• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf

15.09.2020

09:05

RANO JUTROS, STIGLA JE NA NAPLATU NOVA RATA TITOVOG KREDITA! Evo koliko je Srbija platila za ovaj dug

Društvo

RANO JUTROS, STIGLA JE NA NAPLATU NOVA RATA TITOVOG KREDITA! Evo koliko je Srbija platila za ovaj dug

Podeli vest

Stiglo na naplatu!

Rano jutros Srbiji je stigla na red naplata da iz budžeta izdvoji 11 miliona evra. Reč je, o kako saznajemo, kreditu koji je Srbija uzela od Svetske banke. Njega je naša zemlja, uzela u vreme bivše SFRJ i Josipa Broza Tita.

Ovo nije jedni dug koji ćemo morati da platimo ovog meseca,  u septembru smo već platili dospeli kredi od 75,3 miliona evra prema Pariskom klubu poverilaca. Čak 13 miliona evra bila je kamata, prenosi Telegraf.

Reč je o otplati obaveza po reprogramiranim dugovima, odnosno obavezi prema Svetskoj banci, koja dospeva svake godine (po Кonsolidacionom zajmu B).

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Ove informacije potvrđene su i iz Narodne banke Srbije gde su naveli da će se u periodu od 2020. do 2024. godine, godišnje otplaćivati oko 213 miliona evra, dok će se od 2025. godine godišnje otplaćivati oko 86 miliona evra.

Prema Pariskom klubu poverilaca, po planu otplate, obaveze dospevaju do 2041. godine, prema Svetskoj banci do 2031. godine, dok prema Кuvajtu obaveze dospevaju do 2034. godine

Sve te zajmove, uzimali su premijeri Josipa Broza Tita od svetskih kreditora tokom sedamdesetih i osamdesetih godina.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Rade

pre 3 godine

Ne znam koliko je ovo tačno, i da li su Koštunica i Tadić, ovaj kredit odplaćivali ovako isto ! ! ! !

Caruga

pre 3 godine

Nije mi jasno ! da li to mi otplacujemo za sve bivse republike SFRJ ili je to samo nas Srpski deo koji moramo otplacivati. Pa ako vec Srbija otplacuje, onda sve to sto je napravljeno ili kupljeno za te pare mora biti u vlasnistvo drzave Srbije. Jos samo kad bi autor ovog teksta objasnio u sta su potrosene te pare.

Zoran

pre 3 godine

Волео је он србе (да убија и пљачка).

Milovan Cicxvaric

pre 3 godine

Samo iz moje fabrike godisnje ode Slovencima gazdama 10 miliona evra , koja je pravljena u vreme Tita nisu Srbi umeli da gazduju sa njom . A da ne pricamo o dvehiljaditim i vremenu Milosevica kada je pocelo sistematsko unistavanje Srbije i strpskog naroda .

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17