• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.04.2020

14:31

POSTIGNUT DOGOVOR! Vučić razgovarao sa patrijarhom - IZDATO ZAJEDNIČKO SAOPŠTENJE!

Društvo

POSTIGNUT DOGOVOR! Vučić razgovarao sa patrijarhom - IZDATO ZAJEDNIČKO SAOPŠTENJE!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa patrijarhom srpskim Irinejem, a nakon razgovara izdato je zajendičko saopštenje, koje prenosimo u celosti:

 

Predsednik Vučić je istakao da razume potrebu naroda i crkve za proslavu najvećeg hrišćanskog praznika Hristovog vaskrsenja, za koju je Sveti Sinod brižno i očinski se starajući za svoje vernike zamolio državni vrh. Ipak, zbog trenutne epidemiološke situacije u Srbiji, slušajući mere i uputstva koja nalaže struka, nismo u mogućnosti da ukinemo zabranu kretanja tokom trajanja policijskog časa.

Njegova Svetost patrijarh Irinej je primetio da su nakon saopštenja Svetog Sinoda mnogi, a neki čak i zvanični predstavnici, davali neprimerene izjave stvarajući neobjektivnu medijsku sliku, koja bi mogla da šteti ugledu srpske crkve, kao i srpske države, netačno interpretirajući nameru i crkve i države. SPC je do sada poštovala i poštuje propisane mere i preporuke Vlade Republike Srbije, a država se starala da ne donosi naredbe, već najdobronamernije preporuke za dobrobit vernika svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Republici Srbiji.

Predsednik Vučić je izrazio uverenje da će SPC tako postupati i ubuduće, i na taj način nastaviti da učestvuje u borbi protiv ove svetske pošasti. Predsednik je iskoristio priliku da se zahvali srpskoj crkvi na pokazanom visokom stepenu društvene odgovornosti i ukazanoj pomoći, uz uverenje da ćemo jedinstveni izaći iz ove borbe kao pobednici. Nadajući se razumevanju SPC i verujućeg naroda predsednik Vučić je Njegovoj Svetosti i vernom narodu čestitao nastupajući praznik nad praznicima drevnim pravoslavnim pozdravom - Hristos vaskrse!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
laki

pre 4 godine

Sveti sinod je hteo da crkvu stavi iznad države. Nemoj da im podilazis nego reci tačno šta su hteli.Mi vernici nismo tražili ukidanje zabrane kretanja nije to tražio ni patrijarh, već Sinod ali u cije ime.

Rajko

pre 4 godine

Laki u celosti se slazem sa time sto si napiso. Za sinoda veliki minus i jedan savet. Ako je pravedan i ako je bozji, nek se sam skloni i otkaze bilo kakvog posla pri crkvi. Za patrijarha i predsednika veliki plus za odluki koju su doneli danas. Podrav za obojicu

milankukic

pre 4 godine

ajde sad svaki penziner da posebno trazi dogovor sa vladom zakon je zakon to govori i prava opozicija i tu nema nikakvog dogovaranja zato drzavaa ako donese zakon vazi za sve

Blagoje

pre 4 godine

izgleda da ipak kućni ljubimci imaju veća prava od vernika? oni će moći za Vaskršnje praznike od petka do utorka da šetaju svoje vlasnike ukupno 14 sati, a vernici 0 sati

ZAMOLIĆU JOŠ JEDNOM PATRIJARHA DA SE LITURGIJE NA VASKRS ODRŽE BEZ PRISUSTVA LJUDI! Vučić: Građani, dočekajte praznik u svojim kućama, sačuvajte živote!
Politika

ZAMOLIĆU JOŠ JEDNOM PATRIJARHA DA SE LITURGIJE NA VASKRS ODRŽE BEZ PRISUSTVA LJUDI! Vučić: Građani, dočekajte praznik u svojim kućama, sačuvajte živote!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti nakon sastanka sa članom Predsedniptva BiH Miloradom Dodikom, još jednom je zamolio pravoslavne vernike da Vaskrs dočekaju u svojim kućama i izrazio nadu da će takvu odluku, da se vaskršnje Liturgije održe bez prisustva ljudi, doneti i patrijarh Irinej...

15.04.2020

12:18

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17