• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

17.01.2020

08:12

OVE GODINE DALI SMO 241 MILION EVRA ZA TITOVE KREDITE! Kada čujete KOLIKO JOŠ NOVCA SRBIJA DUGUJE i do kad će morati da vraća, OSTAĆETE BEZ TEKSTA!

Društvo

OVE GODINE DALI SMO 241 MILION EVRA ZA TITOVE KREDITE! Kada čujete KOLIKO JOŠ NOVCA SRBIJA DUGUJE i do kad će morati da vraća, OSTAĆETE BEZ TEKSTA!

Podeli vest

Srbija će tokm narednih godina morati da otplaćuje kredite koji su podignuti u vreme Tita. Samo ove godine, vraćeno je više od 200 miliona evra.

Putevi u koje su ugrađeni ovi krediti dosad su više puta popravljani, a industrijski kapaciteti sasvim moguće nisu preživeli tranziciju. Krediti podignuti u staroj državi, Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, od kojih su finansirani, međutim, još su na spisku naših obaveza. Tokom ove godine Srbija će po osnovu glavnice i kamate na ove zajmove dati 241,64 miliona evra. Rate nekim od ovih kreditora plaćaćemo do - 2041. godine.

Po osnovu kredita odobrenih u periodu bivše SFRJ, Srbija, prema stanju poslednjeg dana prošle godine, duguje još ukupno 1,9 milijardi evra. Obaveze imamo prema Svetskoj banci, Pariskom klubu poverilaca, Slovačkoj Republici i Kuvajtu. Reč je o zajmovima koje je SFRJ uzimala tokom sedamdesetih i početkom osamdesetih godina. Zaključno sa 1983. kada su prvi put reprogramirani. Nakon otpisa dela potraživanja Pariskog i Londonskog kluba, Srbiji je ostalo da otplati 6,4 milijarde dolara.

Foto: tanjug/Ž Vučić

 

Danas ubedljivo najviše još dugujemo Pariskom klubu - puna milijarda evra, Svetskoj banci 652,74 miliona evra, Kuvajtu 251,41 milion evra i Slovačkoj - 6,43 miliona evra. Ovaj poslednji otplatićemo tokom 2020. godine.

- Dug prema navedenim poveriocima Republika Srbija otplaćivaće zaključno sa 2041. godinom, i to Svetskoj banci do 2031, Pariskom klubu poverilaca do 2041, Slovačkoj u 2020. godini i Kuvajtu do 2034. godine - objašnjavaju u NBS. - Dugovanja prema navedenim poveriocima nastala su u godinama koje su prethodile prvom reprogramu dugova iz 1983. Sredstva dobijena od tih poverilaca korišćena su za infrastrukturne projekte, kao i za potrebe privrede - izgradnju industrijskih kapaciteta, poljoprivredu, elektroprivredu, vodoprivredu, šumarstvo, saobraćaj.

Kad se pretresu svi ovi podaci, nekadašnja nezvanična kafanska pesma "Druže Tito, diko naša, tebi žito, nama šaša" i ove 2020. godine zvuči više nego aktuelno.

REPUBLIKA Srbija je svoje obaveze iz perioda bivše SFRJ reprogramirala počev od 2002. godine, i od tada blagovremeno servisira te obaveze prema redovnim planovima otplate. Deceniju pre toga, od 1992. godine do 2002. nismo otplaćivali te dugove.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marcco

pre 4 godine

kao što kažete, sredstva dobijena od tih poverilaca korišćena su za infrastrukturne projekte, kao i za potrebe privrede - izgradnju industrijskih kapaciteta, poljoprivredu, elektroprivredu, vodoprivredu, šumarstvo, saobraćaj.... a u vreme DS-a, G-17 i DSS-a, kada je Srbija zadužena sa četiri do pet puta više od ove cifre koju pominjete iz vremena Tita, pare su korišćene za pokrivanje budžetski rupa, plata državnih organa, penzija, za isplatu "štednji" kod Dafine i Jezde, projekte restrukturiranja i mega projeke koji nikada nisu zaživeli niti će, jer je cilj bio isplatiti konsultante i oprati pare...

Teos

pre 4 godine

Da to je sada za naplatu brigom demokrata isti taj kredit su imale i Hrvatska i Slovenija ali su ga one otplatile 2010

Nile

pre 4 godine

Svaka je republika uzela dug od zajedničke države kad se raspala razmerno broju stanovnika pa je zato Srbija koja je najveća dobila i najveći dug. To ti sve pokazuje kakva je to država Jugoslavija bila sa tolikim dugom o kojem se ćutelo dok se raspadala a eto i ćuti se sada dok se vraća....zato BRAVO INFORMER!!!

Vlado

pre 4 godine

Tačno tako, Jugoslavija je bila zadužena sa 14,7 milijardi dolara a nakon raspada Jugoslavije Srbiji je pripalo oko 6 milijardi duga. Dug tadašnje SFRJ je bio "mala maca" u poređenju sa dugom koji sada imaju bivše republike SFRJ a iznosi oko 145 milijardi dolara!!! Samo Srbija ima duga (tzv. opšte države) preko 25 milijardi evra a o ostalom da i ne pišem! Srbije nije devedesetih godina plaćala svoje dugove, dok su ostale države manje - više taj dug otplatite. Mi i danas plaćamo čak i dug Kosova! Za vreme Tita su izgrađeni svi putevi, železnice, mostovi i celi gradovi, počev od Novog Beograda pa nadalje a posle njega PROPAST. Železnica Beograd - Bar je projektovana na brzinu 120 km/h a sada 65 km. U Srbiji je pre Tita bila samo železnica koju je izgradila Marija Terezija! Hajde ruku na srce, sad je Vučić počeo da popravlja ono što je ostalo posle Tita i da gradi novo.

Vasilije

pre 4 godine

Dug stare Jugoslavije odnosno titove bio je 21 milijardu. Po raspadu države deobom Srbiji je pripalo da vraća 8 milijardi. Milošević je taj dug sveo na 1.720.000 000 dolara./zato je i prošao kao Sadam, Gadafi i Sirija jer su oni jedini koji ne duguju ništa MMF i svetskoj banci odnosno svetskoj mafiji./ Neulazeći ko, kada, kako, zašto današnji dug se strmoglavo približava 30 milijardi duga Srbije. Ja to neosudjujem možda treba tako. Ali veća dreka na Titove dve milijrde nego na sadašnjih 30 milijardi.

nebojsanikolic2

pre 4 godine

Nije uzeo Tito kredit za sebe već za celu Jugu a narod je uživao u njegovo vreme.Digne kredit za kuću.Kuću napraviš za pola godine a kredit vraćaš 25 godina i kad dodju zadnje rate za kredit budu kao šteka cigara...Znači narod uzeo kredit i treba da vraća.Tako i jeste.Ne vraća država već narod...

Amater

pre 4 godine

TITO NIJE UZEO ZAJAM ZA SRBIJU NEGO ZA SFRJ PA PREMA TOME AKO VEC PISETE PISITE ISTINU,ZAJAM SE VRACA DOGOVOROM BIVSIH REPUBLIKA O SUKCESIJI.MI SMO IMALI PUTEVE I INFRASTRUKTURU PO SFRJ U VREME TITA DOK SU ZEMLJE OKRUZENJA BILI LJUBOMORNI NA NAS.

SS

pre 4 godine

Ako kad mi slepci smo jedini voleli bratstvo i jedinstvo,Jugoslaviju,produžavali s time našu agoniju i muku umesto da se to podeli s ostalima što je čeda zaduživao sa srpskim poltronima tada,a ni sad nije sjajna situacija.

goran

pre 4 godine

dajte objavite koliko je svakoj bivšoj republici ostalo od titovog duga. Uostalom, sam djilas je ovo mogao da otplati. Prodalo se sve što je stvoreno za vreme tita a pare su podeljene ko zna kako. Zašto od tih para nisu vraćeni dugovi.

Mile

pre 4 godine

E toliko nas je zapalo, kao sro i ostale bivse republike moraju da gracaju s ovoj deo, ustalom i nama neki duze, migove smo dobili na osnovu sovjetskog duga jugoslaviji. Bilo nam je lepo dok smo ziiveli od tih para, sada kada je doslo vreme vracanja e sada neam ne valja, isto ce biti kada budu trebali da se vracaju ovi danasnji kineski krediti, narod nikad zadovoljan, otkako je sveta i veka

Zoltan

pre 4 godine

Mi živimo u demokratiji gde je sloboda govora zagarantovana, osim ako spominjete vlast i njene brljotina. Baš kao i u vreme TITA, s tim što sada mnogo gore živimo, a pljačkaju nas svi živi.

dragan

pre 4 godine

??? Ako su sve ostale Republike EX YU vratile svoj proporcionalni dug, zasto nije i Srbija? Zasto sve velike i korupcionaske vlade prije Vucica nisu vracale dug. Jednostavno su krali i ogoljeni narod i zemlja su kleknuli pod njihovom kradjom. I sada te "lopine" kradu i pljuju na sve sto je dobro u Srbiji. Dobro je da ova vlada moze da vrati to ukradeno i da vodi zemlju ka prosperitetu i ulazi u mnoge investicije za dobrobit i zemlje.

duško

pre 4 godine

Sedamdesetih godina četiri najveća investiciona projekta: kanal Dunav-Tisa-Dunav, hidro centrala Đerdap, auto-put Beograd-Niš i pruga Beograd-Bar su građena u Srbiji. Radovi su plaćeni iz budžetskih sredstava SFRJutoslavije.

MilosObilic1389

pre 4 godine

Прогласимо МОРАТОРИЈУМ...!! Градили смо Косово 50 година...Сада са те територије не убирамо ПОРЕЗ...!? Кад се успостави потпун фискални суверенитет на Косову и Метохији по Резолуцији 1244 - настављамо плаћање доспелих обавеза...!! То је поштено...Грађен је "Обилић -1" Па "Обилић" - 2 Све је ишло Шиптарима од узетих кредита...Будимо реални...Тачи и Харадинај се не хватају за НОВЧАНИК да плате доспелу рату кредита...Када треба да се плати приспела рата КРЕДИТА са доспелом каматом, онда ... - "признају Србију"...?! Пази БОГА Ти...!? Србија да им плаћа косовске кредите - а Косово да буде независно...

zoki

pre 4 godine

To bi trebalo proveiti - koje su tu kamate i ako su velike , odmah vratiti zato sto su onpmad bile visoke .

Prajm

pre 4 godine

Molim za malo paznje, vrednost kredita o kojima se ovde govori je prenaduvana, koliko ja znam kada su zuti dosli na vlast govorili su o osam milijardi dolara Titovih kredita koje treba jos otplatiti i cak i da je to tako to je za SR Srbiju iz devedesetih i njenu ekonomiju bila sica a pokusacu i da objasnim kako. Marcco je u svom komentaru objasnio gde su ti novci zavrsili pa ga ja necu ponavljati ali tek da se zna da je BDP SR Srbije bio oko 45 milijardi dolara sto je kada se za proteklih trideset godina obracuna stopa inflacije, zatim devalvacija americkog dolara zbog stampanja bez pokrica itd srazmerno sa danasnjih 100 milijardi dolara te tih 8 milijardi duga poveriocima iznosi svega osam procenata BDP-a a to je sica. Dug danasnje srbije za kredite oko 2012. god. prema raznim poveriocima iznosio je oko 23 milijarde evra sto je u tom trenutku do smene prethodne vlasti iznosilo oko 60 do 70 procenata BDP-a a to znaci da je danasnja drzava zaduzena skoro deset puta vise nego sto je bila SR Srbija koju oni prozivaju, verovatno da bi oprali svoje grehove. Resursi koji su izgradjeni od tih Titovih kredita i danas se uveliko trose i od njih se zivi a mi do pre nekoliko godina nismo bili u stanju ni da ih okrecimo. Da bismo dostigli ekonomsku moc Socijalisticke Republike Srbije po trenutnim prognozama rasta BDP-a bice nam potreno oko petnaestak godina. Ukratko situacija je slicna ili gora u nekadasnjim clanicam tadasnje SFRJ, eto to je rezultat ratova, sankcija i drugih nedaca na ovim prostorima.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija