• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.Crnomarković

08.10.2019

23:25

DOBRA VEST! BENZIN I DIZEL POJEFTINIĆE ZA BAR 3 DINARA! Posle pada cena nafte u svetu cene goriva u Srbiji biće niže!

Društvo

DOBRA VEST! BENZIN I DIZEL POJEFTINIĆE ZA BAR 3 DINARA! Posle pada cena nafte u svetu cene goriva u Srbiji biće niže!

Podeli vest

Cena nafte na svetskom tržištu pala je posle krize na Bliskom istoku, što je omogućilo i manje cene goriva u Srbiji

Cene goriva u Srbiji pašće do kraja sledeće nedelje za tri dinara po litru, čime će se vratiti na nivo na kom su bile pre sukoba na Bliskom istoku u septembru i naglog poskupljenja nafte.
Tako će benzin sa septembarskih 150,9 dinara pojeftiniti na 147,9 dinara, dok će dizel umesto 162,9 dinara koštati 159,9 dinara.

Prema rečima naftaša i stručnjaka, razlog za ovo pojeftinjenje leži u tome što je Saudijska Arabija povratila proizvodnju na period od pre napada na postrojenja kompanije "Aramko". Takođe, na smanjenje cena uticala je i manja potražnja nafte u Kini zbog carina nametnutih od strane SAD. Sve to je dovelo do toga da je cena referentne nafte "brent" na svetskom tržištu pala na 61,06 dolara za barel u odnosu na 66,28, koliko je iznosila u septembru. To se odmah preslikalo i na maloprodajne cene u našoj zemlji jer gotovo svu naftu uvozimo.

Već je jeftinije

Vlasnik naftne kompanije "Knez petrol" Srđan Knežević kaže za Informer da cene na pumpama rastu i padaju u zavisnosti od cene sirove nafte na berzi.
- Gorivo na pumpama je još u petak pojeftinilo za dinar po litru, pa je tako benzin sada 149,9 dinara, a dizel 161,9 dinara. Očekujem da će u narednih sedam dana cena pasti još dva dinara po litru i da će od početka naredne nedelje benzin koštati 147,9 dinara, a dizel 159,9 dinara. To je ukupan pad cene naftnih derivata za tri dinara po litru, što znači da se vraćamo na onaj nivo od pre poskupljenja, do koga je došlo sredinom septembra zbog krize na Bliskom istoku. Za sada nema naznaka da će biti novih poskupljenja benzina i dizela, ali sve zavisi od tržišta i cene barela sirove nafte na berzi - rekao nam je Knežević.

On dodaje da su naftaši uvek zadovoljni kada mogu da spuste cene jer tako imaju veću prodaju.
- Gotovo sva nafta u Srbiji se uvozi i stoga mi direktno zavisimo od cene barela na svetskoj berzi. Kad je ta cena rasla, i mi smo morali da podižemo cene na pumpama, a sad kada pada, mi spuštamo cenu. Naravno da se i nama isplati kada je manja cena, jer je to bolje za prodaju. Iskreno da vam kažem, jedva čekam kad počne da pada cena barela sirove nafte i kad mogu da spustim cene benzina i dizela na pumpama - kaže naš sagovornik.

Foto: Informer

Zavisimo od uvoza

Nebojša Atanacković iz kompanije "Nafta" a. d. istakao je za naš list da potrošači u Srbiji osete svaku promenu na tržištu nafte jer se ovaj energent uvozi. Uz to, on napominje da je cena nafte najnestabilnija i da se menja i zbog najmanjih događaja.

- Mi smo deo tog globalnog tržišta jer uvozimo naftu. Zbog toga svako pomeranje cena u svetu utiče i na nas. Sada je Saudijska Arabija povratila proizvodnju na 11,3 miliona barela dnevno, a uz to je i manja potražnja u Kini zbog američkih carina. To je uzrokovalo pad cena sirove nafte na svetskoj berzi - rekao je Atanacković i dodao:

- Nažalost, niko ne može da garantuje da će cene ostati na tom nivou. Tržište nafte je najnestabilnije i svaka mala trzavica u svetu dovede do rasta ili pada cena na berzi.

AFERA 'MATIČNE ĆELIJE' DOBIĆE EPILOG NA SUDU U ŠVAJCARSKOJ! Roditelji tuže 'Krio sejv' za čak 25.728.000 evra

Ekonomisti: Moguć pad i drugih cena

Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da bi nagli pad cene goriva morao da se odrazi i na pojeftinjenje velikog broja proizvoda.
- Ovo je sjajna vest za celu privredu i sve nas. Cena goriva utiče i na cene svih ostalih namirnica koje se transportuju. Kada je gorivo poskupljivalo u prethodnom periodu, i ostale cene su skakale. Zbog toga se sada s punim pravom očekuje da pojeftini najpre transport, a potom i namirnice u prodavnicama. Nije realno očekivati da pad cena namirnica bude ekvivalentan padu cene goriva jer je to samo jedan činilac koji formira cenu - poručio je Madžar.

 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
22

pre 4 godine

Juče bio u Austriji. Dizel 1.16e!!! Koga bre vi zajebava te!!! Sve bi vas trebalo...

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20