• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

11.11.2019

23:09

400.000 PAROVA U SRBIJI NE MOŽE DA IMA DECU! Domaći stručnjaci upozoravaju na ogroman problem steriliteta u zemlji

Društvo

400.000 PAROVA U SRBIJI NE MOŽE DA IMA DECU! Domaći stručnjaci upozoravaju na ogroman problem steriliteta u zemlji

Podeli vest

Domaći stručnjaci upozoravaju da mladi ne mogu postati roditelji zbog učestalih polnih bolesti, abortusa, odlaganja materinstva posle 35. godine, ali i posledica NATO bombardovanja. Više od dve godine država finansira i treći pokušaj vantelesne oplodnje

Najmanje 400.000 parova u Srbiji ne može da ima decu, a 7.000 parova godišnje ima potrebu za vantelesnom oplodnjom, dok se polovina njih i odluči da na takav način dobije decu!

Domaći stručnjaci kažu da su osnovni razlog velikog steriliteta u Srbiji polne bolesti, česti abortusi, odlaganje materinstva posle 35. godine, ali i nezdrav način života, kao i posledice NATO bombardovanja. Neplodnost je podjednako zastupljena i kod muškaraca i kod žena (40 odsto), a u manjem broju slučajeva, negde oko 20 odsto, oba partnera ne mogu da se ostvare kao roditelji. Dobra vest je da više od dve godine država finansira i treći pokušaj vantelesne oplodnje i da je starosna granica pomerena sa 40 na 42 godine.

ŽELITE BEBU? Evo šta povećava, a šta umanjuje vaše šanse!

Veliki procenat uspešnosti

Direktor GAK "Višegradska" prof. dr Aleksandar Stefanović u toku obeležavanja Evropske nedelje neplodnosti ističe da se na klinici više od četvrt veka radi biomedicinski potpomognuta oplodnja (veštačka oplodnja), koju finansira država, odnosno RFZO.

- Procene su da u Srbiji oko 400.000 parova ne može da ima decu zbog uticaja raznih faktora, pa je odlučivanje za vantelesnu oplodnju jedino rešenje. Uspešnost vantelesne oplodnje je oko 42 odsto, što je iznad svetskog proseka. Što se same veštačke oplodnje tiče, država je uvela i treći pokušaj, ali je i pomerena granica za rađanje sa 40 na 42 godine, što ženama koje misle da su "zakasnile" sa trudnoćom daje mnogo nade. Svakako, za uspešnost procesa najbolje bi bilo da se pacijentkinje jave u mlađem životnom dobu do nekih 35 godina i da se odmah pristupa dijagnostici - objašnjava prof. dr Stefanović i otkriva:

Neplodnost kod parova:

40% muškarca je neplodno
40% žena je neplodno
20% oba partnera su neplodna

Uzroci neplodnosti


* genetika
* medicinski razlozi
* posledice NATO bombardovanja
* nezdrav način života
* odlaganje materinstva

- Zbog ovakve situacije država pokreće savetovališta za vantelesnu oplodnju pri domovima zdravlja. U početku će to biti pilot-projekat u nekoliko zdravstvenih ustanova, a kasnije će biti i u čitavoj mreži ustanova. U savetovalištima će raditi posebno edukovani stručnjaci, kod kojih će svi parovi koji muče muku sa neplodnošću moći da saznaju sve što ih zanima i detaljno se informišu - naglašava naš sagovornik.

Načelnica porodilišta GAK "Narodni front" dr Snežana Rakić kaže za Informer da se tek kada se iscrpe sve moguće varijante u borbi sa sterilitetom, onda predlaže vantelesna oplodnja.
- Vantelesna oplodnja je poslednje čemu pribegavamo kod parova koji ne mogu da imaju decu. Pre toga im uvodimo razne hormonalne terapije koje mogu da pomognu da žena zatrudni. Ukoliko to ne uspe, predlažemo vantelesnu, koja može biti rešenje problema, ali ni ona nije svemoguća, uspeva samo kod svakog trećeg para - objašnjava Rakićeva.

Foto: Shutterstock

Za 10 meseci urađeno 50 vantelesnih oplodnji

Da bi mogućnost vantelesne oplodnje imalo što više građana, poslednjih deset meseci u punom kapacitetu radi i najmlađi državni Centar za biomedicinski potpomognutu oplodnju u Kliničkom centru u Kragujevcu. Pored standardnih metoda, uvode se i nove tehnike.
- Do sada je urađeno pedesetak vantelesnih oplodnja i ostvareno je 15 trudnoća. Uspešnost je oko 40 odsto. Pre mesec i po dana smo počeli i proces zamrzavanja. Dobili smo dozvolu za rad od nadležnih institucija i zamrzavamo i spermatozoide, jajne ćelije i embrione koji su ovde začeti i nastali u našem centru - naveo je direktor KC "Kragujevac" prof. dr Predrag Sazdanović.

Faktori rizika

Prema njenim rečima, jedino pravo rešenje je da ljudi počnu drugačije da razmišljaju i žive.
- Nažalost, mnogo je faktora koji utiču na neplodnost. Pre svega, tu je genetika ili neki medicinski problem, zatim slede nezdrav način života, u smislu puno stresa, pušenja, alkohola, loša ishrana, ali i posledice NATO bombardovanja... Pored toga, u seksualne odnose mladi danas ulaze mnogo rano i oni su mahom nezaštićeni, iz čega proizilaze i polne bolesti. Tu su i abortusi, a najveći problem je i taj što današnje žene sve češće odlažu materinstvo i decu planiraju tek posle 35 godina. Svi nabrojani faktori pogubno deluje na reproduktivnu funkciju i muškaraca i žena - tvrdi Rakićeva i dodaje da se danas odnos neplodnosti izjednačio kod oba pola.

APEL SVETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE URODIO PLODOM! Smanjena upotreba antibiotika u Srbiji

Kako se radi vantelesna oplodnja


Pre intervencije pacijentkinja dobija lekove koji stimulišu razvoj većeg broja jajnih ćelija. Potom se određuje termin njihovog uzimanja. Ukoliko je spermogram dobar, sledi klasična metoda. U specijalnoj posudi se ostavljaju jajne ćelije i spermatozoidi i onda se čeka da dođe do oplodnje i nastanka embriona, koji se potom ubacuje u matericu.
S druge strane, ukoliko spermogram nije dobar, stručnjaci pod mikroskopom traže najbolje spermatozoide, od kojih jedan ubacuju u jajnu ćeliju i potom prate nastanak embriona, koji se, kao i u prvom slučaju, ubacuje u matericu.





 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nebojsa

pre 4 godine

Zbog cega je pomoc drzave za vestackom oplodnjom obuhvacene samo zene a muskarci ne i moraju placati 3000 eura za to, bez ikakve pomoci drzave...zasto diskriminisati ljude...

provereno

pre 4 godine

Postoji caj koji proizvodi Alkalod Skoplje za zenske boljke i neplodnost. Taj caj je meni i mnogima koje poznajem pomogao da dobijemo potomke, samo ga treba nabaviti iz apoteke i piti tacno po uputi. Piju ga muz i zena istovremeno.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija