• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

24.11.2019

23:35

VIŠE TROŠIMO NA ALKOHOL I DUVAN NEGO NA KNJIGE! Na šta domaćinstva u Srbiji najviše potroše novca za godinu dana

Društvo

VIŠE TROŠIMO NA ALKOHOL I DUVAN NEGO NA KNJIGE! Na šta domaćinstva u Srbiji najviše potroše novca za godinu dana

Podeli vest

Srbi na alkohol i cigare troše čak pet puta više novca nego na obrazovanje i skoro dva puta više nego na rekreaciju i kulturu, govore podaci o potrošnji domaćinstava Republičkog zavoda za statistiku

Najveći deo primanja očekivano trošimo na hranu i piće, i to trećinu, dok 16,3 odsto odlazi na plaćanje komunalnih usluga. Međutim, Srbi veliki iznos novca troše i na obrazovanje. U praksi to znači da ukoliko domaćinstvo raspolaže dvema prosečnim platama, odnosno sa 108.000 dinara, od toga mesečno na hranu odlazi 38.448 dinara, na alkohol i cigare 6.480 dinara, na telefon 5.076 dinara, dok domaćinstvo za obrazovanje izdvoji svega 1.296 dinara.

Drastičan nesklad

Stručnjaci ističu da razlog za takav nesklad uglavnom leži u našoj tradiciji i navici da više trošimo na piće i cigare nego na kulturu i obrazovanje.

Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije kaže da je ova statistika dobar pokazatelj naših navika.
- Ispada da čak trećinu novca dajemo na hranu i bezalkoholno piće zato što mnogo jedemo, ali činjenica je da su to osnovne životne potrebe. Kada je potrošnja alkohola i duvana u pitanju, mislim da je ovde samo reč o našim navikama, koje su deo nasleđa. Navikli smo da sedimo po kafanama i kafićima s društvom i ispijamo pića pre nego da čitamo knjige i idemo u pozorište. Zbog toga imamo tako drastičan nesklad u potrošnji alkohola i davanju novca za obrazovanje i kulturu - objašnjava Nikolić.

SRBIJO, UZBUNA! SVAKO TREĆE DETE RAZMIŠLJA O SAMOUBISTVU, na internetu traže kako da to učine! ŠOK ISTRAŽIVANJE

Foto: AP PHOTO

Hrana, pa sve ostalo

Neven Cvetićanin, predsednik Foruma za strateške studije Instituta za društvene nauke, navodi da su naši građani decenijama živeli u uslovima ekonomske krize, gde su se najviše podmirivale samo osnovne potrebe.
- Trošenje na alkohol i duvan kod naših ljudi je tradicionalno, a delom je i zbog bega od stvarnosti. S druge strane, malo se troši na kulturu i obrazovanje, ali to je zato što i naše društvo samo malo ulaže u te oblasti, a to je model koji se preslikava i na građane. Kada je davanje novca za mobilne telefone i internet u pitanju, to je globalni trend, jer se i u svetu dosta izdvaja za to - ističe Cvetićanin.

ALARMANTA SITUACIJA! Srpski lekari upozoravaju: Tinejdžeri na udaru PODMUKLE BOLESTI, a ovo su uzroci

Ekonomista Dragovan Milićević navodi da je jasno da novac za kulturu, sport i obrazovanje izdvajamo tek onda kada zadovoljimo osnovne potrebe.
- Najviše novca nam odlazi na hranu i to se vidi iz ovih podataka. Zanimljivo je da smo prošle godine trošili i više od trećine primanja na hranu i pored toga što su, osim goveđeg mesa koje je bilo skuplje za oko 100 dinara u odnosu na 2017. godinu, ostale cene ili padale ili ostale iste - kaže Milićević.
 

Foto: Informer


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 4 godine

У моје време, у сваку нашу кафану је долазило понеко позориште...!? Тако смо спајали лепо и корисно...

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija