• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.12.2020

09:18

IMAMO 1.000 HOSPITALIZACIJA DNEVNO! Dr Kon: Sistem je i dalje prenapregnut, uskoro očekujemo EFEKTE MERA!

Društvo

IMAMO 1.000 HOSPITALIZACIJA DNEVNO! Dr Kon: Sistem je i dalje prenapregnut, uskoro očekujemo EFEKTE MERA!

Podeli vest

Član kriznog štaba za borbu protiv virusa korone, doktor Predrag Kon, rekao je za TV PINK da se nalazimo u nedelji u kojoj očekujemo efekat mera koje su u vedene, ali i onih od ranije

„U Beogradu se naslućuje da će tog efekta biti, jer u poređenju sa podacima od prošlog vikenda, dolazi do blagog opadanja broja zaraženih“, rekao je dr Kon.

On ističe da je pritisak na bolnice i prijem i dalje veoma veliki, skoro 1.000 hospitalizacija dnevno. Dodaje da je bolnica u Batajnici došla u bitnom trenutku.

„U ovom trenutku sistem je prenapregnut, ali još uvek ima mesta i ni jedan jedini pacijent se ne ostavlja bez nege“, rekao je dr Kon.

Doktor objašnjava da ne možemo imati odjednom tolike količine vakcina kako bi se svi vakcinisali, i dodaje da će se taj proces dešavati minimum godinu dana.

„Zbog toga su bitni planovi vakcinacije, prioriteti i uključivanje svim institucija koje potvrđuju bezbednost“, rekao je dr Kon.

Lažne vakcine

Doktor Kon je rekao da u svim situacijama kada neko proizvodi nešto što je korisno, uvek se nađe neko ko pravi lažne kopije i pokušavaju da dođu do „lakog“ novca.

„Bitno je da se o tome govori, kako vi ljudi bili obavešteni da ne nasedaju i da ne bi dolazilo do tih situacija“, rekao je dr Kon.

"Zatvaranje" pred praznike

Kako kaže, pred sobom imamo nove izazove, slave, Božić, Novu Godinu, i dodaje da imaju informaciju da se unapred već prodaju aranžmani za doček.

„Sve zavisi od rezultata, ali mi moramo na neki način odvratiti veliki upliv naših građana, kao što je bilo pred Uskrs“, rekao je dr Kon, dodajući da je svuda u Evropi korona prisutna.

Dr Kon kaže da virus nema sezonu, ali da će se vremenom verovatno uspostaviti sezonska određenost.

Foto: printscreen RTV Pink

Predrag Kon

Kako kaže, imamo činjenicu da prirodni imunitet pratimo i vidimo da se gube antitela, ali i kako kaže, nemaju podatak kako se gube antitela u vakcionom postupku.

„Efektivnost vakcine i koliko ona sprečava oboljenje će se tek pratiti“, rekao je dr Kon.

Mutacija virusa

Dr Kon ističe da je mutagena sposobnost ovog virusa manja nego kod gripa, tako daje, ističe sigurno da će vakcina biti sigurnija i da neće verovatno bitipotrebna svake sezone.

„Ako imate masu onih koji su inficirani, imate i masu onih koji su jasno bolesni, ameđu njima veliki broj teških slučajeva“, rekao je dr Kon.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vlajko

pre 3 godine

Sveje to lepo receno za vakcine da narod prima . Ja pitam zasto dr.Kon i njegovi iz krizno staba kada pocne vakcinacija nebudu prvi da prime vakcinu i to javno i da tako daju primer narodu . Oni se nijednom nisu izjasnili da ce oni prvi da prime vakcinu nego samo pricaju kako treba narod da se vakcinise

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija