• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.01.2021

08:19

OD JANUARA VEĆE PENZIJE I PLATE, SKAČE MINIMALAC! Evo koliko povećanje sledi!

Društvo

OD JANUARA VEĆE PENZIJE I PLATE, SKAČE MINIMALAC! Evo koliko povećanje sledi!

Podeli vest

U Srbiji će od januara 2021. godine penzije biti povećane 5,9, odsto, plate u javnom sektoru pet odsto, dok će minimalna zarada biti veća za oko 2.000 dinara, odnosno 6,6 odsto

Penzije su povećane 5,9 odsto na osnovu švajcarske formule, tako da će biti veće od 800 do 8.000 dinara, u zavisnosti od dasadašnjih iznosa, a prosečna penzija biće veća za oko 1.600 dinara i iznosiće 29.407 dinara mesečno.

Kada je reč o povećanju plata, medicinski radnici dobiće povišicu pet odsto, dok će ostali u javnom sektoru dobiti najpre od 1. januara povećanje plate 3,5 odsto, a u aprilu dodatnih 1,5 odsto.

Povišicu će od januara dobiti i pripadnici Vojske, s tim da će oni u aprilu dobiti i dodatno povećanje od 10 odsto, koje neće biti linearno.

Kako je ranije najavljeno, najveće povećanje imaće vojnici po ugovoru - razvodnici, desetari, mladi vodnici, pa podoficiri, a najmanje uvećanje imaće oficiri.

Neoporezivi iznos zarade sa 16.300 povećan na 18.300 dinara
 

Od danas, 1. januara 2021. godine, neoporezivi iznos zarade biće povećan sa 16.300 dinara na 18.300 dinara mesečno.

Time se obezbeduje smanjenje fiskalnog opterećenja prihoda koje fizička lica ostvare po osnovu rada.

U cilju podsticanja zapošljavanja, izmenama Zakona o porezu na dohodak građana takođe je predviđeno produženje važenja olakšica za zapošljavanje novih lica do kraja 2021. godine.

Te olakšice se odnose na pravo na povraćaj dela plaćenog poreza po osnovu zarade novozaposlenog lica od 65 do 75 odsto, u zavisnosti od broja novozaposlenih lica, sa 31. decembra 2020. godine na 31. decembar 2021. godine.

Izmenama tog zakona predviđeno je proširenje poreskog oslobođenja kod poreza na dobitke od igara na sreću, na dobitke ostvarene od svih posebnih igara na sreću, uključujući i posebne igre na sreću kada se priređuju preko sredstava elektronske komunikacije.


Od januara mesečna minimalna zarada za oko 350.000 radnika iznosiće 32.126 dinara.

Minimalna cena rada, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, za period januar - decembar 2021. godine iznosiće 183,93 dinara (neto), po radnom času.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Aca

pre 3 godine

Prvo sve je poskupelo ! Tako da 2000 je nista. Drugo povecanje penzija opet ide ko je imao imace jos vise! Trece poslodavcima ste smanjili neoprezivi deo oni nista ne gube i jos dodatno daju u kesu i neplacaju porez......mogao bih ovako do sutra. Sa ovim se netreba diciti

milecrni

pre 3 godine

Ma nelazite narod vise jedva prezivljavamo i ovako

O VOJNOM ZDRAVSTVU I POVEĆANJU PLATA! Održan prvi sastanak nove administracije Ministarstva odbrane sa vojnim sindikatom Gvozdeni puk!
Društvo

O VOJNOM ZDRAVSTVU I POVEĆANJU PLATA! Održan prvi sastanak nove administracije Ministarstva odbrane sa vojnim sindikatom Gvozdeni puk!

Danas je održan prvi sastanak nove administracije Ministarstva odbrane RS sa Vojnim sindikatom Gvozdeni puk. Sastanak je vodila gospođa Katarina Tomašević, Pomoćnik Ministra za ljudske resurse a sastanku su prisustvovali njeni bliski saradnici i predstavnici Uprave za vojno zdravstvo i Uprave za finansije. Saopštenje ovog sindikata prenosimo u celosti

28.12.2020

17:18

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija