• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Duduković

16.09.2020

11:40

JEZIV SADRŽAJ "SNUSA" KOJI KORISTE MLADI U SRBIJI! U sebi ima opasnu materiju koja izaziva RAZORNE POSLEDICE PO ORGANIZAM

Društvo

JEZIV SADRŽAJ "SNUSA" KOJI KORISTE MLADI U SRBIJI! U sebi ima opasnu materiju koja izaziva RAZORNE POSLEDICE PO ORGANIZAM

Podeli vest

Među srpskim tinejdžerima zavladala je opasna moda upotrebe "snusa", odnosno vrećica nikotina u prahu koje izazivaju rak i ozbiljnu psihičku i fizičku zavisnost!

To je duvanski proizvod u formi praha koji se prodaje u vrećicama čaja, a mladi ga stavljaju između usne i desni ili ga šmrču. Doktori upozoravaju da u njemu ima dosta opasnih supstanci i nikotina. Samo iz jedne kesice u organizam se unese 1,35 miligrama nikotina što je bar tri puta više nego što se nalazi u jednoj cigareti!

Lako dostupno

Iako ovaj opasan proizvod u Srbiji nije legalan, lako se može nabaviti, bar u Beogradu, u šta se juče uverila i naša ekipa. Po ceni od 950 dinara, kutija sa 20 kesica "snusa" može se nabaviti u trafikama i radnjama specijalizovanim za prodaju duvanskih proizvoda.

Još više zabrinjava što, iako nema zvaničnu dozvolu za prodaju i nije uopšte registrovan kod nas, niko ga u prodavnicama ne krije. Pored prodavnica velika je ponuda, ali i potražnja za ovim proizvodom na internetu, gde ga je moguće naručiti uz dostavu na kućnu adresu.

Doktorka Ika Pešić, član Nacionalne komisije za kontrolu duvana, kaže da je "snus" opasan proizvod što se pokazalo i u praksi.

Foto: Pixabay

 

- Duvanska industrija ga je promovisala kao nešto što je manje štetno, manje opasno i da je sredstvo za odvikavanje od pušenja, a ništa od toga nije tačno jer su studije pokazale potpuno suprotno. Posle otprilike tri godine kontinuirane upotrebe može da izazove rak usne duplje, a posle pet godina sigurno ga izaziva, zatim rak grla, ždrela, želuca i pankreasa. Pored toga, vrlo je opasan za kardiovaskularni sistem, jer ima veoma visoke koncentracije nikotina - navodi Ika Pešić, i dodaje da "snus" izaziva i veću zavisnost od cigareta jer ima i daleko veću koncentraciju nikotina.

Marko Nicović, član Međunarodnog borda direktora za borbu protiv narkomanije, kaže za "Informer" da mladi pretežno upotrebljavaju "snus" kao drogu, tako što ga ušmrkavaju ili trljaju o desni, baš onako kako se koristi kokain.

Foto: Informer

 


- Problem je što je ova supstanca jeftina za mlade i lako se nabavlja, pa je i sve popularnija. U Srbiji se pojavila pre godinu dana što nam samo pokazuje da krijumčari droga idu ispred zakona. To je jedino objašnjenje zašto ovaj proizvod još nije zabranjen u našoj zemlji - kaže Nicović.


Izaziva zavisnost
On objašnjava da je "snus" izuzetno jeftin i dostupan svima, ali dejstvo mu nije nimalo naivno: 
- Korisnici "snusa" postaju euforični, radosni i ostaju duže budni. Svakako da je opasan, jer izaziva i zavisnost! Nažalost, proizvođači u njega stavljaju dosta opasnih po zdravlje emulgatora, ali to "snusu" produžava dejstvo, odnosno onaj ko ga uzima duže oseća euforiju.


Uprava za duvan

U Upravi za duvan rekli su juče da zaista ne znaju odakle "snus" u slobodnoj prodaji u Srbiji.
- Do sada kod nas ovaj proizvod nije registrovan i nije bilo zahteva za takvu registraciju. Samim tim nisu nam poznati ni uvoznici proizvoda koji u svom sastavu nemaju duvan, a sadrže nikotin - rekli su u Upravi za duvan.


U Švedskoj jedino legalan

Švedska je jedina zemlja članica EU u kojoj je "snus" dozvoljen i može se legalno kupovati. Naime, Švedska je zemlja sa dugom tradicijom konzumiranja tog proizvoda.

"Snus" i njemu slični proizvodi, koji su namenjeni za oralnu upotrebu, ali se ne konzumiraju kao cigarete niti kao duvan za žvakanje, bili su predmet kontroverzi u Evropskoj uniji, što je na kraju rezultiralo zabranom stavljanja u promet, koja je usvojena 1992. godine.

Kao ključni argument za tu zabranu korišćena je teza da će takve proizvode konzumirati većinom mlada populacija, što će dovesti do zavisnosti od nikotina. Švedska je, po prijemu u EU 1995. godine, dobila izuzeće od ove zabrane, tako da se "snus", od svih zemalja EU, jedino u Švedskoj može legalno prodavati.
Tako je još od početka 19. veka, kad je Jakob Fredrik Junglef otvorio prvu manufakturu za proizvodnju "snusa".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17