• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Wikipedia/Informer

15.01.2021

19:08

OVO JE NAJLUĐA ŽIVOTNA PRIČA NEKOG ČETNIČKOG VOJVODE! Bio kraljev pilot, Dražin špijun i vojnik Britanije i Amerike! Hapsili su ga svi živi i evo kako je preživeo /FOTO/

Društvo

OVO JE NAJLUĐA ŽIVOTNA PRIČA NEKOG ČETNIČKOG VOJVODE! Bio kraljev pilot, Dražin špijun i vojnik Britanije i Amerike! Hapsili su ga svi živi i evo kako je preživeo /FOTO/

Podeli vest

Milo Rakočević bio je vazduhoplovni kapetan Jugoslovenske vojske i jedan od poslednjih četničkih vojvoda imenovanih na predlog Draže Mihailovića.

Rakočević je u II svetskom ratu bio obaveštajac Jugoslovenske vojske u otadžbini, a vojvoda je postao 1942. godine. Iako je preživeo rat, morao je da emigrira dolaskom komunista na vlast.

Rakočević je rodom iz Crne Gore, tačnije sela Rečine na Bjelasici. Nakon gimnazije u Kolašinu, odlazi u Beograd gde upisuje Vojnu akademiju i postaje oficir Kraljeve garde.
Godine 1939. raspoređen je u ministarstvo vojske i mornarice a krajem 1939. godine preveden je iz pešadije u vazduhoplovstvo i postavljen za komandira 6. bazne čete na aeorodromu u Zemunu. Kasnije postaje vazduhoplovni kapetan, a sa tim činom i ulazi u II svetski rat. 

Posle aprilskog sloma u Beogradu ga hapsi Gestapo, ali uspeva da pobegne i beži u Kolašin a kasnije učestvuje u Trinestojulskom ustanku protiv Italijana u Crnoj Gori. Posle potpisivanja primirja bio je u štabu generala Blaža Đukanovića i obaveštajni oficir vojvode Ilije Trifunovića Birčanina, komandanta četničkih jedinica u najzapadnijim srpskim krajevima.

 

 

Bio je jedan od 30 četničkih vojvoda, koje je, na predlog generala Dragoljuba Mihailovića proglasio vojvoda Birčanin. Proleća 1942. godine Rakočević je učestvovao u borbama protiv komunista, koje on naziva „Drugi narodni ustanak u Crnoj Gori“.

Kada je Vrhovna komanda generala Mihailovića juna 1942. godine došla u selo Gornje Lipovo kod Kolašina, Draža mu lično da daje obaveštajni zadatak da se ubaci ilegalno među Italijane, u procesu, tzv. legalizacije četnika. 
Ali bio je otkriven i uhapšen, pa završava u budvanskom zatvoru do kapitulacije Italije. Ali čim je izašao iz zatvora hapse ga komunisti. Rakočević bi bio sigurno streljan, da ga nije spasila bomba koja je pogodila sudnicu u Čevu tokom nemačkog bombardovanja!

OVE DRAŽINE VOJVODE PREŽIVELE SU TITA I HITLERA! Hapsili su ih, proganjali ali su zauvek ostali verni četnicima

akon bekstva, Rakočević sa svojom i još jednom porodicom ribarskim brodom beži u Italiju, ali ga tamo hapse Englezi! Ipak, uspeva da pobegne da bi ga krajem septembra 1944. godine opet uhapsili jer se nalazio u grupi oficira koja je odbila da stupi u "Britansko vazduplovstvo", znajući da je ono osnovano radi pomoći komunistima. Ali, ne ostaje dugo u zatvoru jer prihvata da službuje u britanskoj vojnoj komandi u Rimu, da bi ga 1946. opet uhapsili Britanci bez obrazloženja!

Pretpostavlja se da je razlog bio protest vlasti komunističke Jugoslavije što se bivši četnički oficir nalazi u Britanskoj službi. Premešten je u logor u Osnabriku, ali posle nekoliko meseci vraća se u Rim i nalazi posao kod američke vojske.

PRAVI VALTER JE BIO ČETNIK! Draža ga je OBOŽAVAO, komunisti mu SPREMALI PAKAO, a završio je u LEGIJI STRANACA (FOTO/VIDEO)

akočević je u Rimu studirao ekonomiju, da bi 1947. otišao u Francusku gde je nastavio studije. Doktorirao je ekonomske nauke na univerzitetu u Rimu 22. jula 1950. godine i radio u francuskoj automobilskoj industriji. Inače, autor je knjige "Iz rata u emigraciju" 1993. godine u Parizu, u sopstvenom izdanju. Preminuo je 2007. godine, u Parizu.

Četrdeset dana posle smrti Mila Rakočevića 12. maja 2007. godine, ispunjena je njegova poslednja želja,[1] da se proglasi 15 četničkih vojvoda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija