• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.09.2020

09:35

(VIDEO) OD PETKA OD 18 SATI SE UVODI NADZOR ZA ONE KOJI SE VRAĆAJU SA LETOVANJA! Završen sastanak Kriznog štaba!

Društvo

(VIDEO) OD PETKA OD 18 SATI SE UVODI NADZOR ZA ONE KOJI SE VRAĆAJU SA LETOVANJA! Završen sastanak Kriznog štaba!

Podeli vest

Krizni štab za borbu protiv epidemije koronavirusa razmatrao je danas da li da se uvede 10-dnevna obavezna samoizolacija građana koji se vraćaju sa odmora iz Crne Gore i Hrvatske

 

Od petka u 18 časova uvodi se nadzor za sve građane Srbije koji se vraćaju iz evropskih zemalja, izjavila je danas zamenik direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević.

Nakon sednice Kriznog štaba, Kisić je apelovala na sve građane da se do petka vrate u Srbiju, jer će nakon toga početi nadzor, koji, kako je objasnila, ne podrazumeva karantin i samoizolaciju.

"Reč je o nadzoru kako bi se sprečio rizik prenošenja virusa korona", rekla je Kisić novinarima.

Kaže da će način vršenja nadzora biti definisan i objavljen u narednim danima.

Preporuke svetskih organizacija, dodaje Kisić, jesu da taj nadzor traje do 10 dana.

Kistić ističe da je Krizni štab doneo tu odluku zbog povećanja broja zaraženih u regionu, ali i u svim evropskim zemljama, od kraja avgusta.

Ukazuje da je Crna Gora treća po učestalosti oboljevanja u Evropi i da, kao takva, predstavlja rizik, te da se broj zaraženih povećava i u našoj zemlji, s obzirom da veliki broj naših građana boravi u CG.

Rekla je da se na visokom mestu nalaze i Hrvatska i BiH.

"To napominjemo zato što je veliki broj naših građana u tim zemljama", rekla je Kisić.

Kisić navodi da je juče primećen blagi skok broja zaraženih u odnosu na prethodne nedelje, što je, ističe, bio signal da Krizni štab mora da preuzme dalje odluke kako se situacija ne bi pogoršala.

Ističe da je kod nas trenutna epidemiološka situacija povoljna, ali da građani u tim zemljama predstavljaju opasnost za širenje zaraze.

"Apelujemo na sve građane da se do kraja ove nedelje vrate u svoju zemlju, nakon toga ćemo imati drugačiji režim za sve putnike", rekla je Kisić.

Foto: Tanjug

Kaže da je naš zdravstveni sistem pokazao u prethodnom periodu koliko može da radi u vanrendim okolnostima i da je i sada vrlo spreman i ima velike kapacitete ukoliko bi došlo do povećanja broj obolelih.

"Najveći broj kovid bolnica se vratio u nekovid sistem rada i nadamo se da će tako ostati u nekom dužem vremenskom periodu. Ali, jesmo spremni, s obzirom da imamo već dosta iskustva sa tim virusom. Ipak, svi treba da se potrudimo i ne dozvolimo više da svi nasi kapaciteti budu maksimalno iskorišćeni", poručila je ona.

Navodi da je još ranije izrečena kao važna preporuka da sva deca posle povratka iz inostranstva koja idu u kolektive budu u kućnoj izolaciji u periodu od 10 dana.

Ona napominje da deca uglavnom nemaju teže oblike ispoljavanja kovida, ali da mogu da šire virus.

Sada ćemo tu meru da proširimo i na sve naše građane, dodala je Kisić Tepavčević.

Dodaje da je danas bio redovan sastanak Kriznog štaba na kome je razmatrana epidemiološka situacija u Srbiji, ali i drugim zemljama, na kome su razmatrani svi aspekti na koje utiče kovid.

Foto: Tanjug

Kako je juče saopštilo Ministarstvo zdravlja Srbije, Blagi porast novozaraženih koronavirusom u zemlji posledica je povratka građana sa odmora iz tih zemalja.

(VIDEO) NEOPHODNO JE RIGOROZNIJE SPROVOĐENJE MERA! Dr Janković: Situacija može da se POGORŠA!

Ministarstvo je još jednom apelovalo na sve koji se vraćaju u zemlju da budu solidarni i smanje kretanje u prvih sedam dana po povratku, da svedu kontakte na minimum ili da se odmah testiraju.

TESTIRANJE VAKCINE PROTIV KORONE SAMO NA DOBROVOLJCIMA! Dr Zoran Gojković dao odgovor: Postoje jasne procedure

U Srbiji je do 15 sati 13. septembra registrovano ukupno 32.336 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Foto: informer.rs

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 3.082 osobe od kojih je 108 pozitivno, a dve osobe su umrle.

Foto: informer.rs

Na respiratorima je ukupno 28 pacijenata.

U Republici Srbiji testirano je ukupno 1.021.990 osoba.

Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 732.

Foto: informer.rs

Trenutno je ukupno hospitalozivano 390 pacijenta.

Više o koronavirusu pročitajte OVDE.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bez Karantina Ne Valja

pre 3 godine

Најпре, нису заражени, него су оболели. Друга ствар... Пораст оболелих на дневном нивоу последица је неспровођења политике карантина, која укључује постојање пограничног карантина, а није последица тога што су неки били на мору у Црној Гори, и Хрватској. Па шта ако су били на мору. Врате се, буду у карантину, јер се не зна да ли су на мору покупили корону, и ко се разболи иде у болницу, ко се не разболи изађе из карантина после 14 дана. Насупрот томе, уместо да се спроводи политика карантина, која се доказала кроз векове, а данас се показује и доказује на Новом Зеланду, у Кини, у Вијетнаму, примењује се непроверена догма о 1% преноса при општем маскирању. Па се чак тврди да све квара зли људи који не носе маске. Као да је то неки грех, па следи нека казна. Могли би неки да се ухвате и да играју ритуални плес религијско-магијског карактера, с обзиром на мере које се примењују. И узгред буди речено, карантин није полицијски сат. Карантин је изоловање оних који су били у контакту са неким оболелим, или се не зна да ли су били, јер, на пример, долазе из иностранства. Ах, да... Кинеску вакцину смо вероватно могли да добијемо међу првима, да смо прихватили понуду да учествујемо у тестирању. Пошто смо одбили, добићемо је кад стигнемо на ред, што је природни одговор на наш одговор на кинеску понуду.

nenad

pre 3 godine

Obavezno karantin, oni koji ne postoju svoje zdravlje, jos manje ce postovati tudje. Ne smemo dozvoliti nekontolisano sirenje zaraze.

Rade

pre 3 godine

Koja glupost, vratite se brzo do petka i širite zarazu, a od petka se uvodi, kućni karantin. Ako je zaštita od širenja zaraze, mora to biti odmah a ne od tamo nekog datuma. Da li nas to vi zezate, i pravite budalama. Baš glupo ! ! ! !

Mile

pre 3 godine

Ovo nema smisla, svi su poceli zbog najave karantina sad za vikend da se vracaju, do petka ce se svi vratiti, dakli ili da vazi karantin za pivratnike od proslog petka, retroaktivno ili mere nemaju smisla....

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija