• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

20.11.2020

21:10

PORAŽAVAJUĆI PODACI O PONAŠANJU STANOVNIKA GLAVNOG GRADA! Polovina Beograđana ne haje za koronu!

Društvo

PORAŽAVAJUĆI PODACI O PONAŠANJU STANOVNIKA GLAVNOG GRADA! Polovina Beograđana ne haje za koronu!

Podeli vest

Trećina stanovnika glavnog grada uopšte ne nosi masku, a čak 40 odsto ne pere redovno ruke više od 20 sekundi, navodi se u istraživanju Instituta za epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu

Svaki sedmi Beograđanin ne veruje da je korona opasna, a polovina stanovnika glavnog grada uopšte nije zabrinuta ako se bude zarazila, pokazalo je istraživanje Instituta za epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Prema ovom istraživanju, trećina stanovnika glavnog grada uopšte ne nosi masku, a čak 40 odsto ne pere redovno ruke više od 20 sekundi.
Stručnjaci kažu da su ovo zabrinjavajući podaci koji ukazuju da se pod hitno celo društvo mora uključiti u jačanje svesti o sprečavanju širenja opasne zaraze.

Koliko je situacija alarmantna u glavnom gradu, pokazuju i zvanični podaci Instituta za zdravstvenu zaštitu "Batut", prema kojima je čak polovina ukupno zaraženih u Srbiji iz Beograda!
Rezultati Medicinskog fakulteta pokazali su da se preporuka svih mera Kriznog štaba u suzbijanju epidemije ubedljivo najviše pridržavaju građani stariji od 65 godina, dok su generalno žene više zabrinute od muškaraca i one u većini koriste maske i drže propisano odstojanje.

Kada je reč o imunizaciji, nešto manje od polovine ispitanika, 45 odsto, još nije odlučilo da li bi se vakcinisalo protiv kovda-19, dok svaki četvrti tvrdi da mu ne pada na pamet da vakciniše. Svega devet odsto Beograđana reklo je da će primanje vakcine zavisiti od toga ko ju je proizveo.

Foto: Informer/Marko Đoković

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić objašnjava da se uvidom u ovo istraživanje postavlja pitanje jesu li građani dovoljno informisani o bolesti.
- Ovakvi podaci su poražavajući i ne mogu da razumem šta je razlog za neodgovorno ponašanje i zašto se ne sprovode načini koji bi sprečili obolevanja. Lako je čekati oko 23 sata uveče da bi se ušlo u noćni klub i provoditi noć u masi ljudi gde ne znamo ko je pozitivan a ko negativan na koronu. Onda se tako virus prenosi ukućanima, da bi potom, kad se jave simptomi, dolazili na klinike često i nervozni. Dešavalo se da bude i incidenata, a sve su to pokazatelji koliko još moramo raditi na buđenju svesti i prevenciji - kaže Vekić.

Doktorka Tatjana Pekmezović sa Medicinskog fakulteta kaže da je analiza pokazala još i da je ovakva vrsta istraživanja neophodna kao deo komunikacione strategije, koja je ujedno osnovni princip upravljanja u kriznim situacijama.
- Uprkos apelima da je nošenje maske ključna preventivna mera, svega 68,6 odsto ispitanika navelo je da poštuje tu meru, kao i da drži distancu od dva metra. Cilj ove studije bio je da uradimo procenu rizika, ispitamo stavove i ponašanje u vezi sa zaštitom rizika od kovid-19 infekcije - kaže Pekmezovićeva.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja: Pojačati testiranje


Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić kaže da je važno da se osim svesti o preventivi poveća i broj testiranja.
- Zdravstveni sistem do sada je pokazao spremnost da može da se prilagodi situaciji i zbrine sve kojima je pomoć neophodna. Naši kapaciteti idu u pravcu velikog broja testiranja na dnevnom nivou i on će rasti kako oprema bude stizala i kako svi centri, odnosno 34 laboratorije, kako je planirano, budu uključivani u taj sistem - kaže Vekić.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Atlija Miloraf

pre 3 godine

Polovinu boli kurac glume majmune,a onda im je Vucic kriv. Sramota 0793067747

Milutin Vranjski

pre 3 godine

Nekultura i primitivizam je "cena" nenormalnog priliva "stanovništva" od 90-tih na ovamo. A zadnji beogradjanin koji je bio gradonačelnik Beograda - bio je Branko Pešić. Pametnom i više nego dovoljno...

Verica

pre 3 godine

Ja eto verujem da nisu gradjani krivi za ovakvo stanje u celom svetu a ne samo kod nas, nego neko mnogo moćniji i bogatiji od gradjana. Lekari nemaju lek za koronu, niko da ga izmisli, nego odmah vakcina gde će neko da zaradi ogromne pare a nama gradjanima šta bude. Gospodo lekari ne verujemo vam! Tamo gde se okreće veliki novac nema humanosti. A i mnogi lekari ovde imaju svoje tarife, za pregled, operaciju, snimanje itd. I nije to teorija zavere, to je naša realnost. Obaveštavamo se mi o koroni, ali ne čitamo samo ono što vi kažete i naše novine napišu, čitamo mi i ono drugo što se krije. Nije nam prvi put u našem životu da nas aktuelna vlast zajedno sa štampom laže. A pamtimo i prolupavanja dr. Kona za vreme ptičijeg i svinjskog gripa. Pamtimo i aktuelnog ministra zdravlja. Pamtimo i kako korona nestade pred izbore. I tako unedogled. Proćerdali ste vi naše poverenje. Vama veruju samo oni preko 65 godine a i oni ne svi. Znate zašto vam veruju? Zato što imaju preko 65 godina. Toliko je vaše upinjanje da zabranite, da uplašite da nam je dosta svega. Smučili nam se i lekari i vlast i štampa. I pored vaših optužbi mi se ne osećamo krivim. Nismo mi ovo zakuvali. A vi umesto pretnji, zabrana, histerije izmislite lek ako ste toliki stručnjaci. A vi novinari objavite ovaj komentar ako ste novinari a ne miševi pod čizmom vlasti.

Iso

pre 3 godine

Po meni to nije nikakvo iznenadjenje.Bahatost i lazna samouverenost koja se podgrejava u medijima proizvela je generacije poluobrazovanih koji i kad bi hteli ne mogu da razumeju realnost.Veruju samo u virtualno,boje se stvarnosti( izgled,pamet,rad i to tezak rad,borba da budes nezavisna individua).Zato su im teretane i kozmeticki saloni zamenili sve ostalo.A biti vidjen po beogradskim rupama u kasne sate opsesija.Takvi nikada nece razumeti ni prihvatiti savete pametnih strucnih ma koliko oni pokusavali da im objasne trenutnu situaciju.Srecno.

Samosvesna građanka

pre 3 godine

Svaki sedmi Beograđanin ne veruje da je korona opasna, a polovina stanovnika glavnog grada uopšte nije zabrinuta ako se bude zarazila... Blago njima sa takvom njihovom pameću i teško nama ostalima zbog njihove takve pameti.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija