• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

11.12.2020

09:05

SRBIJO, RADUJ SE! NIKAD VIŠE BEBA U 2 NAJVEĆA PORODILIŠTA! Ovakav bebi bum nije bio poslednjih 25 godina!

Društvo

SRBIJO, RADUJ SE! NIKAD VIŠE BEBA U 2 NAJVEĆA PORODILIŠTA! Ovakav bebi bum nije bio poslednjih 25 godina!

Podeli vest

U dva najveća srpska porodilišta, Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCS i Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front", u proteklom periodu rodio se rekordan broj beba i to u poslednjih 25 godina.

Naime, tokom epidemije dnevni broj porođaja u Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCS svakodnevno je bio uvećan za 30 do 50 procenata, a u nekim periodima godine čak i više, kaže direktor ove ustanove prof. dr Aleksandar Stefanović.

- Rekordan broj beležimo u maju - čak 38 porođaja za 24 sata, što se nije dešavalo više decenija, pa mi kažemo da naše porodilište radi kao nekad davno i voleli bi da se to tako nastavi.

Kako ističe prof. dr Stefanović, od početka epidemije do sada u ovoj ustanovi rođeno je više od 1.000 beba više nego za taj isti period prošle godine.

- I to, zanimljivo, dečaka je bilo preko 200 više u odnosu na devojčice. Projektovani broj beba za celu 2020. je negde oko 7.000, što nije bio slučaj više godina, verovatno i decenija, čak možda od 1995. godine. Dakle, poslednjih četvrt veka (25 godina) ako izuzmemo 2004. godinu kada ih je bilo oko 7.200. Ipak to ćemo videti na kraju godine - napominje prof. dr Stefanović.

Lepe vesti stižu i iz Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front", gde je proteklog vikenda rođeno čak 46 beba – 25 dečaka i 21 devojčica.

Foto: Peđa Milosavljević

Inače, u porodilištu "Narodni front" ove godine je rođeno 7.245 beba, a do kraja meseca u ovoj ustanovi očekuju 7.800 beba, što je najveći broj novorođenčadi za poslednjih 20 godina!

- Bebe ne mogu da čekaju i divno je da u ovakvoj godini imamo rekordan broj rođenih beba. Maksimum je učinjen da porodilje budu bezbedne kao i bebe. Obezbeđeni su sanitarni uslovi, imamo dovoljno osoblja. Mislim da je u ovom času sve na optimalnom nivou i da svi mogu da se osećaju bezbedno. Odloženi su samo zahvati koji nisu hitni. Rade se i sve onkološke operacije, kao i hitni slučajevi - objasnio je za RTS direktor GAK "Narodni front" doktor Željko Miković.

S obzirom da je prošlo više od devet meseci koliko smo suočeni sa epidemijom virusa korona u Srbiji, ove ohrabrujuće brojke o bebi-bumu tokom novembra u ova dva porodilišta logično navode na zaključak da su izolacija i doba policijskog časa doprinela zbližavanju parova i ostvarivanja potomstva.

Istina je, na žalost ipak drugačija, mada, još postoji nada jer će se te "bebe iz policijskog časa" tek rađati. To ćemo videti uskoro, do kraja ove godine, jer podsetimo, policijski čas trajao je od 15. marta do 6. maja ove godine.
prof. dr Stefanović.

Foto: Pixabay

Što se "beba iz policijskog časa" tiče, prof. dr Stefanović kaže:

- Moguće da je izolacija, smanjenje kontakata, ostanak u kući, unutar porodice na neki način doprineo povećanju broja beba u Srbiji ove godine, ali bilo je tu i straha od trudnoća u ovom periodu i faktora koji nisu išli na ruku povećanju nataliteta. Teško je proceniti da li je epidemija korona virusom imala uticaja na broj beba.

Za takav zaključak, kaže naš sagovornik, ipak ćemo sačekati godišnji izveštaj svih porodilišta u Srbiji.

- U svakom slučaju, jako nas raduje ovoliki broj porođaja u našoj ustanovi, kao i želja i hrabrost naših sadašnjih i budućih majki da imamo što više beba u Srbiji i u ovim uslovima. Važno je znati da korona nije virus koji pogađa trudnice u većoj meri u odnosu na druge, pa prema tome, uz normalnu i pažljivu kontrolu trudnoće, sve se može lepo završiti. Pogotovo što dosadašnje studije nisu dokazale nikakvo štetno dejtsvo ovog virusa na plod - podseća prof. dr Stefanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
veljke

pre 3 godine

Jadno nase radovanje. Srbija umire strahovitom brzinom, za 30-40 godina bicemo nacionalna manjina u sopstvenoj zemlji. Srbija je prazna ljidi, da li shvatate, vi iz BG ne vidite dalje od Bubanj potoka. Istocna, juzna, zapadna Srbija, Sumadija opustelo je sve. Sela su pusta, ostali starci i babe, da nema ko raku da iskopa nekome kad umre, nego dolaze iz pogrebnih preduzeca da to obave. Raspitajte se koliko skola je zatvoreno u selima, a kad se ugasi skola ugasilo se selo. Nazalost Srbija se gleda groz Beograd, ali BG nije Srbija. Optimizam bez pokrica sluzi samo zavaravanju. Voleo buh da ovo neko ne shvati kao politikanstvo daleko bilo, ne, ovo su gole cinjenice i surova istina, i ne traje od juce, pocelo je pocetkom 90tih godina i nikako da se zaustavi.

Cole5

pre 3 godine

predlazem nosiocima vlasti da cetiri puta godisnje uvedu zabranu kretanja u trajabhu od dvadesetak dana, kao i policijski sat, da samo mozes da odes do posla i da se kuci sa istog vratis... dozvoliti starijm od 65 godina da mogu ici u markete da ove mladje snabdevaju sa namernicama i garant je da ce biti vise dece...

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija