• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

06.01.2020

18:20

(FOTO) "NAROD U CRNOJ GORI POKAZUJE DA JE SRPSKOG POREKLA I DA ČUVA SRPSKU PRAVOSLAVNU VERU"! Irinej pozvao na jedinstvo srpskog naroda

Društvo

(FOTO) "NAROD U CRNOJ GORI POKAZUJE DA JE SRPSKOG POREKLA I DA ČUVA SRPSKU PRAVOSLAVNU VERU"! Irinej pozvao na jedinstvo srpskog naroda

Podeli vest

Parijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej predvodio je osvećenje i nalaganje Badnjaka ispred Hrama Svetog Save, a osim velikog broja vernika prisustvovao je i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik

Patrijarh je čestitao pravoslavnim hrišćanima širom sveta Božić tradicionalnim pozdravom ”Mir Božiji, Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!” i pozvao na jedinstvo srpskog naroda gde god da živi.

Irinej je poželeo srećno Badnje veče Srbima u otadžbini, ali i van nje, koji svoju pravoslavnu veru čuvaju u svojim srcima.

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Poželeo je srećan praznik i Srbima u Republici Srpskoj uz poruku da smo jedinstven narod što bi, kako je rekao, voleo da bude slučaj i sa "bratskom Crnom Gorom".

- Narod u Crnoj Gori pokazuje da je srpskog porekla i da čuva srpsku pravoslavnu veru - rekao je Irinej i pozvao da to jedinstvo bude trajno i čvrsto jer svi, kako kaže, nosimo istog Gospoda u našim srcima.

- Nadam se da se ne delimo i da se ne svađamo i da slavimo jednog spasitelja, to želi jedinstvena Srpska pravoslavna crkva. Mi svi dišemo jednim duhom i jednom željom da budemo jedinstveni narod Svetoga Save - poručio je Irinej.

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Patrijarh je rekao da smo pred vratima najradosnijeg praznika koji nagoveštava dolazak bogočoveka Isusa Hrista među ljude što je, kako je rekao, najveći događaj u istoriji ljudskog roda.

Govoreći o badnjaku, Irinej je kazao da je to drvo života i simbol Hristovog rođenja.

- Crkva nas poziva da čuvamo naše običaje, ali da ne zaboravimo da je suština u Isusu Hristu, koji je zbog nas uzeo ljudski oblik i time pokazao ljubav prema nama - poručio je patrijarh.

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Hrišćanski vernici koji rođenje Isusa Hrista proslavljaju po Julijanskom kalendaru, danas obeležavaju Badnji dan, poslednji dan četrdesetodnevnog posta, koji prethodi Božiću.

Nakon prisustva liturgijama i paljenju Badnjaka, vernici u svojim domovima, sa najbližim članovima porodice okupljaju se oko posne trpeze isčekujući Božić, jedan od dva najveća praznika u hrišćanstvu.

Badnje veče provode u svojim kućama ili u crkvama na svetim ponoćnim liturgijama.

Prema običaju od večeras kada se unese Badnjak u kuću, do dolaska položajnika na Božićno jutro, ne izlazi se iz kuća, niti se drugi gosti primaju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija