• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.01.2021

11:52

POČELA VAKCINACIJA ZDRAVSTVENIH RADNIKA U SRBIJI! /Foto/

Društvo

POČELA VAKCINACIJA ZDRAVSTVENIH RADNIKA U SRBIJI! /Foto/

Podeli vest

Vakcinacija zdravstvenih radnika, protiv virusa korona, počela je danas u Srbiji, a prvi su vakcinu primili medicinari u Kliničkom centru Srbije

Državni sekretar u Ministarstvu zdarvlja Mirsad Ðerlek kaže da će danas biti vakcinisano oko 3.000 zdravstvenih radnika u Srbiji, a samo u Beogradu oko 1.200.

"Dobićemo vakcinu i u ponedeljak, tako da ćemo pokušati da iz nedelje u nedelju povećavamo broj imunizovanih", rekao je Ðerlek.


On je naveo da je među zdravstvenim radnicima velika zainteresovanost za imunizaciju, jer su oni na prvoj liniji fronta i znaju šta je kovid.

"Izgubili smo dosta kolega tokom epidemije i želimo da sprečimo dalje oboljevanje i da sačuvamo zdravstveni sistem. Borba sa koronom nije završena, samo sada imamo moćno oružje", rekao je Ðerlek.

Među prvima je vakcinisana dr Vesna Mioljević, direktorka Službe za epidemilogiju KCS, koja je rekla da se u Kliničkom centru dosta njenih kolega prijavilo za vakcinaciju.

"Nadam se da će vakcina pomoći da se zaštitimo i da sigurnije lečimo pacijente", rekla je Mioljević.

Foto: Informer.rs

Kako kaže, već 23 godine prima vakcinu protiv sezonskog gripa, te se nada da će uskoro razviti imunitet i protiv korona virusa.

Direktor KCS Milika Ašanin rekao je da je ta zdravstvena ustanova dobila 1.000 doza, i da su imunizaciju krenuli od službi anestezije, epidemiologije i mikrobiologije, a da će nastaviti sa kovid delovima te ustanove.

Sutra će cepivo primiti zaposleni u kovid bolnici u Batajnici.

"Očekujemo da će vakcina zaštiti zdravstvene radnike od zaražavanja. Do sada smo imali veliki problem, jer je dosta lekara, medicinskih sestara, tehničara, bilo zaraženo i morali su u izolaciju. To je značajno uticalo na proces rada", rekao je Ašanin.

Direktor Urgentnog centra KCS Marko Ercegovac kaže da su zdravstveni radnici u Urgentnom centru najviše izloženi potencijalnoj kovid infekciji, jer je u prethdnom periodu bilo pacijenta koji nisu znali da su zaraženi, a imali su urgentna stanja koja su morala da se zbrinu.

U prva dva pika, kako je rekao, broj zaraženih zdravstvenih radnika bio je mali, ali je u trećem talasu, taj broj povećan.

"Ovo je jedini način da se zaštitimo od virusa", rekao je Ercegovac, koji je i sam danas primio vakcinu.

Vakcinu je primio i direktor Centra za anesteziologiju KCS dr Nebojša Lađević, koji je naveo da su anesteziolozi u prvim redovima, da je vakcinacija važna, ali da zdravstveni radnici i dalje moraju da se čuvaju i da nema opuštanja.

U KCV počela vakcinacija zdravstvenih radnika

U Kliničkom centru Vojvodine danas je počela vakcinacija medicinskog osoblja koje je uključeno u sistem lečenja protiv oboljenja izazvanog virusom korona.

Kako je saopštio KCV, u narednim danima, Fajzer vakcinom će biti vakcinisano 500 lekara, medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara.

Oni rade u jedinicama intenzivne terapije, prijemno trijažnim ambulantama i kovid centrima KCV.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!
Live TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!

Predsednica Skupštine Ana Brnabić bila je gošća "Kolegijuma" Informer TV. Ona je pričala za našu televiziju o izborima, opoziciji, ali i o aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima kao što su glasanje o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, kao i o pokušaju uvođenja sramne rezolucije o Srebrenici koja ima za cilj da etiketira srpski narod kao genocidan.

16.04.2024

14:42

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija