• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.M.

29.05.2020

08:41

MATURSKE VEČERI IPAK U SRBIJI! Ministar otkriva od kada će moći da se da organizuju proslave i ide na ekskurzije

Društvo

MATURSKE VEČERI IPAK U SRBIJI! Ministar otkriva od kada će moći da se da organizuju proslave i ide na ekskurzije

Podeli vest

U sklopu ublažavanja mera protiv korone, u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, Krizni štab juče je doneo odluku da se odsad dozvole đačke ekskurzije i proslave matura!

U sklopu ublažavanja mera protiv korone, u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, Krizni štab juče je doneo odluku da se odsad dozvole đačke ekskurzije i proslave matura!

Ovu informaciju za Informer je juče potvrdio ministar prosvete Mladen Šarčević.

Konkretno, na ekskurzije se može ići već od ponedeljka, 1. juna, a maturska slavlja mogu da se organizuju već za dve nedelje, od 15. juna.

Vaučeri i povrat novca

- Jutros sam prosledio dopise školama sa obaveštenjem da od 1. juna imaju opciju da odu na planirana putovanja. Ponuđeno im je nekoliko opcija između kojih mogu da biraju: mogu da iskoriste putovanje ako to žele, mogu da traže zamensko putovanje ili vaučer ili da traže novac nazad, ukoliko su put već uplatili, ali to moraju da učine u određenom vremenskom roku. Jedino maturanti koji su imali organizovana putovanja u inostranstvo moraju da ih zamene za Srbiju, u dogovoru s agencijama - objašnjava Šarčević.

On dodaje da će organizovanje đačkih putovanja biti jednostavnije za učenike nižih razreda.

- Niži razredi osnovnih škola nemaju neke obaveze naknadnog odgovaranja za ocene ili nekakvih polaganja. Ovi ostali mogu da se preorganizuju, već prema potrebama - navodi ministar.

Mogu i maturske večeri

Foto: printscreen

 

Šarčević napominje i da mogu da počnu pripreme za proslavu maturskih večeri, uz preporuku da se one organizuju od druge polovine juna.

- Malim maturantima sugerišem da proslave organizuju u školi ili u nekim od ustanovama pri lokalnoj samoupravi, poput domova kulture. Imaju zaista dobre uslove da to naprave u svojoj režiji, da ne košta mnogo, da roditelji donesu kolače, sokove... Mogu da naprave dobro ozvučenje i da se lepo slikaju. Škole koje nemaju takve uslove mogu da se sa lokalnom samoupravom organizuju u nekom prikladnom prostoru. Veliki maturanti pak mogu da organizuju proslave u restoranima i hotelima, ali se preporučuje da budu pristojni i da se pridržavaju mera protiv korone. Neka to sami reše, uz sve mere bezbednosti koje važe. Ne moraju baš da prilaze blizu jedni drugima - zaključuje Šarčević.

Roditelji odlučuju

Ministar prosvete Mladen Šarčević objašnjava da će se sada roditelji izjašnjavati da li će deca ići na putovanje ili će tražiti povraćaj novca ili vaučer agencije sa kojom se dogovarala ekskurzija. Situacija je ista kao i sa svim ostalim turističkim aranžmanima koja su zbog epidemije propala ili odložena.

- U saradnji sa Ministarstvom turizma i u dogovoru školskih saveta roditelji učenika će moći da biraju. Ukoliko ne žele da njihovo dete ide na ekskurziju u narednom periodu, a već su neki deo novca dali, oni imaju pravo da traže vaučer za letovanje u Srbiji. Takođe, ukoliko ni to ne žele, naravno da mogu da traže povraćaj svog novca, bilo da je deo u pitanju ili ceo iznos. S tim što u tom slučaju moraju da budu strpljivi, jer će se kao i u agencijama, i kod školskih putovanja novac vratiti do početka 2021. godine - objašnjava ministar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija