfi.

Zoran

pre 5 godina

Strašno je to što im se dogodilo. PS Neka pozove Marka Đurića kad im je teško.

Rajko

pre 5 godina

Zasto pisete samo o ovoj zeni? Zar Oliver nije imao sinove iz prvog braka ? Ali vam oni nisu vazni.

Poaro

pre 5 godina

Ova mu je došla glave. Jel se ti prezivaš Bogdanov ili Popović? Ivanović sigurno nisi, jer nikada sa Oliverom nisi bila venčana, pošto se nikada nije razveo od druge žene.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija