• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

05.12.2020

12:39

Poznati meteorolog upozorava: Košava pravi haos, potreban je ogroman oprez, posebno na OVIM MESTIMA - EVO ŠTA NAS ČEKA SLEDEĆE NEDELJE

Društvo

Poznati meteorolog upozorava: Košava pravi haos, potreban je ogroman oprez, posebno na OVIM MESTIMA - EVO ŠTA NAS ČEKA SLEDEĆE NEDELJE

Podeli vest

Košava već danima duva po Srbiji, a vremenska prognoza za naredne dane otkriva hoćemo li imati sneg.

- I tokom vikenda u košavskom području duvaće jak jugoistočni vetar, u Pomoravlju, Podunavlju, u Beogradu i na planinama sa olujnim, a na jugu Banata sa orkanskim udarima i do 130 km/h. Nakon što je u sredu i četvrtak košava bila hladnog karaktera, tokom vikenda košava će biti toplog karaktera, uz temperature ponegde i preko 15°C, lokalno i do 17°C - napisao je meteorolog Đorđe Đurić na svom Fejsbuk profilu.

Kako je naveo, jaka i olujna košava posledica je izraženog gradijenta vazdušnog pritiska i to zbog ciklona iznad centralnog Mediterana, uz veoma nizak vazdušni pritisak i zbog veoma visokog vazdušnog pritiska sa istoka i severoistoka.

- Zbog očekivane olujne i orkanske košave, do kraja sedmice preporučuje se ogroman oprez na otvorenom i izbegavanje boravka u šumskim kompleksima, parkovima i na drugim kritičim mestima. Očekivani udari košave mogu da uslove materijalnu štetu i da ugroze ljudske živote i živote životinja. Ogroman oprez savetuje se i u saobraćaju, naročito na mostovima i nadvožnjacima, a naročito mogu opasni biti bočni udari vetra.

Košava će duvati i tokom većeg dela sledeće sedmice, a olujna će ponovo biti sredinom sledeće sedmice, navodi naš meteorolog.

Nakon što nas tokom ovog vikenda očekuju temperature i do 17°C, sledeće sedmice biće svežije, ali sa temperaturama iznad proseka za ovo doba godine i maksimalne vrednosti biće od 7 do 13°C, a u ''plusu'' biće i tokom jutra, dakle, ne očekuju se mrazevi. Zbog uticaja siklona sa centralnog Mediterana i Jadranskog mora, sledeće sedmice u Srbiji očekuju se i veoma česta prolazna naoblačenja sa kišom, a susnežica i sneg očekuju se samo na najvišim planinama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija