• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

19.08.2020

08:46

STIŽU NOVE OLAKŠICE! RATU za stambeni kredit MOŽETE SMANJITI,  a evo šta čeka one koji tek planiraju da kupe stan

Društvo

STIŽU NOVE OLAKŠICE! RATU za stambeni kredit MOŽETE SMANJITI, a evo šta čeka one koji tek planiraju da kupe stan

Podeli vest

Nove olakšice trebalo bi da stupe na snagu krajem avgusta

Nove olakšice će najviše značiti građanima koji sve teže mogu da otplaćuju stambene kredite, ali i i onima koji žele da se zaduže i kupe stan u izgradnji.

Prva mera centralne banke, praktično će značiti direktnu finansijsku pomoć za sve građane koji imaju stambeni kredit, a naročito one koji očekuju smanjenje plate ili neizvesna primanja u narednom periodu. Oni će sada dobiti mogućnost da im banke produže rok otplate za najduže pet godina, a što bi im automatski donelo i manju mesečnu ratu.

Primera radi, za stambeni kredit sa rokom otplate od 20 godina čija je mesečna rata 220 evra, produženje otplate za pet godina značilo bi i smanjenje rate za tačno 30 evra mesečno.

Ovu olakšicu građani mogu da aktiviraju sve do kraja naredne godine, i to bez promene, odnosno pogoršanja statusa u pogledu procene urednosti dužnika u otplati kredita.

Foto: Pixabay

Duga mera odnosi se na odobravanje novih stambenih kredita iz novogradnje. Sada će pratkično biti moguće kupiti nekretninu u izgradnji bez obzira na stepen završenosti i to ako je reč o projektnom finansiranju banke, kod kojih je Građevinska direkcija Srbije nosilac građevinske dozvole.

Takođe, biće moguće kupiti i stan u izgradnji sa minimalno stepenom završenosti od 60 odsto ako je reč o projektnom finansiranju druge banke ili o projektu investitora pravnog lica. Do sada je ovaj limit iznosio 80 procenata.

"Na ovaj način podržava se i građevinska industrija kao zamajac privredne aktivnosti, kroz brži obrt finansijskih sredstava i održavanje rasta u toj privrednoj grani", navodi NBS.

NBS je prethodno i građanima i privredi omogućila moratorijum na otplatu kredita od ukupno pet meseci, u periodu od marta do junai od avgusta do oktobra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija