• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.04.2020

11:16

STIŽU PARE RATARIMA, STOČARIMA, PČELARIMA, VOĆARIMA... Ko ima pravo na POMOĆ i kako se deli 150 MILIONA?

Društvo

STIŽU PARE RATARIMA, STOČARIMA, PČELARIMA, VOĆARIMA... Ko ima pravo na POMOĆ i kako se deli 150 MILIONA?

Podeli vest

Vlada Srbije opredelila je ukupno milijardi i 150 miliona dinara za pomoć povrtarima, vlasnicima krava, ovaca I koza I pčelarima, u cilju ublažavanja posledica nastalih usled bolesti COVID-19.

Pravo na isplatu pomoći po Uredbi, koja je na snazi od 16. aprila, ostvaruje pravno lice, preduzetnik i fizičko lice - nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalazi se u aktivnom statusu u Registru,

Pomoć je namenjena registrovanim povrtarima za gajenje povrća u zaštićenom prostoru, vlasnicima krava, ovaca i koza obeleženih i registrovana u Centralnoj bazi podataka I vlasnicima košnice pčela koja je obeležena i registrovana u Centralnoj bazi ili vlasnik košnice pčela ima 70 ili više godina starosti u 2020. godini.

Pomoć povrtarima je 25 dinara po kvadratnom metru upisane površine a najviše 90.000 dinara, po grlu krave je 3.000 a najviše 30.000 dinara, po ovci ili kozi je 500 dinara a najviše 20.000 dinara, do je pomoć pčelarima 800 dinara po košnici pčela, a najviše 20.000 dinara.

MINISTAR SINIŠA MALI: Imamo novca u budžetu, uštedeli smo ga odgovornom ekonomskom politikom

Novčana pomoć iz ove uredbe kumulira se međusobno, kao i sa eventualnim drugim vrstama pomoći kao što su podsticaji, subvencije, donacije u skladu sa posebnim propisima, navodi se u Uredbi.
 

Foto: Shutterstock

Isplatu novčane pomoći poljoprivrednim gazdinstvima u skladu sa ovom uredbom vrši Ministarstvo finansija - Uprava za trezor na namenski račun poljoprivrednog gazdinstva otvoren kod poslovne banke i upisan u Registar, a sredstva novčane pomoći ne mogu biti predmet prinudnog izvršenja.
 

DA LI MOŽETE DA SE ZARAZITE PREKO AMBALAŽE? Žena tvrdi da je dobila koronu preko kese, A EVO ŠTA KAŽU STRUČNJACI

Korisnik pomoći dužan je da daje tačne podatke za ostvarivanje prava na novčanu pomoć i pridržava se obaveza korisnika podsticaja u skladu sa zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Lice koje ostvari pravo na novčanu pomoć, a na to nema pravo u skladu sa ovom uredbom i ne izvrši povraćaj neosnovano dobijenog novca, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom u visini od 30-70 procenata primljenih novčanih sredstava, a ne manje od 15. 000 dinara za fizičko lice, odnosno 30. 000 dinara za preduzetnika, odnosno 90. 000 dinara za pravno lice.

Za prekršaj odgovorno lice u pravnom licu kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 5. 000 do 30. 000 dinara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17