• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.08.2020

19:19

ITALIJANSKI LEKARI ODALI PRIZNANJE SRBIJI U BORBI PROTIV KORONE! Videli smo savršenu organizaciju i optimalno korišćenje resursa, koji daleko prevazilaze iskustva u Italiji!

Društvo

ITALIJANSKI LEKARI ODALI PRIZNANJE SRBIJI U BORBI PROTIV KORONE! Videli smo savršenu organizaciju i optimalno korišćenje resursa, koji daleko prevazilaze iskustva u Italiji!

Podeli vest

Vođa grupe italijanskih lekara koja boravi u Srbiji, hirurg Jakopo Palavičini, ocenio je da se Srbija u borbi protiv korona virusa može pohvaliti dobrom organizacijom i maksimalnim korišćenjem resursa koji, kako je dodao, u nekim slučajevima prevazilaze iskustva u Italiji

- Zdravstvenim radnicima u Srbiji smo preneli naše dragoceno iskustvo s mehaničkom ventilacijom - asistiranim disanjem, kao i tehnike izvođenja ultrazvuka pluća na posebno teškim pacijentima, a mi smo mogli da naučimo i vidimo dobru praksu i vrlo dobru organizaciju i optimalno korišćenje resursa, koji su u nekim slučajevima daleko prevazilazili iskustva u Italiji", rekao je Palavičini za Tanjug.

Prema rečima hirurga Univerzitetske bolnice u Torinu, model organizacije resursa u Srbiji primenjen je na najbolji mogući način.

- Svi ljudi koji rade u zdravstvenim ustanovama koje smo posetili odlično rade, organizovano, bolnice su dobro opremljne - rekao je Palavičini i apelovao na građane da se i oni ponašaju na odgovoran način kako bi pomogli svim tim stručnjacima da se lakše izađe iz složene situacije.

Istakao je da je celokupno osoblje u Srbiji, a pored Beograda bili su i u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, ne samo srdačno već i otvoreno za dijalog i razmenu ideja i iskustava.

KRIZNI ŠTAB USKORO DONOSI NOVU MERU! Dr Tiodorović otkrio detalje: MORAĆEMO TO DA URADIMO!

- Uspostavili smo tesne veze - naveo je Palavičini.

Upitan da li misli da je najgore prošlo, rekao je da nije epidemiolog da to može da komentariše, ali da bi svako želeo da zna i da predvidi budućnost.

- Nadamo se da je najgore iza nas, kolege su nam rekle da u Beoradu već ima manje pacijenata, više slobodnih kreveta, posebno na intezivnoj nezi... Niko nema odgovor na to pitanje, mislim da je moguće da je najgore prošlo - rekao je Palavičini koji je prvi put u Srbiji.

Tim povodom kaže da je bio impresioniran ljudima, i da mu se svidelo ono što je video.

- Volim ljude u Srbiji, ljubaznost koju smo doživeli bila je neverovatna, van svih naših očekivanja - rekao je Palavičini, šef tima u kome su i dva anesteziologa, lekar urgentne medicine, infektolog, hirurg i medicinska sestra, predstavnik osoblja za kritične slučajeve.

Foto: Tanjug

Oni su, kako je dodao, iz najrazličtijih delova Italije, Rima, Barija ...

Italijanski tim će u Srbiji boraviti do nedelje, došli su 2. avgusta specijanim letom, a boravili su u KC u Begradu, na Klinicia za infektivne i tropske bolesti, u KBC Zemun, Bežanijska kosa, ali i u bolnicma u Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu.

- Posetili smo bolnice, i nove i stare, i one gde je rekonstrukcija u toku ali bez obzira na te razlike, videli smo savršenu organizacjiju i vrlo dobro struktruru. Sve je bilo perfektno organizvoano i svi timovi su bili spremi da se bore i izbore sa ovim velikim izazovom - rekao je Palavičini.

Dodao je da je ceo tim na čijem je čelu upravo završio razgovor sa ministrom zdravlja Zlatoborom Lončarem o nastavku saradnje, ne samo mogućnosti već i o velikoj zainteresovanosti da se saradnja proširi i produbi.

OVO JE NAJVAŽNIJA VEST ZA VOJSKU SRBIJE, Inžinjerija obnovljena, sada je u rangu najjačih na svetu, POPLAVE, POTRESI, KATASTROFE SAD MOGU DA....

Bilo bi veliko zadovoljstvo da i srpski stručnjaci dođu u Italiju, rekao je on i dodao da je Vlada Italije pokrenula isti projekat u Azebejdžanu i Albaniji.

- Naš tim došao je u Srbiju kako bi pružio pomoc i obuku na osnovu iskustva tokom petomesečne borbe s virusom. Razmena mišljenja i najbolje prakse sa lekarima i medicinskim osobljem u Srbiji moći ce da pomogne u borbi protiv epidemije - rekao je Palavičini.

Tim čine i lekari Agostino Roazio, Andrea Marijano, Andrea Ronkarati i Vito Prokači i sestra Aliče Polano.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

ZA NJIH SVI TREBA DA ZNATE! ĐORĐE NAPAO KORONU NA HARVARDU, A KRUŠEVLJANIN NAPRAVIO ČUDO U MINHENU! Ovo su samo neki od srpskih lekara koji se širom sveta bore protiv korone!
Društvo

ZA NJIH SVI TREBA DA ZNATE! ĐORĐE NAPAO KORONU NA HARVARDU, A KRUŠEVLJANIN NAPRAVIO ČUDO U MINHENU! Ovo su samo neki od srpskih lekara koji se širom sveta bore protiv korone!

Od kako je pandemija koronavirusa alarmirala ceo svet istraživači, lekari, profesori svi su na nogama i vredno rade kako bi došli do novih informacija o virusu i konačnom rešenju za izlaz iz ove agonije. Pored struke koja se bori sa epidemijom u Srbiji, naših lekara, naučnika, profesora ima i po čitavom svetu i svi oni imaju isti zadatak – kako pobediti virus

29.07.2020

07:54

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija