• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.11.2020

11:17

ZA 24 SATA HOSPITALIZOVANO SKORO 400 OSOBA! Lončar izneo UZNEMIRUJUĆE PODATKE: U beogradskim bolnicama ima mesta SAMO ZA DANAS I SUTRA!

Društvo

ZA 24 SATA HOSPITALIZOVANO SKORO 400 OSOBA! Lončar izneo UZNEMIRUJUĆE PODATKE: U beogradskim bolnicama ima mesta SAMO ZA DANAS I SUTRA!

Podeli vest

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar upozorio je danas, zbog velikog dnevnog broja prijema kovid pacijenata u bolnice, da preti opasnost da se iscrpe kapaciteti zdravstvenog sistema, jer ne postoji neograničen broj obučenog zdravstvenog osoblja


Lončar je, posle sastanka sa direktorima kovid bolnica, kazao da je u protekla 24 sata primljeno nešto manje od 400 kovid pozitivno na lečenje, a od tog broja najmanje oko 150 je moralo da se smesti u Beogradu.


"Pravimo dodatne kapacitete i rasporede. Imamo mesta za danas i sutra, ali već od petka moraćemo celu bolnicu "Dr Dragiša Mišović" da stavimo u kovid sistem, a posle dva dana će se i Zemunska bolnica vratiti u kovid sistem", naglasio je ministar.

Lončar je rekao da bolnice u unutrašnjosti za sada imaju mesta, i da se ne treba čuditi ako pacijenti iz Beograda, kojima bude potrebna intenzivna nega, budu prebacivani u unutrašnjost.

Kako je naveo u Beogradu je još samo 300 mesta u bolnicama, za danas i sutra.

On je rekao i da se zdravstveni radnici dugi niz meseci bore sa koronom, da su i oni oboleli pomažući drugima.

Lončar: Zaraženo 250 zdravstvenih radnika
 

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je danas da je 250 zdravstvenih radnika zaraženo virusom korona.

Od tog broja, manje od 30 zdravstvenih radnika je na bolničkom lečenju, dodao je Lončar.

"To je mnogo bolje nego u dugim zemalja, ali mi nismo zadovoljni ni kada nam je jedan zdravstveni radnik zaražen", rekao je Lončar.



Država će, prema njegovim rečima, staviti sve kapacitete na raspolaganje, i svo osoblje koje ima, ali građani, poručuje, moraju da znaju da toga nema beskonačno.

"Sa ovom dinamikom, ako se nastavi da primamo 400 kovid pacijenata dnevno u bolnicu, a danas ćemo imati i značajan skok zaraženih prema podacima od jutros, dovešćemo ovaj sistem do momenta da više nećemo imati gde da primimo pacijente", upozorio je ministar zdravlja.

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Lončar je rekao i da država ne može da izmisli medicinske radnike, obučene lekare i sestre da bi oni pomagali ljudima.

"U ovom momentu imamo samo dva puta, treći ne postoji. Prvi put je A prvi put je put da se uozbiljimo, shvatimo ozbiljno situaciju, jer se stanje, iako je najbolje u Evropi, kreće jednim pravcem koji nije dobar i koji je zabrinjavajući", rekao je Lončar i dodao da sve zavisi od nas samih.

Prvi put je, ističe - da pod hitno prekinemo sve nepotrebne kontakte, da ne idemo na mesta na koja ne moramo da idemo, posebno ne na mesta gde su masovna okupljanja, ilegalni koncerti, niti na proslave i slično.

On je rekao i da je sve više primera da u bolnicama leže mladi, a u sobi pored njihove bake i deke, jer mladi odlaze na mesta povećanog rizika misleći da njima ne može biti ništa, a onda se vraćaju kući i zaraze starije.

Lončar je rekao da ni kod mladih nije naivna klinička slika.

"Kako budemo radili - tako će nam biti", zaključio je ministar.



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija