• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Marinković

18.10.2019

11:12

DECO, DOKLE?! OSNOVCI ORGANIZOVALI SAČEKUŠU, TUKLI SE LETVAMA, DOK SU VRŠNJACI NAVIJALI! Nastavnici ne znaju šta će, roditelji BRANE NASILNIKE!

Društvo

DECO, DOKLE?! OSNOVCI ORGANIZOVALI SAČEKUŠU, TUKLI SE LETVAMA, DOK SU VRŠNJACI NAVIJALI! Nastavnici ne znaju šta će, roditelji BRANE NASILNIKE!

Podeli vest

Posle nekoliko dana međusobnog vređanja, sve grupe učenika Osnovne škole u Leskovcu potukle su se juče u školskom dvorištu tako da je na kraju morala da reaguje i policija. Prosvetni radnici upozoravaju da je nasilje u školama postalo bukvalno svakodnevica i da bi u sistemu i pravilnicima o bezbednosti učenika trebalo hitno nešto drastično da se menja

Ni nastavno osoblje juče nije moglo da razdvoji učenike petog i šestog razreda koji su nakon nastave jedni drugima napravili „sačekušu“ i počeli da se tuku letvama, dok su druga deca u školskom dvorištu navijala i sve to snimala i slikala mobilnim telefonima.

- Mi smo učinili sve kako je propisano pravilnikom o postupanju ukoliko se u školama desi neko nasilje ili zloostavljanje, obavestili smo rodtelje, policiju, hitno sazvali sednicu školskog tima za zaštitu od nasilja i diskriminacije i učenicima koji su izazvali sve ovo biće izrečene kazne i društveno koristan rad. Međutim, to ne znači da će se nasilje time zaustaviti - upozorava direktor ove osnovne škole Predrag Zdravković.

SLOMIŠ ČAŠU, A ONI TI SLOME SVA REBRA! Brutalna tuča u Vranju ŠOKIRALA JE SRBIJU, a Nemanja sada otkriva detalje: GUBIO SAM SVEST KOLIKO SU ME TUKLI

 

Nažalost, po proceni prosvetara, u svakoj školi se neki od oblika nasilja desi barem jednom dnevno, au srednjim školama i više puta.

- To je tužna realnost. Očigledno je da se u tim pravilnicima, koji su počeli da se donose na godišnjem nivou, mora nešto drastično da se menja. Jeste da Ministarstvo prosvete te pravilnike donosi na osnovu redovnog praćenja situacije u društvu i tako reaguje, ali izgleda da to nije dovoljno. Naime, do ove godine, ja kao direktor nisam morao prilikom ovakvog nasilja da obavestim Školsku upravu i policiju, pa čak i Centar za socijalni rad ako je to potrebno, a sada mi je to dužnost.  Ipak, dešava se da imamo problem sa roditeljima te dece koja vrše nasilje - ističe Zdravković.

Foto: D. Marinković

RIBA SMRDI OD GLAVE

Direktori i nastavnici obaveste roditelje o problemu, ali se dešava da oni ne reaguju na to ili podržavaju postupke svoje dece.

- Desi se da mi izreknemo meru društveno korisnog rada detetu kao kaznu, a roditelj se pobuni protiv toga uz obrazloženje da on dete nije poslao u školu da ono čisti dvorište ili zaliva cveće. I onda su naše ruke da dalje postupamo skroz vezane - objašnjava Zdravković.

DUŠAN JE KRENUO DA KUPI SOK I NIKAD SE NIJE VRATIO KUĆI Skinhedsi su ga TUKLI DO SMRTI NA ULICI, a njegovu porodicu nakon toga ZADESILA JE ZLA KOB

 

Član školskog tima za zaštitu od nasilja Igor Veličković tvrdi da su deca veoma dobro upoznata sa svojim pravima i školskim pravilnicima, te da ih jako dobro iskorišćavaju i manipulišu njima.

- Jer to dete koje je problematično dobro zna da ne može biti izbačeno iz škole, da nasilje može da ponovi više puta pre nego što bude kažnjeno i ono to bukvalno koristi. U samom sistemu mora nešto hitno da se menja, da budu strožije kazne i da se reaguje brže - mišljenja je Veličković.

Foto: D. Marinković

FEJSBUK PROVOKACIJE

Kako upozoravaju prosvetari, sve češći oblik nasilja se dešava preko društvenih mreža.

- Oni se tamo na Fejsbuku ili Instagramu izvređaju u porukama, ponižavaju jedni druge, i onda čim dođu u školu to rešavaju pesnicama - dodaje Veličković.

U ovoj osnovnoj školi, koja deli školskog policajca sa obližnjom srednjom Tehničkom školom, a u kojoj se pre nekoliko dana desilo slično vršnjačko nasilje,  kažu da često reaguju preventivno, da organizuju tribine, okrugle stolove, čak i posebne časove u nastavi koje se bave problemom vršnjačkog nasilja.

- Ali, izgleda da to nije dovoljno. Čini se da, što više pričamo o nasilju ono se dešava sve češće - zaključak je nastavnog kadra ove obrazivne ustanove.

Foto: D. Marinković

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran

pre 4 godine

Pet meseci vredni nastavnici štrajkuju, a pet meseci se deca biju i mogu da ne dolaze na nastavu. I onda je se još nađe neko da se čudi što deca ne znaju ko je Nadežda Petrović ili Uroš Predić.

Simke

pre 4 godine

Nas večito koči izimšljanje tople vode. Postoje države koje su imale isti problem i veoma efikasno su ga rešile. Kada čovek ne zna kako, onda treba da ima bar donji nivo inteligenrnog bića pa da kopira onog koji zna i ume.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija