• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

04.11.2020

12:57

Kako je korona uticala na rezultate NIS-a: naftni gigant objavio rezultate poslovanja

Društvo

Kako je korona uticala na rezultate NIS-a: naftni gigant objavio rezultate poslovanja

Podeli vest

Zahvaljujući poslovnom modelu koji je usmeren na povećanje operativne efikasnosti i uštede na svim nivoima, NIS je postigao dobre finansijske rezultate u trećem tromesečju 2020. godine. Istovremeno, NIS je uspeo da očuva stabilnost na tržištu naftnih derivata, socijalnu sigurnost zaposlenih, kao i zdravlje zaposlenih i potrošača

U periodu januar-septembar tekuće godine naftno-gasna industrija bila je pod uticajem negativnih globalnih trendova, pre svega smanjenja potražnje za naftnim derivatima usled pandemije COVID-19, kao i oštrog pada cena nafte. Prosečna cena nafte tipa Brent u prvih devet meseci ove godine iznosila je 40,8 dolara za barel i bila 37%  niža u poređenju sa istim periodom 2019. godine. I pored nepovoljnih spoljnih faktora, NIS je u periodu januar-septembar ove godine realizovao obiman investicioni program vredan 20,7 milijardi dinara.

Najviše sredstava je uloženo u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, projekat „Duboka prerada“ u Rafineriji nafte Pančevo, kao i u modernizaciju i razvoj maloprodajne mreže u Srbiji i zemljama regiona. Obračunate obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda za 9 meseci 2020. godine iznose 131,8 milijardi dinara.

Pokazatelj EBITDA u trećem kvartalu iznosi 8 milijardi dinara, dok je na nivou 9 meseci 2020. godine ovaj pokazatelj ukupno 10,4 milijarde dinara. NIS je očuvao i pozitivan operativni novčani tok koji u periodu januar-septembar iznosi 19,6 milijardi dinara. U trećem kvartalu ostvarena je neto dobit od 1,9 milijardi dinara, ali je nepovoljna makroekonomska situacija u prvom polugodištu uticala na to da NIS grupa u 9 meseci tekuće godine zabeleži gubitak od 8,3 milijarde dinara.

U periodu januar-septembar proizvedeno je 952 hiljade uslovnih tona nafte i gasa, što je na nivou rezultata iz istog perioda prošle godine. Obim prerade u Rafineriji nafte Pančevo uvećan je za 14 odsto u poređenju sa 9 meseci prošle godine i iznosi 2,6 miliona tona sirove nafte i poluproizvoda. Ukupan promet naftnih derivata u izveštajnom periodu iznosi 2,5 miliona tona, što je 3 odsto manje nego u istom periodu 2019. godine, ali i vredan rezultat imajući u vidu značajan pad potražnje za gorivima u uslovima epidemije novog korona virusa. NIS je istovremeno nastavio razvoj maloprodajne mreže u okviru kog je u Srbiji počelo da radi 7 stanica za snabdevanje gorivom, uključujući i stanicu "Novi Sad 16“, najmoderniju u mreži NIS-a.

Pored toga, proširena je i mreža u regionu gde je ukupno u rad pušteno 6 stanica – od toga 5 u Bosni i Hercegovini i jedna u Rumuniji. NIS je u ovom periodu zabeležio i rast izvoza od 19 odsto u odnosu na isti period 2019. godine.

NIS je nastavio podršku zajednici u borbi protiv širenja COVID-19. Između ostalog, zajedno sa UNICEF-om, donirano je 50 protokomera zdravstvenim ustanovama u Beogradu. U saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom unutrašnjih poslova izabrana su 72 projekta širom Srbije koje će NIS podržati sa 114,5 miliona dinara u cilju podrške digitalizaciji nastavnog procesa i bezbednosti učenika i profesora u školama.

Кiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS, izjavio je:

- Uprkos nimalo lakim okolnostima uspeli smo da očuvamo likvidnost NIS-a, uredno snabdevanje tržišta, kao i zdravlje i socijalnu stabilnost naših zaposlenih. Takođe, ostajemo i stabilan izvor prihoda za naše akcionare i na ime dividende za 2019. godinu isplatićemo 4,4 milijarde dinara što je 25 odsto prošlogodišnje neto dobiti. Program mera za povećanje operativne efikasnosti koji smo sproveli na svim nivoima NIS grupe dao je efekat od milijardu dinara na pokazatelj EBITDA što svedoči o našoj posvećenosti da se suočimo sa krizom koja potresa svetsku ekonomiju. Verujem da će takav odnos dati rezultat i u nastavku godine i da ćemo uspešno prevazići sve izazove u korist naših akcionara, zaposlenih i zajednice u kojoj poslujemo.


Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija