• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.08.2020

11:14

KORONU ĆEMO ISKORENITI KAD URADIMO OVO! Ministar Lončar o kraju borbe s pandemijom!

Društvo

KORONU ĆEMO ISKORENITI KAD URADIMO OVO! Ministar Lončar o kraju borbe s pandemijom!

Podeli vest

Posle dužeg vremena, u našoj zemlji juče nije bilo preminulih od posledica korona virusa, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je to potvrda da se isplatilo sve što su radili nadležni, zdravstveni radnici, ali i građani koji su se pridržavali propisanih mera

Gostujući na Pinku, naveo je da je to pokazalo da su mere koje "nisu ništa spektakularne", a podrazumevaju nošenje maske, držanje rastojanja i češću higijenu, dale rezultate.

- Da li smo iskorenili koronu? Nismo, pitanje je da li će to biti za pola godine, godinu...moramo da živimo sa njom, ali ako smo već uspeli da za to nađemo način hajde da koristimo ove mere i maksimalno izvučemo iz toga da funkcionišemo - rekao je Lončar.

Apelovao je na sve građane da sačuvaju i sebe i druge tako što će da nose masku, poštuju fizičku distancu, izbegavaju gužve...

Kon: Samoizolacija najlogičnije rešenje za povratnike

- Da uradimo sve da situaciju stavimo pod kontrolu, da na jesen sprečimo spajanje sezonskog gripa sa virusom korona, a to ćemo učiniti primenom istih ovih mera. Tu imamo i dodatnu pomoć jer će moći da se primi vakcina protiv sezonskog gripa koja se dobro pokazala, a koja će u Srbiji biti od 1. oktobra - rekao je Lončar.

Dodao je da će se verovatno krajem ove ili početkom sledeće godine pojaviti adekvatna i bezbedna i vakcina protiv korona virusa.

Foto: Pixabay

- Srbija će uraditi sve da svojim građanima omogući ne samo jednu, nego više vakcina koje prođu sve testove i dobiju dozvolu baš iz razloga da ne bismo imali raznorazne teorije tipa uzeli su od ovog, od onog...ne, pokušaćemo da obezbedimo što više vakcina i onda će naši građani moći da izaberu, ali na prvom mestu sve te vakcine moraće da budu bezbedne i da imamo crno na belo da ne izazivaju ništa loše, a da daju rezultat - istakao je Lončar.

Istakao je da je vakcinacija trenutno jedna od najvažnijih tema u svetu i dodao da velika čast što je Svetska zdravstvena organizacija uputila poziv Srbiji da predsedava konferenciji o imunizaciji, kojoj će prisustvovati ministri iz raznih zemalja.

NOVO SAOPŠTENJE SVETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE! Demantuju američke epidemiologe i evo šta preporučuju!

- Srbija će biti predsedavajuća, a doneće se odluka kako i šta će se raditi sa vakcinacijom do 2030. godine - rekao je Lončar.

Govoreći o "Štark areni", koja je pretvorena u privremenu kovid bolnicu, Lončar je rekao da se tu proširuju kapaciteti kako bi bila spremna za naredni period.

- Jutros sam dobio izveštaj da mi već proširujemo kapacitete u areni, da budemo spremni za zimu...najozbiljnije radimo sa arenom da ona u svakom momentu bude spremna, da li je to jesen, neki novi pik koji može da se desi... - rekao je Lončar.

Govoreći o početku školske godine, naveo je da su Ministarsto prosvete i naši epidemiolozi mnogo radili na tome.

- Mnogo vremena, truda i rada je uloženo da se napravi najbolji mogući model i siguran sam da su maksimalno uradili sve ono što će sprečiti širenje virusa korona. Da li će se on širiti? Da, ne može da se ne širi kad je tu među nama, ali širiće se manje što se više budu poštovale propisane mere - rekao je Lončar.

Naveo je da se uključila i Svetska zdravstvena organizacija i da će od 1. septembra biti redovna komunikacija svih evropskih zemalja sa tom organizacijom na temu polaska u školu, praćenja situacije da li treba još neke mere da se donesu, praćenja situacije na fakultetima i oko vakcinacije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

NEMA OPUŠTANJA! Lončar u Banji Koviljači: Na graničnim prelazima dodatne mere zaštite!
Društvo

NEMA OPUŠTANJA! Lončar u Banji Koviljači: Na graničnim prelazima dodatne mere zaštite!

Ministar zdravlja Zlatibor Lonočar razgovarao je danas u Banji Koviljači sa lekarima iz Loznice, Šapca, Valjeva, Užica, Čigote i Banje Koviljače koji su radili u kovid bolnicama i preneo kako se u daljoj zaštiti od širenja virusa na graničnim prelazima sporovode dodatne mere zaštite i da sanitarni inspektori građanima koji ulaze u Srbiju, mere tremperaturu, i po po potrebi ih šalju u kovid ambulante

27.08.2020

12:45

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija