• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Pobjeda

09.12.2019

09:55

DOKTORKA LJILJANA IZ KBC DRAGIŠA MIŠOVIĆ! Preti nam bolest otporna na antibiotike! NAŠA BORBA MOŽE BITI IZGUBLJENA

Društvo

DOKTORKA LJILJANA IZ KBC DRAGIŠA MIŠOVIĆ! Preti nam bolest otporna na antibiotike! NAŠA BORBA MOŽE BITI IZGUBLJENA

Podeli vest

Zaboli vas grlo, posegnete za vitaminima, kada ne pomogne zavirite u vitrinu sa lekovima i pronađete ostatke od neispijene ranije terapije antibiotika… I tako dva-tri dana, na svoju ruku, i bude vam bolje. Makar vam se čini. U suštini, imali ste virusnu infekciju na koju antibiotici ne deluju, ali ste zato, kako upozoravaju stručnjaci, napravili medveđu uslugu ne samo sebi, već i čovečanstvu.

Da, verovatno zvuči previše dramatično: pa, kome može biti loše od dve tri tablete… Ali kada sumirate navike miliona ljudi i dodate tome preteranu upotrebu antibiotika u veterini, odnosno mlečnoj industriji – onda je to dobro utabana prečica do moderne verzije pakla od koje se pribojava savremena medicina.

Ne baš optimistične projekcije u svetskim okvirima ukazuju da će od nekog oblika infekcija prouzrokovanih sojevima bakterija otpornim na antibiotike za 30 godina na planeti umirati 10 miliona ljudi; mnogo više nego što danas odnose sva maligna oboljenja zajedno.

Ljiljana Gojković Bukarica, koja se u KBC “Dragiša Mišović” na Dedinju bavi problemom bolničkih infekcija izazvanih bakterijama otpornim na većinu poznatih antibiotika, upozorava da čovečanstvo gubi bitku sa multirezistentnim (MDR) bakterijama.

“Najnoviji podaci iz Američkih bolnica pokazuju da godišnje umre 35.000 bolesnika od bolničkih infekcija izazvanih ovim bakterijama. I u SAD kao i u našim zemljama je izostala reakcija zdravstvenog sistema i društva u celini”, kazala je ona Pobjedi.

Foto: Novak Đurović

Sagovornica ističe da su u Srbiji sproveli kampanje informisanja javnosti i lekara u saradnji sa SZO, a isto je sprovela i Crna Gora.

“Na sajtu Ministarstva se nalazi najnoviji vodič za primenu antibiotika koji je visoko stručno napisan i kvalitetan je. Vodič je namenjen lekarima. Međutim, mi ne znamo da li se ovaj vodič primenjuje u bolnicama. Pojedine bolnice u RS, celoj EU i Crnoj Gori su uključene u najveću svetsku mrežu za praćene MDR (multidrug resistant bacteria) sojeva, COMBACTE. U okviru saradnje sa njima pojedine bolnice su proveravale navike u propisivanju antibiotika u bolnicama i analizom podataka došle do nepravilnosti, tj. grešaka u primeni”, kaže Gojković Bukarica.

Kao ilustrativan primer Gojković Bukarica navodi rad njenog saradnika, dr Vladimira Živanovića, koji je napisao doktorat na temu “Uticaj navika u propisivanju antibiotika i potrošnje antibiotika na pojavu MDR patogena na odelenjima hirurgije i interne medicine”.

“Podaci do kojih je došao pokazali su da internisti značajno ispravnije propisuju antibiotike i da prethodno dijagnostikuju infekciju preko svih parametara (povišeni leukociti, sedimentacija i CRP) i rade antibiogram skoro svakom bolesniku. Hirurzi su tu bili ,,komotniji“, pa su antibiotici uglavnom propisivani bez antibiograma, a preoperativna primena antibiotika, tj. profilaksa nije bila ispravna. Umesto jednog lijeka, primjenjivano je po tri. Ovo je za posljedicu imalo pojavu MDR sojeva u značajnom procentu na odeljenjima hirurgije. Potrebno je istaći da svi mogu da proveravaju navike u propisivanju antibiotika preko ovog jednostavnog programa (G-PPS) i da kontrolišu rad lekara, ali da to skoro niko ne radi”, kaže sagovornica Pobjede.

Foto: Shutterstock

Na pitanje koliko jedna kalendarska godina može da bude bitna za borbu protiv rezistentnih sojeva bakterija, Gojković Bukarica ističe da to “nije period koji treba da izgubimo, ali nije ni period u kome ćemo izgubiti rat sa MDR bakterijama”.

“Mada, ne radi se o jednoj izgubljenoj godini, već o izgubljenim decenijama”, upozorava Gojković Bukarica.

Ključni razlog zbog koga jedan tako kratak period treba uzeti sa podozrenjem je činjenica što nema previše manevarskog prostora u ratu sa bakterijama, odnosno na polju otkrivanja novih lekova.

“Nedavno su se pojavili četiri-pet novih antibiotika, ali ako se oni 12 meseci budu primenjivali pogrešno, razviće se rezistencija i na njih. Otvaraju se nove mogućnosti primene bioloških lekova, ali za to treba da prođe sigurno još pet godina istraživanja, registrovanja i drugo”, navodi ona.

Sagovornica Pobjede podseća da se na klinici na kojoj radi primenjuje čitav set rigoroznih mera. Ipak smatra da je jako bitno širiti takav odnos.

“Potrebno je primenjivati procedure akreditovane za sve delatnosti na klinici: pranje ruku, uzorkovanje izolata za antibiograme, održavanje higijene prostora, bolesnika, opreme i osoblja. Neophodno je pratiti prisustvo MDR patogena u bolnici i iznositi te podatke na komisijama za bolničke infekcije. Takođe, jako je bitno pratiti potrošnju antibiotika, čak i individualno, pa reagovati ako pojedini lekari propisuju značajno veće količine antibiotika. Jedna od mera je praćenje propisivanja antibiotika tako što se rade povremene provere na klinici (tokom 24 sata) i skrenuti pažnju onima koji greše. Od velikog značaja je da pacijenti imaju adekvatnu mogućnost održavanja stalne higijene. Praktikuje se provera prisustva patogena na rukama osoblja i na svim površinama i opremi. Finalna stavka je organizovanje stalne edukacije za lekare i ostalo zdravstveno osoblje i obezbjeđivanje podrške rukovodstva bolnice za sprovođenje ovih mjera. Nažalost, postoji zavera ćutanja kada su u pitanju bolničke infekcije. Jednostavno, one se ne prijavljuju u dovoljnoj meri”, ističe Gojković Bukarica.

Prema njenim rečima, jednako je bitno da država obezbedi dovoljan broj sestara, negovateljica, čistačica i lekara.

“Prema tome, problem je kompleksan, i svi moraju da ga rešavaju, a to se ne dešava. Takođe, neophodno je da se ograniči primena antibiotika na veterinarskim farmama, jer ako se oni nalaze u mleku i mesu, naša borba je izgubljena”, zaključuje Gojković Bukarica.

HOLESTEROL NIKAD NIJE OD HRANE! DOKTOR ČUBRILO NA RTS-U RAZBIO SVE MITOVE o zdravoj hrani i otkrio kako se ČISTI ORGANIZAM!

EVO KOJE BOLESTI SU IZMISLILI KAKO BI NA NAMA ZARADILI! Farmaceutska mafija nas DERE BEZ MILOSTI!

SMRT DOLAZI IZ CREVA! Ruska lekarka otkriva kako da očistite creva i kad je hrana ZLO!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
doktor nautrius

pre 4 godine

Nisu samo pacijenti krivi. Lekari prepisuju antibiotike bez vadenja krvi tj. na osnovu upale koju vide iako nije u bitanju bakterioloska infekcija. Mislim da treba biti zabranjeno davati antibiotik pre nego sto se izvadi krv i utvrdi da li postoji potreba za antibiotikom.

Zoran

pre 4 godine

Citam tako savete lekara, i kada me uhvati neki virus ja poslusam savet odem kog lekara cekam jedno dva sata dok me ne prozove, kada me prozove , ja mu iznesem problem a on mi kaze uzmi neki antibiotik bilo koji, pa se pitam ko je ovde glup a koji je lud.

1999

pre 4 godine

Gde se pojavi SZO,tu ne nestaju bolesti vec se pojacavaju,gde je SZO tu su nove bakterije,veoma ih dobro prave po laboratorijama.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija