• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. M. - J. M.

08.12.2020

23:20

DOBRA VEST! USPEŠNA BORBA PROTIV BELE KUGE UPRKOS EPIDEMIJI! Rađa se više beba

Društvo

DOBRA VEST! USPEŠNA BORBA PROTIV BELE KUGE UPRKOS EPIDEMIJI! Rađa se više beba

Podeli vest

* I kriza sa koronom doprinela povećanju nataliteta * U beogradskom porodilištu "Narodni front" ove godine rođeno više beba nego bilo kad u poslednjih 20 godina

Kriza sa koronom doprinela je povećanju nataliteta u Srbiji! Samo u beogradskom porodilištu "Narodni front" ove godine rodilo se više beba nego u poslednjih 20 godina.

U prethodnih 11 meseci u ovoj ustanovi obavljeno je čak 7.200 porođaja, a očekuju da će do kraja godine ovde na svet doći ukupno 8.000 novorođenčadi. Da je ovo pravi bebi-bum, potvrđuju i podaci da će se samo ovog decembra roditi oko 300 beba više nego prošlog.

Još više dece

Direktor GAK "Narodni front" u Beogradu prof. dr Željko Miković naglašava da nove rekorde po broju novorođenčadi očekuje i u 2021. godini.

U bolnicama čak

8.209 zaraženih


Epidemija koronavirusa u Srbiji se ne smiruje, a iz dana u dan beležimo jezive brojke obolelih i preminulih!
Za samo 24 sata, do juče do 15 sati, u Srbiji je na kovid-19 testirano 15.697 osoba, od kojih je pozitivno 6.557! Procenat zaraženih u odnosu na testirane je rekordnih 42 odsto.
- U bolnici se leči 8.209 pacijenata, od kojih se na respiratoru za život bori čak 283, koji imaju veoma tešku kliničku sliku. Ukupan broj zaraženih u našoj zemlji od početka epidemije je 226.209 - kažu u Ministarstvu zdravlja.

- Do kraja godine imaćemo 7.800 porođaja i sigurno oko 8.000 beba. To je najveći broj u poslednje dve decenije. Na ove lepe brojke sigurno je uticala i promena života usled epidemije korone. Bebe ne mogu i ne treba da čekaju da ova bolest prođe. Svakako, imalo je uticaja i to što su manja porodilišta bila duže vreme pretvorena u kovid-bolnice, pa se kod nas obavilo više porođaja, ali je ovo ipak dobar pokazatelj da se popravlja natalitet - napominje Miković.

Načelnica porodilišta u ovoj bolnici dr Snežana Rakić kaže da otkako radi ne pamti da je ijedne godine imala ni približno ovako veliki broj porođaja.
- Očekivali smo povećan broj porođaja u odnosu na prošlu godinu, ali nismo ni slutili da će biti baš ovoliko. Eto, u decembru prošle godine na svet smo doneli između 450 i 500 beba, a ovog meseca očekujemo između 600 i 800! Svakako da je na ove brojke koje raduju i daju nadu uticalo i to što smo pre devet sati uglavnom bili zatvoreni u kući zbog vanrednog stanja. A rekorde očekujemo i u narednim mesecima. To vidim po većem broju trudnica koje mi dolaze na preglede. Možemo samo da se nadamo da će nakon godina i godina upozoravanja da nam se rađa sve manje dece sada moći da se radujemo i nastavimo ovaj pozitivan trend - rekla je dr Rakić.

Bolji odnosi


Da je epidemija korone bar nešto lepo donela Srbiji i da su zbog promenjenog načina života partneri bili više usmereni jedni na druge, smatra i psihoterapeut Zoran Milivojević. On kaže da su ovo sjajne vesti s obzirom na to da naša zemlja godinama muči muku sa belom kugom.
- Nešto dobro da se rodi i od korone! Povećanju broja novorođene dece verovatno je pomoglo to što su ljudi tokom vanrednog stanja više vremena provodili u kući, imali slabiji socijalni život... Parovi su sada, inače, više usmereni jedni na druge, imaju vremena za sebe. Zato i možemo da se pohvalimo rekordnim brojem rođenih beba - objašnjava naš sagovornik.

Foto: Shutterstock

Miković: Dogodine više beba pomoću vantelesne oplodnje

 

Direktor GAK "Narodni front" u Beogradu prof. dr Željko Miković kaže da se sledeće godine očekuje i više beba pomoću vantelesne oplodnje.
- Dobili smo duplu opremu za embriološku laboratoriju, pa imamo mogućnost da uradimo i duplo više nego što smo do sada radili. Računamo da ćemo sledeće godine moći da uradimo i oko 500, a do sada smo radili negde oko 250-300 vantelesnih oplodnji godišnje - kaže Miković.
- U drugoj polovini godine povećali smo broj žena koje se uključuju u program i odradili praktično sve iz zastoja koji se napravio jer u proleće nismo radili dva meseca. Tako da smo uspeli da završimo proces sa svim ženama koje smo planirali, a povećali smo i uspešnost procedure. U ovom jesenjem ciklusu uspešnost procedure je 52 odsto, što je fantazija - rekao je Miković.

Stefanović: I u Višegradskoj rođeno 1.000 mališana više


Direktor GAK "Višegradska" prof. dr Aleksandar Stefanović kaže da je od početka epidemije do sada rođeno oko 1.000 beba više nego u istom periodu prošle godine!
- Očekivani broj beba za ovu godinu nam je oko 7.000, što nije bio slučaj od 1995. godine, dakle poslednjih 25 godina, ako zanemarimo 2004. godinu, kada ih je bilo 7.200 - kaže on i dodaje:
- Tokom epidemije broj porođaja je svakodnevno bio uvećan za 30-50 odsto, a u nekim periodima godine i više - čak dupliran! Rekordan broj beležimo u maju - čak 38 porođaja za 24 sata, što se nije dešavalo više decenija, pa kažemo da naše porodilište radi kao nekad davno i voleli bismo da se to tako nastavi. Moguće je da su izolacija, smanjenje kontakata i ostanak u kući na neki način doprineli povećanju broja beba u Srbiji ove godine. Ipak, moramo imati u vidu da neka porodilišta u Beogradu nisu radila. U svakom slučaju, raduje nas jako ovoliki broj porođaja u našoj ustanovi, kao i želja naših sadašnjih i budućih majki da imamo što više beba u Srbiji i u ovim uslovima.







 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija