• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Jutarnji

23.10.2019

13:06

ISPRAVKA: Ruter za internet ne troši istu količinu električne energije kao i frižider

Društvo

ISPRAVKA: Ruter za internet ne troši istu količinu električne energije kao i frižider

Podeli vest

Portal Informer objavio je 23. septembra 2019. godine vest u kojoj se tvrdi da ruter za internet troši istu količinu električne energije kao i frižider, ali ova vest je dezinformacija.

Naslov ovog teksta i sporni navodi su promenjeni u skladu sa analizom portala Raskrinkavanje.ba.

U tekstu je navedeno:

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, verovatno vam na umu nije skromni ruter za spajanje na internet.

Ali ako ga ostavite uključenog čitav dan, potrošiće struje kao i frižider. Ova trvdnja je potpuno netačna.

Foto: printscreen

Stoga bi trebalo obratiti pažnju na energetski učinak rutera pre nego što ga kupite i uverite se da ima najmanju moguću potrošnju energije kad je uključen i u stand-by modu.

Nemačka savezna agencija za zaštitu okoline (UBA) tvrdi da je to posebno važno ako se ruter ne može isključiti jer se njime koristi i telefonska linija.

Ako je to slučaj, savet je da se nabavi ruter koji ima opciju da se barem ugasi wi-fi kada nije u upotrebi.Prljava rerna troši više struje nego čista, ali to nije sve…

Internet tuter troši isto energije koliko i frižider. Ova tvrdnja je navedena, ali nije tačna.

Ispravka:

Ruter za internet ne troši struje više nego frižider, kao što je navedeno u tekstu.

U prvobitnom tekstu Espresa, zbog naslova i teksta moglo je da se zaključi da ruter za internet troši struju jednako kao i frižider, iako to nije tačna informacija.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Niki

pre 4 godine

Pa bilo ruter ili modem radi na 9 do 12volti sa max 1 amper... To je toliko smešna potrosnja, a tekst bzv.. Imate formulu na netu kako se izračunava snaga pa na osnovu podataka koje sam vam dao izračunate pa vidite da li trosi ko frizider.. Drugo ako radi preko adapter on moze max povuci kolike snage je adapter.. Jedino da smanjite i tu malu potrosnja jeste da ga sikljucite iz struje..

Pera

pre 4 godine

On ide na adapter 12v 1A, znaci kada bi radio na maxu, trosio bi 12w... A verujem da ne trosi ni upola od toga. Vise ti trose ostali kucni uredjaji dok su na off,nego taj ruter na on

zoran

pre 4 godine

Domaćinstva koja imaju potrošnju 200 KW 50% plate utrošenu struju, drugih 50% raznim parazitima koji se udenulu i taj račun (angažovana snaga, izrada računa, javna kuća RTS, neki drugi proizvođači. Dobro je dok se tu ne nakači i taksa za prosvetare koji pola godine štrajkuju i taksisti koji su nezadovoljni svim i svačim.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija