• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Intermagazin

03.03.2020

10:31

(VIDEO) SRBIJA OD IZRAELA NABAVLJA "GVOZDENU KUPOLU"!? Kad ovaj sistem uparimo sa Pancirom NAŠA VOJSKA BIĆE PREBRUTALNA!

Društvo

(VIDEO) SRBIJA OD IZRAELA NABAVLJA "GVOZDENU KUPOLU"!? Kad ovaj sistem uparimo sa Pancirom NAŠA VOJSKA BIĆE PREBRUTALNA!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za "Džeruzalem post" najavio je veliku nabavku naoružanja od Izraela koje će učvrstiti našu vojno neutralnu poziciju i odvratiti svakog od pomisli da napadne našu zemlju.

Spekuliše se da se na spisku za nabavku nalaze se avioni i napredni sistemi PVO, "Ajron dom" odnosno "Gvozdena kupola" - najmoderniji sistem koji štiti ceo Izrael od opasnosti sa zemlje, a posebno iz vazduha. Praktičnu primenu ovaj moćni PVO sistem pokazao je presretanjem na desetine projektila koje su Palestinci uputili iz Pojasa Gaze.

Kvalitetno oružje

Vučić je za izraelski list na marginama konferencije Američko-izraelskog saveta za javne poslove (AIPAC) u Vašingtonu ponovio da će Srbija otvoriti diplomatsko predstavništvo i predstavništvo Privredne komore u Jerusalimu i istakao da će se Srbija uvek truditi da uskladi svoje interese sa Izraelom.

Odgovarajući na pitanje o antiizraelskoj kampanji bojkota, izolacija i sankcija (BDS) u zapadnoj Evropi, Vučić je rekao da Srbija namerava da kupi oružje od Izraela i da ta nabavka "neće biti mala isporuka".

BILO JE DANA KAD NISMO MOGLI DA ZAŠTITIMO NAŠE NEBO... SA PANCIROM TI PROBLEMI SU NESTALI! Ministar Vulin objasnio: Srbija je sada mnogo jača!

Inače, sistem „Gvozdena kupola" važi za jedan od najefikasnijih sistema odbrane od projektila kratkih dometa.

Prema podacima koje daje proizvođač, potrebna je samo jedna sekunda od ispaljivanja neprijateljske rakete da bi sistem reagovao i lansirao projektil za presretanje. Izraelska vojska je saopštila da je sistem pogodio 84 procenta ispaljenih projektila tokom osmodnevnih sukoba u Pojasu Gaze u novembru 2012. godine.

Potpukovnik KOS u penziji Ljuban Karan u izjavi navodi da je ovo dobra vest.

- Izraelci proizvode veoma kvalitetno i efikasno oružje. Pored toga što imaju veliko iskustvo u prilagođavanju oružja konkretnim borbenim okolnostima jer su manje ili više kao država uvek u nekim kriznim ili ratnim sučeljavanjima. Teško je precizirati kakva kupovina oružja za Srbiju je u pitanju, ali kako predsednik Vučić kaže da je veća količina u pitanju, moguće je da se radi o više vrsta naoružanja i opreme - poručuje Karan.

Višestruka korist

Kako navodi potpredsednik parlamenta i jedan od osnivača Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković, to bi bilo od strateškog značaja.

(VIDEO) RUSKA SAMOHODNA HAUBICA KOALICIJA SV JE ZASTRAŠUJUĆA, ALI I SRPKSA NORA JE BRUTALNA! Uporedite ih, pa sami procenite!

- Nabavka „Gvozdene kupole" od Izraela učvrstila bi dodatno odnose Srbije, kako sa Izraelom tako i sa SAD. Podrška Izraela u međunarodnoj areni je jako značajna i u velikom broju slučajeva put do Vašingtona vodi preko Izraela. Bezbednosna saradnja sa Izraelom bi učvrstila našu geopolitičku poziciju i obezbedila da održimo u punom kapacitetu našu politiku vojne neutralnosti - zaključuje Marinković.

Kako funkcioniše gvozdena kupola

Sistem presreće rakete kratkog dometa i artiljerijske granate sa dometom do 70 km. Prema specifikacijama proizvođača sistem je operativan i danju i noću, a može da prati i presreće više ciljeva odjednom.

Sistem se sastoji iz tri osnovna dela:

  • Radara za detekciju i praćenje ciljeva
  • Jedinice za upravljanje i kontrolu oružja i vatrenih dejstava
  • Jedinice za lansiranje projektila

Jedna jedinica za upravljanje može da kontroliše više jedinica za lansiranje projektila.
Jedinica za lansiranje projektila se sastoji od tri lanserne rampe pri čemu svaka nosi po 20 projektila.

Funkcionisanje sistema se odvija na sledeći način:

  • Nprijateljska raketa ili granata je ispaljena, sistem je detektuje i prati njenu putanju
  • Posle vrlo kratkog vremena ispaljuje projektil
  • Ispaljeni projektil presreće i uništava neprijateljski projektil dok je još u visokom položaju
  • Na ovakav način sistem može da pokriva i štiti oko 150 km.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dokle

pre 4 godine

"... NAŠA VOJSKA BIĆE PREBRUTALNA..." Dokle cete da budete sve vise brutalni i prebrutalni? Dokle cete da izmisljate neke nove reci, koje nisu srpske i da nas brutalno bombardujete njima? Radite kao Hrvati Crnogorci. Izmisljate reci i slova. Dokle? Ko vas i gde nauci tome? U kojoj skoli? Ulicarskoj? Da.

Miša

pre 4 godine

Čemu taj vaš revolt jer koriste se odomaćene reči. Da li ima nešto sporno u poređenju tipa dobar - predobar? Ako nema šta fali u slengu brutalan - prebrutalan?

Srbija 2100

pre 4 godine

Ako Vucic ovo uradi to bi bio najbolji njegov potez od kad je na vlasti.

PutnikKrozVreme

pre 4 godine

Najmocniji sistem air defense koji je dokazan sa efikasnoscu 92% sto je bolje i od s400.Vucicu kupi ovo odmah.

beograđanin

pre 4 godine

Gvozdena kupola... 88 % tačnosti podađa.... S400 99 %tačnosti pogađa.. I ŠTA JE BOLJE!!!!!!!!!

Petar

pre 4 godine

Jbg..ga..rakete..od Izraela.treba od..Rusije..da kupi S-400 .

petar

pre 4 godine

Najbolje bi bilo da kupi..od..Amera..patriot rakete.i F 16 jedno 6 letelica..

boca

pre 4 godine

Mislim da je ovaj Izraelski sistem dobar ali da se ja pitam bio bi mobilan i postavio na neki ruski kamion a ne na neki đžip kao što je prikazano u video klipu.Pozdrav redakciji.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija