• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.01.2021

12:19

STABILNE FINANSIJE U 2021! Mali: Očekujem u narednoj godini veliki broj kamena temeljaca za nove fabrike!

Društvo

STABILNE FINANSIJE U 2021! Mali: Očekujem u narednoj godini veliki broj kamena temeljaca za nove fabrike!

Podeli vest

U novu 2021. godinu ulazimo sa potpuno stabilnim javnim finansijama, što mi daje optimizam i uverenje da ćemo uspeti da ostvarimo planirani rast BDP-a od šest odsto, ali i da ćemo imati dovoljno novca da odgovorimo na većinu potencijalnih izazova tokom ove godine, kaže ministar finansija Siniše Malog.

I u ovoj godini će, dodaje, najveći izazov biti kovid 19, ne samo za srpske finansije već i svetske.

- Najveća briga je sada brzina sprovođenja vakcinacije i način na koji treba da taj virus ostane iza nas, da sačuvamo živote građana i da onda dobro pozicionirani, sa stabilnim javnim finansijama, gledamo kako ćemo još brže da rastemo - rekao je Mali za Tanjug.

Navodi da su finansije potpuno stabilne jer je udeo javnog duga u BDP-u ispod 57 odsto, što je, podseća, manje od nivoa Mastrihta od 60 odsto, da je stopa nezaposlenosti niža u trećem kvartalu nego što je bila u prvom pre početka korone, kao i da Srbija ove godine ima najniži pad BDP-a u Evropi, oko jedan odsto.

Mali dodaje i da Srbija ima stabilnu stopu inflacije, kao i kurs dinara.

- Potpuno smo stabilni. Mi i bez uplate za Komercijalnu banku na računu imamo oko 125 milijardi dinara, što je ogroman novac - istakao je Mali.

Ono što bi trebalo da doprinese rastu BDP-a od šest odsto naredne godine, kaže Mali, jesu velika kapitalna ulaganja za koje je budžetom za 2021. godinu izdvojeno 330 milijardi dinara.

Osim nastavka izgradnje autoputeva, taj novac izdvojen je i za izgradnju kliničkih centara, bolnica i domova zdravlja širom zemlje.

Od toga novca, naglašava, započeće i brojni projekti iz programa "Srbija 2025".

Podseća i da je za 2021, uprkos krizi izazvanoj pandemijom virusa korona, država izdvojila i dovoljno novca za povećanje penzija od 5,9 odsto, kao i plata u javnom sektoru od pet odsto.

Dodaje i da je minimalna cena rada uvećana za 6,6 odsto.

- To mi daje sigurnost da sve što zavisi od države je učinjeno i biće učinjeno da možemo da odgovorimo na većinu izazova tokom 2021. godine. Naročito kada je rast životnog standarda u pitanju, kao i rast našeg BDP-a - rekao je Mali.

Ukazuje da će rast srpske ekonomije zavisiti i od brzine kojom se budu oporavljale svetske i evropske ekonomije, a naročito one od kojih je, kaže Mali, Srbija zavisna u spoljnotrgovinskim odnosima.

Bitno je, ističe, da oni njihove ekonomije dovedu u stabilno stanje kako bi se što pre povećale narudžbenice za naše fabrike.

Optimista je, naglašava, i po pitanju dolaska stranih direktnih investicija, te podseća da nijedan investitor nije otkazao dolazak u Srbiju tokom 2020. godine.

- Očekujem i tokom 2021. godine veliki broj kamena temeljaca za nove fabrike, ali i završetak onih fabrika koje su počele da se grade 2020. i godinu pre -  rekao je Mali.

Upitan da li će privredinici i u novoj godini moći da očekuju pomoć države u vidu nekog novog paketa mera, Mali kaže da je država u stalnoj komunikaciji sa privrednicima i da ne isključuje dodatnu pomoć.

- I građani i privrednici su stekli poverenje da država može, zna i hoće da reaguje kada je kriza u pitanju - rekao je ministar.

Podseća da je država i u martu 2020. godine, kada je kriza krenula, reagovala sveobuhvatnim i pravovremenim paketom pomoći, koji je, dodaje, dobio pohvale od Evropske komisije i MMF-a.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija