• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Telegraf.rs

02.06.2020

18:11

DA LI JE OTKRIVEN LEK KOJI "UBIJA" KORONU?! Progovorio doktor Nestorović: Pa to nije ništa novo, MI TO VEĆ RADIMO!

Društvo

DA LI JE OTKRIVEN LEK KOJI "UBIJA" KORONU?! Progovorio doktor Nestorović: Pa to nije ništa novo, MI TO VEĆ RADIMO!

Podeli vest

Da li bi lekovi protiv gorušice mogli da pomognu u lečenju korona virusa?

Tom se mišlju već neko vreme vode zaposleni u bolnicama u Njujorku koji obolelima od korona virusa daju famotidin, lek koji pomaže protiv gorušice.


Do sada je na ovaj način tretirano najmanje 187 pacijenata, a bolničke vlasti se nadaju da bi ih moglo biti više od 1.200.

Foto: Beta/Milan Obradović

- I istoriji medicine mnogo je primera kada je jedan lek korišćen u jednu svrhu pomogao u nekom totalno drugom problemu. Radimo testove kako bismo bili sigurni, a pacijenti primaju deset puta veće količine leka od uobičajenih - ističe dr Kevin Trejsi sa Instituta za medicinska istraživanja Feinstein.

Šta kaže dr Branimir Nestorović?

- Nije to ništa novo, ima milion lekova koji deluju na koronu. Svi ti inhibitori proteaza dobro deluju. Mi smo jurili nafamostat, korejski za pankreatitis i koji izvanredno deluje. Sada se daje i doksiciklin koji je naš antibiotik - kaže on za "Telegraf".

Foto: Printscreen Pink

Kako je uopšte došlo do ovog otkrića?

Naučnici su ustanovili da ljudi slabijih primanja češće pate od gorušice. Ali, ustanovili su i da ređe obolevaju od korona virusa. Napravili su model koji je pokazao da su korisnici leka protiv gorušice zaštićeniji od ostalih.

Čini se da struktura famotidina zaustavlja umnožavanje virusa, na isti način na koji lekovi protiv HIV-a usporavaju širenje zaraze.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lazni Bot

pre 3 godine

Treba prvo naci lek protiv njegovog lupetanja.

dr

pre 3 godine

Kako vreme prolazi pitam se ko ovok coveka gura da se blamira i lupeta jos od najsmesnijeg virusa i sopinga u Italiji trebalo je skinuti ga sa medija jer samo unosi konfuziju i sludjuje narod ali ne znam mozda je ovo samo kasting za Parove i Zadrugu ili ga forsiraju za neku drzavnu funkciju

Mali mi

pre 3 godine

.....ti li si P A N T I C U.......bitno je da se ti u sve razumes.

bem ga

pre 3 godine

sad samo fali da nam nestane famotidina a ranitidin su povukli

polako

pre 3 godine

Nije ovo doktor izmislio vec su vesti IZ SVETA

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija