• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. CRNOMARKOVIĆ

29.07.2020

07:58

Dejan (35) iz Beograda pre 5 meseci jedva je preživeo koronu, a nekoliko dana po izlasku iz bolnice DOGODILO MU SE NEŠTO ŠTO GA JE PRESTRAVILO

Društvo

Dejan (35) iz Beograda pre 5 meseci jedva je preživeo koronu, a nekoliko dana po izlasku iz bolnice DOGODILO MU SE NEŠTO ŠTO GA JE PRESTRAVILO

Podeli vest

Bio sam sedam dana na respiratoru, jedva sam preživeo. Molim sve ljude da maksimalno ozbiljno shvate opasnost od zaraze i poštuju sve mere zaštite

Još ne znam da li sam skroz pobedio ovaj smrtonosni virus, ali mi je po izlasku iz bolnice opala kosa. Ni sada nisam siguran kakve je posledice ova opaka bolest ostavila po moje zdravlje. To ću znati za koji mesec, kada odem na detaljnu lekarsku kontrolu. Pet meseci nakon što sam oboleo, normalno funkcionišem, ali poštujem sve epidemiološke mere. Čuvam se, jer strahujem da mi se zaraza ne vrati. Molim sve mlade ljude koji se ne paze, ne nose maske po prodavnicama i kafićima jer misle da im koronavirus ne može ništa, da se opamete i da na mom primeru shvate da ovaj opaki virus može da bude smrtonosan i za mladog i zdravog čoveka.

Temperatura padne, i mislite da je sve u redu, a onda se DESI TRAGIČAN PREOKRET! Upozorenje doktorke iz KCS: DOŠAO NAM JE MUTIRANI VIRUS

E, JADE! SRBI, IPAK, MOGU U CRNU GORU NA MORE... Neophodno vam je 2.000 evra i da ispunite još jedan MNOGO SKUPLJI uslov!

Ovo za Informer kaže Dejan Velimirović (35) iz Beograda, koji je bio najmlađi pacijent koji je "stavljen" na respirator i za dlaku izbegao smrt.
- Nakon šest nedelja na Infektivnoj klinici, četiri nedelje na intenzivnoj nezi i sedam dana na respiratoru, pušten sam kući 19. aprila u dvodnevni karantin, posle kog je trebalo da mi se radi kontrolni test. Pošto mi je stanje bilo dobro i jedina tegoba mi je bilo grebanje u grlu od tubusa, nisam radio taj test. Posle toga, u narednim nedeljama i mesecima, nisam imao simptome koronavirusa, ali mi je znatno opala kosa, što me je uplašilo. U svakom slučaju, maksimalno se pridržavam svih epidemioloških mera, nosim masku i rukavice, održavam socijalnu distancu i često perem ruke, kako slučajno ne bih ponovo dobio ovaj opaki virus. Još uvek ne znam da li je korona ostavila posledice na moje zdravlje i to ću znati za koji mesec, kada odem na detaljnu kontrolu - priča Dejan.

Foto: Informer DN

Kasno za kajanje

Ovaj mladić je poslao poruku i svim mladim ljudima da se ne šale sa ovim virusom i da se pridržavaju svih epidemioloških mera kako ne bi prošli kao on, a možda i gore.

Donirao plazmu

Ovaj humani mladić je pre nekoliko dana uspešno donirao krvnu plazmu i pozvao je sve da to urade kako bi nekome spasli život.
- Naravno da sam bio da doniram plazmu i mislim da je to najmanje što sam mogao da učinim da nekome pomognem. Apelujem na sve koji su preživeli ovo da urade to isto kako bi se neki životi spasli. Nisam siguran da li su još uvek počeli da koriste tu plazmu u lečenju, ali nadam se da uskoro hoće - kaže Dejan.

- Imam 35 godina, nikada nisam imao nijedno hronično oboljenje i verovao sam kao i veliki broj mladih da je ovaj virus opasan samo za stare i bolesne. Pogrešio sam, potcenio sam virus i to me umalo nije koštalo života. Zbog svega toga bih zamolio mlade da nauče nešto na mom primeru i da ovo shvate zaista ozbiljno. Ovaj virus je podmukao, napada i mlade, i stare, i zdrave, i bolesne i podjednako je opasan i potencijalno fatalan za sve. Svaki dan vidim veliki broj mladih ljudi u prodavnicama i kafićima, koji ne drže distancu i uz to, nemaju maske i rukavice. Zbog toga vas molim da se pazite i poštujete sve mere. Posle može da bude kasno za kajanje - snažnu poruku je poslao Dejan.

Ovaj momak se koronom zarazio 29. februara tako što se rukovao sa zaraženom osobom i već 5. marta je dobio visoku temperaturu i suv kašalj. Pošto mu se stanje pogoršavalo, već 11. marta je primljen na Infektivnu kliniku, gde su morali da ga stave na terapiju i kiseonik i pre rezultata testa.
- Pošto sam se osećao jako loše, a osoba sa kojom sam se rukovao bila je pozitivna, 11. marta sam primljen na Infektivnu kliniku, gde mi je uzet bris i snimljena su mi pluća. Dok sam čekao rezultate testa, stanje mi se pogoršalo, pa sam stavljen na kiseonik. Zbog izuzetno teške kliničke slike lekari su mi i pre rezultata testa uveli terapiju sa lekom za HIV. Međutim, stanje se dodatno pogoršavalo, počeo sam i da iskašljavam krv i morali su da me prebace na intenzivnu negu - priseća se Dejan trenutka kada je život počeo da mu se pretvara u pakao:
- Bilo je strašno, mnogo mi se spavalo, ali nisam mogao da zaspim jer me je iz sna budio osećaj da ne dišem i da ću se ugušiti, zbog čega su mi dali lek za smirenje. Intubirali su me trećeg dana na intenzivnoj nezi i uveli u komu jer mi je saturacija kiseonika bila samo 75. Sedam dana sam ležao bez svesti. Kada su me probudili i kada sam postao svestan šta se dogodilo, i da sam mogao da umrem, ceo život mi je proleteo pred očima - priseća se Velimirović.

Foto: Informer DN

Zvuk monitora

Iako je pukom srećom uspeo da izbegne ono najgore, ovaj mladić nikada neće moći da zaboravi jezive scene koje je četiri nedelje gledao na intenzivnoj nezi.
- Nakon sedam dana na respiratoru, moja situacija se popravila. Disao sam bolje, doduše i dalje uz pomoć kiseonika. Te dve nedelje su mi bile najteže u životu. Nisam mogao da podnesem zvuk monitora kada se nekome pogorša stanje, intubacije, ljude koji umiru oko mene. Uz to sam bio uboden najmanje 150 puta jer moje vene nisu mogle da izdrže duže od nekoliko infuzija, a primao sam ih po šest dnevno. Zbog svega toga sam pucao psihički, um mi je bio slomljen, plakao sam... Morali su da mi daju lekove za smirenje jer sam se uz sve to i budio kada god bi se kod nekog pacijenta oglasio alarm na monitoru - priseća se nesrećni mladić horora koji je preživeo.
 

Lekari i sestre padaju s nogu


Dejan se na prvom mestu zahvalio svim lekarima i medicinskom osoblju, za koje tvrdi da ne staju 24 sata.
- Na Infektivnoj klinici je totalno ludilo. Veliki broj pacijenata i svi su životno ugroženi. Lekari, sestre i tehničari bukvalno ne staju 24 sata, padaju s nogu od posla kako bi svima pomogli. Za njih imam samo reči hvale i ako ovo čitaju, neka znaju da su divni i da ću im biti zahvalan celog života. Voleo bih da ostanemo u kontaktu i kada sve ovo prođe - rekao nam je Velimirović.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija