• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti/Mediji

04.07.2019

20:56

(VIDEO/ANKETA) SRBIJA DA UVEDE SLUŽENJE VOJNOG ROKA I PRIMENI NORVEŠKI MODEL: Ukidanje služenja armije koštalo nas je 300.000 potencijalnih rezervista!

Društvo

(VIDEO/ANKETA) SRBIJA DA UVEDE SLUŽENJE VOJNOG ROKA I PRIMENI NORVEŠKI MODEL: Ukidanje služenja armije koštalo nas je 300.000 potencijalnih rezervista!

Podeli vest

Srbija treba da razmotri mogućnost obnove služenja vojnog roka jer je aktuelni koncept profesionalne vojske na velikim kadrovskim iskušenjima zbog čega je sve teže obezbedniti popunu rezerve ali i aktivnih jedinica, a najbolji model za to je onaj koji se primenjuje u Norveškoj, piše portal Balkanska bezbednosna mreža

Kako navodi taj portal, uvođenjem profesionalne vojske 2011. godine zanemarena je pasivna rezerva, aktivna rezerva nikada nije formirana a zbog smanjenog interesovanja za vojni poziv dovedeno je u pitanje i normalno funkcionisanje aktivnih jedinica.

- O popuni rezervnog sastava nije se mnogo mislilo i sada smo došli u situaciju da je prosečan srpski rezervista 10-15 godina stariji nego njegov ekvivalent od pre pola veka i u 99 odsto situacija bez ikakvog kontakta sa vojskom od onog dana kada je poslednji put prošao kroz kapiju po odsluženju vojnog roka - navodi se.

Ako se kao reper uzme prosečan broj svršenih srednjoškolaca u Srbiji, samo u proteklih osam godina od suspenzije obaveze služenja vojnog roka, rezervni sastav je "izgubio" između 250.000 i 300.000 potencijalnih rezervista, dok je po osnovu dobrovoljnog služenja dobio ne više od 15.000 ljudi, što pokazuje kolika je "rupa" u rezervnom sastavu Vojske Srbije (VS).

Model koji se primenjuje u Norveškoj, Švedskoj, ali i Kini, podrazumeva da se svi vojno sposobni mladići (pa i devojke) uvode u vojnu evidenciju, ali se na služenje poziva samo manji broj onih za koje se proceni da bi bili motivisani za vojnu službu.

Uz to, prema ranijim podacima Vojnog sindikata Srbije, vojsku dnevno napuste dva profesionalna vojnika i po jedan oficir i podoficir.

Zbog toga bi, prema proceni u analizi na tom portalu, bilo potrebno da se obnovi obaveza služenja vojnog roka, u skladu sa modelom koji se primenjuje u Norveškoj, Švedskoj ali i Kini, u kojima se svi vojno sposobni mladići (pa i devojke) uvode u vojnu evidenciju ali se na služenje poziva samo manji broj onih za koje se proceni da bi bili motivisani za vojnu službu.

- I sa godišnjim kontigentom od svega 7.000 ljudi, što je oko deset odsto maksimalnog regrutnog kontigenta, i vojnim rokom od šest meseci, bio bi rešen najveći deo problema koji sada postoji. U prvi mah bi sve aktivne jedinice bile popunjene do predviđenog brojnog stanja, dok bi za sedam ili osam godina bila rešena i popuna ratnih jedinica - dodaje se.

Ocenjuje se da bi to morale da prate i određene benificije mladićima i devojkama koji se odluče da služe vojsku, poput isplate mesečnih primanja, priznat radni staž za vreme provedeno u jedinici, prvenstvo prilikom zapošljavanja u državnoj službi ali i stipendiranje školovanja na državnim univerzitetima, što je praksa koja se primenjuje u Sjedinjenim Američkim Državama.

Što se tiče profesionalnih vojnika, ocenjeno je da bi oni morali imati makar prosečnu platu na republičkom nivou, kao i da bi trebalo rešiti pitanje dnevnica i prekovremenog rada, koji se u VS ne plaća.

U tekstu se dodaje da bi takva eventualna odluka mogla biti doneta relativno lako, s obzirom da vojni rok u Srbiji nikada nije ukinut već samo suspendovan, dok su i dalje aktuelni ostali segmenti vojne obaveze, poput uvodjenja u vojnu evidenciju i služenje u rezervnom sastavu.

 

Anketa




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
SS

pre 4 godine

Nego šta nego služenje vojnog roka pa makar i šest meseci,ništa im meće faliti kao ni nama,a to je mislim sasvim dovoljno da se vojno osposobe.

mikac

pre 4 godine

dik sam sluzio vojsku tada sam i sazrevao u zrelog coveka i osecao da vredim nesto . muskarac koji NIJE sluzio vojni rok i nije muskarac a to se primeti danas kod mladih u njihovom ponasanju i drustvenoj inteligenciji. Uvedite obavezno sluzenje vojnog roka pa cete videti sta je Srbija . zivela Srbija

Milemalivuk

pre 4 godine

Onaj ko je donio odluku da se u Srbiji ukine redovan vojni rok trebalo bi ga osuditi na dozivotnu jer to je veći zlocin protiv drzave od onog sto su Nato monstrumi pocinili. Ukinuti vojsku zemlji koja je tek izašla iz ratova I koja osim Grka I Rumuna nema ni jednu zemlju koja ne ostri kamu na nju je malo reći izdaja. To je kolaboracionisticki akt I zato I'm treba suditi za veleizdaju.

token

pre 4 godine

Koliko je sposobnih proglaseno nesposobnim od strane lekara koji nisu vrsili nikakva testiranja!!! I gde radnica VMC novi sad kaze ja nikog od vas ne bih pustila da sluzi!!! prvo treba ukinuti lekarima sve!!! testiranje fizicke sposobnosti treba da kaze sposoban ili nesposoban!!!

token

pre 4 godine

Koliko je sposobnih proglaseno nesposobnim od strane lekara koji nisu vrsili nikakva testiranja!!! I gde radnica VMC novi sad kaze ja nikog od vas ne bih pustila da sluzi!!! prvo treba ukinuti lekarima sve!!! testiranje fizicke sposobnosti treba da kaze sposoban ili nesposoban!!!

ljuba

pre 4 godine

Treba da se uvede vojni rok, ali za sve a ne ko devedesete kad sam ja otisao u Sloveniju samo su dosli sinovi radnicke klase, a sta su sve radili danasnji prijatelji devedeset i prve god, bolje da cutim. A kad bolje razmislim sto bi slao sinove kad mi je drzava trebala pomoci da ih izvedem na put, ja sam dobio otkaz od iste te moje drzave kao tehnoloski visak i to kao hranilac porodice sa troje muske dece.

Tinejdzer

pre 4 godine

Naravno da treba da se sluzi vojni rok.. Imam 17 god, i ja sam za to!

Prvoborac

pre 4 godine

Vojni rok prvo 6 a potom 9 meseci, 6 meseci opšta i specijalistička obuka i još 3 meseca praksa kroz vojne vežbe uz ocenu pojedinačne i grupne obučenosti. Posle redovnog roka, upoređivanjem rezultata izvršiti odabir kandidata za školu rez. pooficira (sa SSS) i oficira (VSS), koja bi se obavljala u više navrata kursevima od 15 dana (dvonedeljni program). Nakon toga jednom u dve godine (a po potrebi i češće) organizovati združene vežbe jedinica sa punim sastavom (vojnici, pooficiri i oficiri), u jedniicama narodne odbrane na organizovanim na teritorijalnom principu. Na ovaj način bi se izvršila po potrebi, popuna jedinica redovne (profesionalne) vojske, kao i jedinica rezervnog sastava. Za vreme služenja redovnog vojnog roka regulisao bi se status vojnika (staž i plata), a kasnijim kandidatima za posebnu obuku za podoficirse i oficirske dužnosti mogučnost daljeg profesionalnog usavršavanja. Kao što bi za pooficirske dužnosti bilo potrebno proči redovnu vojnu obuku i podoficirske kurseve, tako bi za oficirske dužnosti pored redovne vojne obuke i pooficirskih kurseva bilo potrebno završiti i oficirske kurseve. Ovo bi podoglo odbrambenu kulturu i svest o značaju uloge organizovanog vojnog angažovanju u slučaju ratne ili druge elementarne opasnosti.

Ljubo

pre 4 godine

Treba vojsku sluziti po Srpskom konceptu ,a ne po Norveskom ili Jugoslovenskom .Valjda imamo pameti u toj drzavi .Sto se vecina zali da im drzava u ratu nije dala nista ili prije rata ,tako ce biti i u buduce ako bude koncepcija vojske skandinavskih ili jugoslovenskih tvorevina .Kakva vojska takva i drzava .

srbo

pre 4 godine

Naravno da treba i mora ukoliko hočemo da saćuvamo ono za čega su nam izginuli očevi i dedovi,a kako bi smo to isto ostavili sinovima i unucima,Država je najvisi oblik uredjenja drustva i naroda i govori o nivou savesti nacije.Podvale i izdaja dovela nas je na rub propasti i za to treba da debelo odgovara kvazi elita,to kako su se pokrivali izglasanim zakonima ne abolira ih jer su suprotni Ustavu,dakle svaki podnosilac predloga zakona koji je narusio i ugrozio Srbiju treba da odgovara,ako odgovaramo za neplaćanje poreza mora da se odgovara i za izdaju i subverzivno delovanje,

gogi

pre 4 godine

nemojte o tome vi na vlasti da razmisljate. vi treba da razmisljate da popravljate uslove u zatvoru jer cete vrlo brzo tamo da zavrsite svi kompletno zajedno sa svojom medijskom svitom ukljucujuci i tebe vucko. ucinili ste sve da rasterate mladost iz srbije. sada ovo treba da bude zavrsni udarac srbiji. oteracete sve iz srbije. jer niko normalan ne ide u vojsku ugde ministar odbrane od nje bezao i nikad je nije zavrsio. u vojsku koju su rezervisti iz slovenije oterali. hrvati je razvalili u ratu. muslimani sa vilama u ruci bacili na kolena, a hasim taci i hajradinaj sa puskom m48 naterali na najsramnije bekstvo u istoriji ratovanj. oficiri vam se karaju u bulju za jednu pastetu vise, kod kuce ne smeju da pisni zenama pa se tako frustrirani istresaju na vojnike. vi ste bruka. vi ste korov i olos. ali nije lose sto o tomne razmisljate jer ce te tako protiv sebe navuci i glasove onih koji bi i glasali za vas. glupi ste. i zato cebad u ruke i priprema za karanje u bulju.

Dule

pre 4 godine

Каква је то прича да се сви евидентирају а да се позову само они за које се процени да би били заинтересовани? Ко би то процењивао и на основу којих чињеница? Нешто имам утисак да би међу тим "чињеницама" новац и моћ били пресудни. Наравно, сви да се позову, макар на шест или четири месеца.

tadija64ZEMUN

pre 4 godine

nemojte da filozofirate,vratite vojni rok na 6 meseci,svi idu u vojsku i tacka,nismo mi ni svedska,ni norveska ni KINA,a onih oko 300.000 sto nije bilo zbog veleizdaje rukovodstva SRBIJE,zvati svake godine bar 7-15 dana na osnovnu obuku.........NIKAD U EU !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Rusima prekipelo! Ovo će brutalno kazniti! Erdogana čekaju teška vremena: Najavljena velika promena u odnosima Turske i Rusije!
NIJE MU OVO TREBALO

Rusima prekipelo! Ovo će brutalno kazniti! Erdogana čekaju teška vremena: Najavljena velika promena u odnosima Turske i Rusije!

Turska već dugo pokušava da pregovara o miru u Ukrajini, ali u stvarnosti je saučesnik terorizma, tvrdi ruska Pravda. Teroristički napad na Krokus će zauvek promeniti ruske pristupe Ankari, navodi list i dodaje da je "Turska je sedište ukrajinske Glavne obaveštajne uprave za pripremu terorističkog fronta u Ruskoj Federaciji".

28.03.2024

12:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija