• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

03.06.2020

22:21

(FOTO) SVAKA ČAST! SPASLI ČETIRI PACIJENTA OD CEPANJA GRUDNE AORTE! Podvig lekara na Institutu "Dedinje" u Beogradu!

Društvo

(FOTO) SVAKA ČAST! SPASLI ČETIRI PACIJENTA OD CEPANJA GRUDNE AORTE! Podvig lekara na Institutu "Dedinje" u Beogradu!

Podeli vest

Prvi put u istoriji ove bolnice istovremeno su obavljene četiri operacije teškog rascepljenja aorte * Operacije su trajale od 16 sati u subotu do dva sata narednog jutra

Lekari i medicinsko osoblje Instituta "Dedinje" u Beogradu napravili su pravi podvig! Prošle subote za samo osam sati operisali su četiri pacijenta sa teškim rascepljenjem grudne aorte, što je jedan od najtežih i najrizičnijih kardiohirurških zahvata.

Složena operacija bila je još komplikovanija jer su doktori operisali u kompletnoj zaštitnoj opremi zbog epidemije koronavirusa. U tako otežanim uslovima, na najbrži mogući način spasli su život četvorici muškaraca starosti od 50 do 70 godina koji su hitno morali da budu operisani. Bez pauze i odmora, sedam lekara i kompletno medicinsko osoblje bili su u sali i borili se za njihove živote, a jedini cilj je bio da ne dozvole da grudna aorta pukne, što bi sasvim sigurno usmrtilo pacijente.

Svetski uspeh

Jedan od članova tima, kardiohirurg dr Milan Ćirković kaže za Informer da se prvi put desilo da u jednom danu stignu četiri teška slučaja rascepljene aorte, jedne od najtežih kardiohirurških procedura, koja nosi i veliku smrtnost.

DEPRESIVNI STE? RUSKI LEKARI IMAJU REŠENJE! Dostupno je svima, a nije votka u pitanju!

OTIŠAO JE NA CT SKENIRANJE, a kada su lekari uključili aparat ostali su u potpunom šoku! SVI IMAJU 2, ON IMA 3!

Foto: Informer

Šta je cepanje aorte?

Akutna disekcija grudne aorte (cepanje) predstavlja naglo raslojavanje zida aorte, koje se kod jednog broja bolesnika, zbog pucanja tog zida, završava naglom smrću. Kod onih pacijenata kod kojih aorta nije pukla, već je tek počelo raslojavanje zida, hitnom hirurškom intervencijom moguće je spasti život. Operacijom se umesto rascepljenog dela krvnog suda stavlja veštački, koji je napravljen od specijalnih materijala.

- U subotu su na naš institut stigla četiri bolesnika koja su imala jako oštećenje grudne aorte. Srećom, nisu bile pukle, već je tek počelo raslojavanje zida i morali su hitno da budu operisani. Intervencije su u dve operacione sale istovremeno uradila dva hirurška i dva anesteziološka tima. Operacije su trajale od 16 sati u subotu do dva sata narednog jutra. Bez prekida, sa velikom dozom adrenalina i neizvesnosti radili smo naš posao, jer nismo smeli da dozvolimo da nam aorta pukne i da izgubimo njihove živote. Kod ovakvih operacija svaki sekund je bitan za spasavanje života i mora brzo da se reaguje. Tri pacijenta su iz Valjeva dovezena sanitetom u isto vreme, a četvrti je stigao iz Beograda. Bilo je zaista kao na filmu i to je prvi put od kada postoji naša ustanova da se u isto vreme rade četiri tako zahtevne intervencije. Čak ni u svetu to nije čest slučaj - priča dr Ćirković, i dodaje:
- Sva četiri pacijenata bila su muškarci, starosti između 50 i 70 godina. Međutim, do ovog pucanja može doći i kod mnogo mlađih osoba. Uz ovu nimalo laku i jednostavnu operaciju, u kojoj je svaki sekund bitan i u kojoj nemate pravo ni na najmanju grešku, treba dodati i veoma teške uslove za rad. Još se nalazimo u epidemiji koronavirusa i svakog pacijenta gledamo kao potencijalno zaraženog dok ne stigne test na kovid-19. Jer, nekada nemamo vremena da čekamo rezultate. Zato imamo crvenu i zelenu zonu na Institutu i nosimo komplet zaštitnu opremu. Sada, zamislite koliko je teško kada jednu takvu operaciju radite pod punom ratnom opremom! Duple rukavice, duple kape, kaljače, dva zaštitna mantila preko uniforme, nanomaske, vruće nam je, ne vidimo dobro kroz naočare...

Foto: Informer

Pacijenti se oporavljaju

Na pitanje šta je okidač za "cepanje" aorte i šta je važno za uspeh intervencije on nam daje kratko objašnjenje.

TIM LEKARA KOJI JE OPERISAO:

* dr Milan Ćirković
* dr Marko Kaitović
* dr Slobodan Lokas
* dr Đorđe Zdravković
* dr Igor Živković
* anesteziolozi dr Gordana Gazovoda i dr Branimir Purić
* instrumentari
* medicinski tehničari
* ostalo pomoćno osoblje

- Uzrok za ovu veoma opasnu srčanu bolest mogu biti genetika, urođena srčana mana, kao i hipertenzija. Međutim, ovo nestabilno i promenljivo vreme utiče na kardiovaskularne bolesnike i može da dovede do ovakvih komplikacija. Za uspeh ove intervencije najvažnije je vreme koje protekne od početka cepanja do momenta kad bolesnik uđe u operacionu salu. Što je to vreme duže, šanse da se bolesnik spase su manje. Zato se ovakvi bolesnici moraju odmah operisati, a od prepoznavanje bolesti od vašeg izabranog lekara i efikasnosti celog kardiohiruškog tima zavisi da li će bolesnik to stanje preživeti - kaže dr Ćirković. On s ponosom ističe da su sva četiri pacijenta dobrog stanja i da su sa intenzivne nege prebačeni na odeljenje, kao i da se dobro oporavljaju od operacije.

U doba korone zbrinjavani najteži slučajevi infarkta

 

Zbog epidemije kovida-19 Institut "Dedinje" je bio jedina ustanova u gradu koja je zbrinjavala akutne infarkte miokarda. Od početka pojave virusa od sada zbrinuto je oko 300 srčanih infarkta. Samo u subotu zbrinuto je čak sedam slučajeva.
Kardiolog prof. dr Petar Otašević napominje za Informer da je pacijente kojima život visi o koncu teško zbrinjavati, naročito u jeku epidemije korone.
- Morate prvo da utvrdite da li je zaražen, a kada nemate vremena, onda pristupate kao da su potencijalno zaraženi. Tada oblačimo svu opremu i počinjemo spasavanje života. I zaista je bilo teško. U normalnom vremenu imate sedam bolnica koje zbrinjavaju akutne infarkte, a poslednjih meseci to smo bili samo mi. Zato je pritisak bio ogroman, ali uspeli smo da odgovorimo ovom izazovu. Tokom epidemije zbrinuli smo 300 takvih pacijenata - ističe prof. dr Otašević.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija