(VIDEO) GENERAL LAZAREVIĆ: Za mene, kao čoveka koji je BRANIO ZEMLJU OD NATO KRIMINALACA, teško je prihvatiti saradnju sa njima!

Informer

17:24 >> 17:31 Društvo 2

Vostok | 23. 03. 2019.

(VIDEO) GENERAL LAZAREVIĆ: Za mene, kao čoveka koji je BRANIO ZEMLJU OD NATO KRIMINALACA, teško je prihvatiti saradnju sa njima!

Tokom sukoba sa NATO Prištinskim korpusom i Trećom armijom na Kosovu je komandovao general-pukovnik Vladimir Lazarević. On je za RIA Novosti govorio o taktici i gubicima srpske vojske u sukobu sa NATO snagama, posledicama bombardovanja, stavu prema pregovorima Beograda i Prištine i Zapada.

NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije od 24. marta do 10. juna 1999. godine, koje je dovelo do pogibije i ranjavanja više hiljada ljudi, pokrenuto je pod izgovorom da se albansko stanovništvo autonomne pokrajine Kosovo i Metohija navodno zaštiti od delovanja vojske i policije.

Tokom sukoba, Prištinskim korpusom i Trećom armijom na Kosovu je komandovao general-pukovnik Vladimir Lazarević, koji je 2003. godine optužen od strane Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u Hagu sa drugim visokim oficirima za navodno proterivanje Albanaca iz pokrajine. General-pukovnik je dobrovoljno otišao u Hag 2005. godine, gde je osuđen i proveo deset godina u zatvoru. U jesen 2017. godine počeo je da predaje na Vojnoj akademiji Srbije.

Lazarević je za RIA Novosti govorio o taktici i gubicima srpske vojske u sukobu sa NATO snagama, posledicama bombardovanja, stavu prema pregovorima Beograda i Prištine i Zapada.

SRBIJA JE 1999. BRANILA I ODBRANILA RUSIJU! Tek posle 20 godina Moskva je to shvatila, JELJCIN I EKIPA SU SE SRAMNO PONAŠALI!

- Kako se sećate početka operacije NATO protiv Savezne Republike Jugoslavije?

- Radi se o agresiji bez presedana u istoriji ratova po uključenim snagama, odnosu strana - 600 na prema jedan, po ciljevima i okrutnosti, po zločinima koje je NATO počinio protiv naše zemlje. Ovo su najteži zločini protiv mira i čovečanstva. NATO je htio, planirao i izračunao da će za 3-4 dana rata da razbije glavne snage Vojske Jugoslavije, posebno Treću armiju, pre svega Prištinski korpus, koji je branio Kosovo i Metohiju, granice sa Albanijom i Makedonijom na prednjoj dužini od 251 km, te da će u ova 3-4 dana, ubiti više od 20 hiljada vojnika i oficira Prištinskog korpusa, kojima sam komandovao.

Da bi postigao svoje ciljeve, NATO je koristio hiljade aviona, hiljade krstarećih raketa, radio-elektrosnko ratovanje, te vodio psihološki rat protiv vojske i čitavog naroda. NATO je koristio svoje snage sa dva kontinenta, sa zemlje, vode i vazduha i iz kosmosa.
Oni su koristili ne samo svo najmodernije u to vreme konvencionalno oružje koje su posedovali, već i hemijsko oružje i radioaktivno oružje. Prema našim procenama, više od 30 hiljada komada municije sa osiromašenim uranijumom je izbačeno na oko 120 objekata na Kosovu i Metohiji. Ovo oružje je za masovno uništenje, zabranjeno svim međunarodnim konvencijama.

Kako ste uspeli da spasite ljude i opremu i odolite u takvoj situaciji?

- Prištinski korpus se sastojao od preko 80 hiljada vojnika i oficira, i hiljade komada opreme. Nalazio se u strateški teškoj situaciji, ali je morao da preživi ovaj pakao koji je počeo 24. marta 1999. godine. Od samog početka agresije, naši borci i komandanti su branili svoju zemlju svojim životima.
Da bismo opstali u takvom strateškom okruženju, bili smo prisiljeni da intenzivno menjamo pozicije, položaje jedinica i komande. A kada govorimo o štabu korpusa, to je nekoliko stotina ljudi, stotine sistema, transportnih jedinica. Morali smo da se pomeramo.
Radi tačnosti, daću procenu NATO-a. Nakon završetka agresije, analizirali su kako je naša vojska mogla izdržati sa minimalnim gubicima. Njihovi stručnjaci su zaključili da je srpska vojska na Kosovu odolela zahvaljujući taktici 4M - maskiranje, manevri, mobilnost i moral. Mi smo bili stalno u pokretu i neuhvatljivi za svu njihovu tehnologiju.
Prema tačnim podacima, NATO je svojim ogromnom moći i tehnologijom ubio 161 vojnika Prištinskog korpusa. Ukupni gubici korpusa od terorističkih grupa na Kosovu i Metohiji, od kopnenih sukoba na granicama Makedonije i Albanije, pokrenutih 9. aprila 1999. godine, iznosili su oko 600 vojnika. Za nas, njihove kolege, ovo je ogroman, nemerljiv gubitak. Ali sa stanovišta vojne nauke, to je minimalni gubitak od oko 0.7 odsto.
Na godišnjicu bombardovanja 2000. godine, general-potpukovnik Majkl Šort, komandant avijacijske grupe NATO-a u južnoj Evropi, rekao je sledeće: "Nismo mogli ništa da učinimo srpskoj vojsci na Kosovu, pa smo napali civilne ciljeve".

GENERAL PAVKOVIĆ: NATO NAS NIJE POBEDIO, a udarili su sa 1.036 AVIONA, 140 KRSTAREĆIH RAKETA, 4.600 PROJEKTILA I 60.000 VOJNIKA!

Srbija učestvuje u NATO programu Partnerstvo za mir od 2006. godine, a oružane snage zemlje učestvuju u zajedničkim vežbama sa trupama saveza. Šta mislite o toj saradnji?
 - Zaista, neprijatna situacija. Teško je prihvatiti situaciju u kojoj vas je neko do juče nemilosrdno uništavao, a danas sarađujete u istoj vojnoj sferi. Tačnije rečeno, ne samo da su pre 20 godina ubijali naše vojnike i civile, žene i decu, nego nas i dalje ubijaju - 20 godina kasnije, jer su posledice upotrebe radioaktivnog oružja katastrofalne širom Srbije.
Veliki broj mojih drugova je umro tokom ovih 20 godina kao rezultat zračenja radioaktivnim projektilima sa osiromašenim uranijumom. Mnogi analitičari zdravstva i odbrane, kao i stručnjaci iz celog sveta, veruju da je upotreba radioaktivnog oružja protiv SRJ od strane NATO-a dovela do strašne tragedije, veće od Hirošime. Prema njima, Kosovo je srpska Hirošima.
Za mene, kao osobu koja je branila zemlju od kriminalaca iz NATO-a, teško je prihvatiti takvu saradnju. S druge strane, svestan sam da je reč o političkoj odluci, da zemlja nastoji da zadrži vojnu neutralnost i da sarađuje sa savezom u okviru programa Partnerstvo za mir. Možda je ovo korisno za zemlju i ljude. Za mene, vojsku, ovo je teška situacija.

Bivši komandanti "Oslobodilačke vojske Kosova" učestvuju u dijalogu između srpskih vlasti i lidera kosovskih Albanaca na strani Prištine. Da li ih se sećate u vreme sukoba, da li oni mogu da pregovaraju?
- Za mene je sve što se dešava oko Kosova i Metohije i razgovora Beograda i Prištine samo podvala. Nemoguće je pomiriti se sa kriminalcima koji su ubijali svoje sunarodnike, koji sada smatraju da je neprijatno što u tom ratu nisu ubili još više Srba. To je nedavno priznao Daut, brat Ramuša Haradinaja. Ovo je međunarodna obmana od strane onih koji su bili pokrovitelji terorističke grupe na Kosovu. Oni su ubijali ljude u Saveznoj Republici Jugoslaviji, uništavali zemlju, uništavali je i sada vode razgovore uz učešće ratnih zločinaca koji su počinili zločine bez presedana protiv civilnog stanovništva i vojske kojima sam komandovao. Jednom rečju - obmana. Mi, pre svega u Srbiji, moramo da se setimo istine o zločinačkim delima međunarodne zajednice, takozvane Zapadne i terorističke militantne grupe na Kosovu protiv naše zemlje.



DEDA RAKA

23.03.2019. 18:47

Kapa dole generale , pokazao si šta znači patriota ! Uče i zadnjaci o tvom komandovanju .


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.