• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.04.2020

09:59

SVI KOJI HOĆE DA LETE AVIONOM, MORAĆE DA URADE JEDNU STVAR! Doktorka Darija otkrila detalje

Društvo

SVI KOJI HOĆE DA LETE AVIONOM, MORAĆE DA URADE JEDNU STVAR! Doktorka Darija otkrila detalje

Podeli vest

Epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević kazala je jutros da definitivne preporuke pod kojim protivepidemiološkim uslovima će se odvijati aviosaobraćaj, a jedna od mera mogla bi da bude da putnik bude testiran na prisustvo virusa u poslednja 72 sata, pogotovo za poslovna putovanja i dolaske u Srbiju.

" To je jedna od mera koja će, vrlo je moguće, biti na snazi. Naravno, uz sve one koje smo dosad primenjivali s početka u međunarodnom saobraćaju", istakla je Kisić Tepavčević za RTS, povodom otvaranja aerodroma i avio letova od 18. maja.

Ona je ukazala da fluktuacija ljudi u međunarodnom saobraćaju potencijalno donosi rizik, ali da postoje još tri nedelje do tog perioda, do kada će biti donete definitivne preporuke.

Kad je reč o gradskom javnom prevozu, koji će početi sa radom 4. maja u Novom Sadu i Kragujevcu, a 8. maja u Beogradu i Nišu, takođe će biti tačno napisane preporuke, kojih će se građani morati pridržavati.

Foto: prinstscreen RTS

 



"Na primer, ulaziće se na jedna vrata, obavezno sa maskom, a oni koji ne budu imali masku, na ulazu će moći da je uzmu. Zatim, mora da se poštuje bezbedna razdaljina. Jedan i po metar do dva je bezbedno, ali ako se koriste maske može se dozvoliti i nešto gušći smeštaj ljudi. A, neće se koristiti veštačka klimatizacija", navela je Kisić Tepavčević za RTS.

Kada su u pitanju tržni centri, koji se takođe otvaraju 8. maja, ona je rekla da će biti obavezno nošenje maski, držanje bezbedne distance, nekorišćenje centralne klimatizacije... što će, dodaje, biti svojevrsni standard u svim zatvorenim prostorima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Slavisa

pre 3 godine

Zeno aman ne fantaziraj vise. Cuj maske ce se na ulazu u autobuse deliti. Zatim, hoces da testiras poslovne ljude koji avionima budu dolazili u Srbiju. Pa koji ce onda poslovni covek iz inostranstva hteti da dodje u Srbiju. Onda bi i ovi koji su investirali u Srbiju povukli te investicije. Sad cemo mi nekom direktoru kompanije koja je ulozila u Srbiju da kazemo kad sleti na aerodrom da zine da ga testiramo. Dajte vise budite realni, epidemiolozi nisu oni doktori koji imaju praksu u lecenju pacijenata, oni su vise staticari, oni beleze stanje, a retko koji od njih je imao u svojoj karijeri ditektne kontakte sa obolelima. Drzava mora da funkcionise normalno ako ne zelimo da ekonomski se unistimo, a predlozi epidemiologa treba da budu u formi preporuka. A ne da oni odtedjuju sta treba u drzavi da se radi.

NI KAFIĆI NI RESTORANI NISU NEOPHODNI, TREBA BITI NA OTVORENOM Dr Darija Kisić Tepavčević upozorava: Virus cirkuliše, ne smemo zaboraviti na njega
Društvo

NI KAFIĆI NI RESTORANI NISU NEOPHODNI, TREBA BITI NA OTVORENOM Dr Darija Kisić Tepavčević upozorava: Virus cirkuliše, ne smemo zaboraviti na njega

Mere vlade za suzbijanje epidemije se ublažavaju, ali to ne znači da treba da se opustimo. Prof. dr Darija Kisić Tepavčević poručuje da je odgovornost za prenošenje koronavirusa sada na nama samima. Kaže da je bolje trenirati napolju, nego u teretani i piti kafu u bašti kafića, nego u zatvorenom prostoru. Klima u autobusima neće raditi, ali treba držati otvorene prozore, poručuje doktorka.

29.04.2020

09:20

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija