• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

14.04.2020

07:07

U SRBIJU JE STIGLO "VATRENO OKO" Vodiće ga Kinezi, a evo šta će se tamo TAČNO DEŠAVATI

Društvo

U SRBIJU JE STIGLO "VATRENO OKO" Vodiće ga Kinezi, a evo šta će se tamo TAČNO DEŠAVATI

Podeli vest

Pomoć u najtežim situacijama.

U Beograd je stigao tim inžinjera koji će raditi u laboratoriji pod nazivom "Vatreno oko", koja je specifična po tome što će dnevno moći da pregleda 3.000 uzoraka testova na kovid-19, odnosno korona virus.

Laboratorija koja je pravljena po uzoru na onu u kineskom gradu Vuhanu, iz kojeg je krenulo širenje virusa korona, počeće sa radom na dve lokacije u Srbiji. Jedna od laboratorija "Vatreno oko" nalaziće se u Beogradu pri Kliničkom centru Srbije, a druga u Nišu, u tamošnjem Institutu za javno zdravlje.

Ono što će prvenstveno ovu laboratoriju izdvajati u odnosu na druge je količina uzoraka koju može da primi i obradi za 24 časa.

Laboratorija pod ovim nazivom u Kini površine je oko 2.000 kvadratnih metara, a predviđena je da dnevno testira 10.000 uzoraka. U borbi sa korona virusom važna je brzina u ranom otkrivanju zaraze među ljudima. Ovakva laboratorija će uveliko povećati brzinu testiranja, ali i obim gotovih rezultata.

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede izjavio je da је kapacitet dve najmodernije laboratorije za brzo testiranje na korona virus jednak trenutnim ukupnim kapacitetima Srbije za testiranje.

- Zahvalan sam što će takozvano "Vatreno oko" iz Vuhana braniti Srbiju sa ove dve laboratorije - naveo je ministar.

Nedimović takođe ističe i to kako ove labaratorije nisu privremenog karaktera.

- Dve laboratorije nisu privremene, već će biti podrška sprskoj bezbednosti i srpskom zdavstvu, a možda i srpskoj poljoprivredi - rekao je Branislav Nedimović.

Sporazum koji je Srbija sklopila sa Kinom uključuje dve laboratorije sa ukupnom propusnošću od 3.000 testova dnevno, što je više od trenutnih mogućnosti testiranja u Srbiji i omogućuje prateću potrebnu opremu, testove i komplete za uzorkovanje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija