• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.08.2020

12:08

I DALJE MOGUĆE UVOĐENJE KARANTINA! Darija Kisić Tepavčević posle sednice kriznog štaba OTKRILA DALJE KORAKE!

Društvo

I DALJE MOGUĆE UVOĐENJE KARANTINA! Darija Kisić Tepavčević posle sednice kriznog štaba OTKRILA DALJE KORAKE!

Podeli vest

Srbija je u rangu zemalja sa povoljnijom epidemiloškom situacijom u odnosu na zemlje iz okruženja i uvođenje obaveznog PCR testa pokazalo se kao dobra mera, izjavila je danas zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije dr Darija Kisić Tepavčević i dodala da još nije donet predlog mere izolacije za one koji se vraćaju iz inostranstva, ali da se i to može promeniti

Ona je nakon sednice Kriznog štaba gde su donete nove mere rekla da nije revidirana lista zemlja što se PCR testiranja tiče.

- Kada smo analizirali rang zemalja po učestalosti oboljevanja u prethodne dve nedelje naša zemlja je u donjoj polovini kada je u pitanju učestalost i nalazi se u domenu zemalja sa povoljnom epidemiološkom situacijom - rekla je Kisić.

Ističe da za sve zemlje za koje je uveden obavezan PCR test u prethodnom vremenskom periodu to pokazalo kao ispravna mera jer većina tih zemalja ima duplo veću učestalost oboljevanja od korone u odnosu na Srbiju.

Foto: Reuters

Navodi da još uvek nije donet predlog mera izolacije za one koji se vraćaju iz tih zemalja, ali da se i to može promeniti.

NAJNOVIJE ODLUKE KRIZNOG ŠTABA! Tiču se povratka sa letovanja i đaka, a ovde je SPISAK SVIH NOVIH IZMENA MERA

O tome razgovaramo svakodnevno i u svakom slučaju javnost će biti blagovremeno obaveštena, poručila je Kisić.

Kisić je novinarima, nakon sednice Kriznog štaba, između ostalog navela da je preporuka Kriznog štaba roditeljima čija su deca putovala van zemlje, da 10 dana provedu u samoizolaciji.

KORONU ĆEMO ISKORENITI KAD URADIMO OVO! Ministar Lončar o kraju borbe s pandemijom!

- Ovo je dodatna vrsta predostrožnosti kojom apelujemo na roditelje da svoju decu zadrže kući, ne samo da ih ne šalju u školu, nego da deca ne izlaze nigde iz kuće u tom vremenskom periodu jer su potencijalni nosioci infekcije - pojasnila je Kisić.

U školi su, dodala je, takođe napravljene struktne preporuke koje treba da se poštuju, a koje će verovatnoću prenošenja virusa svesti na minimum.

Sve mere koje se donose, donose se u odnosu na aktuelnu epidemiološku situaciju, istakla je Kisić.

Foto: RINA



- Ne možemo ih doneti unapred, niti to može ijedna zemlja. Epidemiološka situacija se prati na dnevnom nivou i po potrebi će se sve mere korigovati - rekla je ona.

Poručila je da ublažavanje mera koje će uslediti u narednom periodu, ukoliko se ovakav opadajući trend bude nastavio, ne znači da treba da se opustimo već da učinimo sve od sebe da korona virus što pre nestane iz naše populacije.

Kisić kaže da nema nikakvog razloga za strah imajući u vidu da počinje školska godina i da smo spremni za sve oblike nastave - od poptuno online pristupa do nastave u školskim klupama.

- Najbolje rešenje je sigurno nastava u školskim klupama, sve ostalo su kompromisna rešnenja u zavisnosti od epidemiološke situacije, a znamo kolko je važna i socijalizacija. Ovo je jedan specifičan polazak u školu i pratiće se situacija na dnevnom nivou, kao i izostanci - rekla je ona.

Kisić kaže i da će se u skladu sa time korigovati mere i da je cilj da povratak dece u škole bude bezbedan.

- Učicnićemo sve da se rizik prenošenja zaraze svede na minimum - poručila je Kisić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija